Bolt v Moskvi že pod drobnogledom

Celotna jamajška ekipa je morala v pripravljalnem taboru na prizorišču SP v atletiki opraviti dopinški preizkus.

Objavljeno
06. avgust 2013 11.48
Russia Athletics Bolt
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Moskva - Celotna jamajška reprezentanca, ki šteje 44 članov, na čelu s superzvezdnikom Usainom Boltom je morala v pripravljalnem taboru v Moskvi pred atletskim svetovnim prvenstvom opraviti dopinške preizkuse. Predstavnik jamajške ekipe je potrdil, da so agentje Svetovne protidopinške agencije (Wada) v ponedeljek pozno popoldne prišli v kamp in vsem tekmovalcem odvzeli kri. V preteklosti se ni velikokrat zgodilo, da bi tik pred velikim tekmovanjem testirali kar celotno odpravo ene države.

Jamajška atletska zveza je vse bolj pod drobnogledom, odkar so sprva odkrili, da je bila Veronica Campbell Brown, dvakratna olimpijska zmagovalka na 200 m, maja pozitivna. Nato sta se med peterico pozitivnih jamajških atletov prejšnji mesec znašla še šprinterja Asafa Powell in Sherone Simpson. Powell je nekdanji lastnik svetovnega rekorda in dobitnik številnih kolajn na velikih tekmovanjih (med drugim tudi olimpijski zmagovalec in svetovni prvak s štafeto), Simpsonova pa je osvojila olimpijski srebrni odličji v Pekingu in Londonu.

Ob tem pa se je že oglasil prvi mož Mednarodne atletske zveze (IAAF) Lamine Diack: »Usain Bolt je čist. Večina šprinterjev, ki tečejo pod 10 sekundami, je čistih.«