Boj za Kocijančičevega naslednika negotov

Bogdan Gabrovec, Zoran Janković in Andraž Vehovar le delno razkrili svoje karte.

Objavljeno
19. november 2014 23.41
Predstavitev kandidatov za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije - Andraž Vehovar Zoran Janković in Bogdan Gabrovec 19.novembra 2014
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Včeraj so tudi uradno odprli volilno kampanjo za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Janez Kocijančič, ki je vodil krovno hišo slovenskega športa 23 let, bo 16. decembra predal žezlo nasledniku, za njegov položaj pa se bodo pomerili Bogdan Gabrovec, Zoran Janković in Andraž Vehovar.

Potem ko je dolgoletni prvi mož OKS Janez Kocijančič že lani za Delo napovedal, da letošnjega decembra ne bo kandidiral za ponovni mandat predsednika, so se v zakulisju hitro razširile informacije o njegovem nasledniku. Najprej se je opogumil Bogdan Gabrovec, prvi mož Judo zveze Slovenije in podpredsednik OKS, ki je že pred meseci javno oznanil, da ga zanima prestižen položaj v športu. Pred tedni mu je sledil srebrni olimpijec iz Atlante '96 Andraž Vehovar, kot zadnji pa je vložil kandidaturo za predsednika OKS ljubljanski župan Zoran Janković.

Na prvem soočenju v središču Ljubljane je bilo mogoče hitro izluščiti razlike v pogledih vseh treh kandidatov na različna področja športa, tudi njihovi volilni programi se v marsičem razlikujejo. Prav tako so vsi prepričani, da so že slab mesec pred očitno zelo živahnimi in nepredvidljivimi volitvami osvojili srca zadostnega števila športnih panožnih zvez in njihovih delegatov oziroma imajo – v formalnem jeziku – podporo največ članic Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, kot se uradno imenuje krovna hiša slovenskega športa.

Če v volilni kampanji ne bo dogovorov ali prestopov iz enega v drugi tabor, bo 16. decembra v hotelu Union potekal najbolj negotov boj za vrh OKS do zdaj. Delegati na seji volilne skupščine bodo imeli 145 glasov, ki bodo razdeljeni po naslednjem ključu: 34 olimpijskih panog bo imelo po dva glasova (skupaj 68), po dva glasova bodo imeli tudi trije predstavniki športnikov – olimpijcev (6), po en glas pa bodo imele neolimpijske panoge, ki jih priznava MOK (20), neolimpijski športi (17), športne zveze oziroma šport za vse (3), občinske športne zveze (24), športne zveze in združenja (1), športne zveze v zamejstvu (1), klub sponzorjev (3) in individualni ustanovitelj OKS (2).

Gabrovec, Janković in Vehovar včeraj še niso hoteli razkriti vseh kart, le prvi je povedal, da sta v njegovem najožjem štabu prvi mož ljubljanskega športa Janez Sodržnik in olimpionik Iztok Čop. V boj za mesto prvega podpredsednika OKS so se podali štirje kandidati, za drugega podpredsednika se bo potegovalo šest kandidatov, za sedež v 21-članskem izvršnem odboru pa 52 imen. Več o programih vseh treh kandidatov za naslednika Janeza Kocijančiča na športnih straneh.