Borbeni zmaji v reprizi Stožic spet odščipnili niz

Skra Belchatow do zmage tudi v »povratnem« dvoboju lige prvakov z ACH Volleyjem. Točka je bila na dosegu roke.

Objavljeno
01. februar 2017 23.11
Na sliki Jan Pokeršnik. Odbojka ACH Volley in PGE Skra Belchatow v Ljubljani, 19. januar 2017 [Odbojka,ACH Volley,PGE Skra Belchatow,Ljubljana,Jan Pokeršnik]
Janez Porenta
Janez Porenta
Belchatow – V »povratnem« dvoboju odbojkarjev ACH Volleyja in Skra Belchatowa v 4. kolu skupine D lige prvakov povsem enak razplet kot pred dvema tednoma v Stožicah: favorizirani Poljaki so se veselili treh točk, Ljubljančani so jim odščipnili niz, pred nosom so imeli tudi drugega in s tem točko, ki bi bila zlata vredna v boju za 2. ali 3. mesto v skupini.

Že dan pred tekmo je bilo jasno, da domači trener Philippe Blain prvič v sezoni ne bo mogel računati na standardnega začetnega sprejemalca Arturja Szalpuka, ki preventivno počiva zaradi bolečin v rami. Kot menjavo zanj je imel francoski lisjak na razpolago bodisi 33-letnega Michala Winiarskega bodisi mladega in na tej ravni docela neizkušenega Bartosza Bednorza. Pričakovano je izbral prvega, svojčas tudi že svetovnega prvaka in zmagovalca svetovne lige v majici z državnim grbom.

Začetek dvoboja je bil za takojšnjo pozabo. Na domači strani je k začetnemu udarcu stopil Bolgar Nikolaj Penčev in poskrbel za delni rezultat 6:0, po manj kot desetih minutah je bilo na semaforju že 10:1, trener Zoran Kedačič je bil prisiljen vzeti že drugi polminutni odmor. Ogromna zaloga je poljskega velikana uspavala, Ljubljančani so prepolovili zaostanek, a bili daleč od čudežnega zasuka. Pri Belchatowu sta oba sprejemalca, Winiarski in Penčev, v napadu skupaj prispevala pičli dve točki, pri tekmecu zgolj Jan Pokeršnik štiri.

Drugi niz je bil poln preobratov. Bolje so ga začeli oranžni zmaji, ki slovijo po tem, da udobnejšo začetno prednost le stežka izpustijo iz rok. Tokrat je bilo drugače. Vodili so že z 9:5 in na drugi tehnični odmor odšli s tremi točkami naskoka. Toda vnovič jih je s servisi ustavil Penčev, ki je zrežiral pet domačih točk zapovrstjo, in ko je bil Belchatow že štiri točke spredaj (21:17), je že dišalo po gladko dobljenem nizu. Toda slovenski prvak je vnovič pokazal srce in značaj ter po zasuku spet vodil s 23:22. V ključnih trenutkih so odločile domače izkušnje – Winiarski je primazal as, Ukrajinec Jurij Gladir pa zaključni blok.

Ljubljančani so uvideli, da se zmorejo enakovredno kosati s favoriziranim nasprotnikom, kar jih je nabrusilo za tretji niz, v katerem se je končno razigral prvi napadalni adut Žiga Štern. Ta je v prvih dveh delih skupaj prispeval le štiri, v tretjem pa kar devet točk, kar je bil ključ za uspeh Kedačičeve čete. Ta je popravila sprejem in posledično dvignila napadalno učinkovitost na kar 57 %, medtem ko je Blain poskusil z rezervnim sprejemalcem Bednorzem, toda neuspešno. ACH Volley je, enako kot pred dvema tednoma v Stožicah, torej osvojil tretji niz, a s tem – kakor že prejšnjič – podžgal gostitelje, da so nato spet preklopili v višjo prestavo.

Končnica dvoboja je bila malodane repriza začetka. Gostje so edinkrat vodili s 6:5, nato sta korektor Mariusz Wlazly (skupaj je vpisal 21 točk) in vnovič Penčev z asoma poskrbela za lažji dih gledalcev v dvorani Energia. Štirje asi, štirje uspešni bloki in učinkovit napad z vseh položajev so potrdili zmago Belchatowa, ki se je tako prebil na drugo mesto razpredelnice skupine D, a ga lahko Ljubljančani že v prihodnjem kolu, ko gostujejo pri Craiovi, točkovno ujamejo. Poljake, ki so bili sinoči od Ljubljančanov krepko boljši predvsem pri začetnem udarcu (asi 9:3), namreč čaka veliki derbi v Modeni.