Boštjan Maček osvojil bron in olimpijsko normo

Na strelskem EP je padla še druga kolajna: bron je v trapu osvojil Boštjan Maček in si že zagotovil tudi nastop na OI.

Objavljeno
29. julij 2015 15.36
Posodobljeno
29. julij 2015 15.36
Šport
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pragersko - Potem ko je včeraj na evropskem prvenstvu z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico na Pragerskem in v Apačah vendarle razveselil Rajmond Debevec z osvojitvijo srebrne kolajne, je danes na Štajerskem za velik uspeh poskrbel Boštjan Maček. V trapu je osvojil bronasto kolajno in z njo uresničil še drugi veliki cilj: osvojitev olimpijske norme za nastop v Riu de Janeiru prihodnje leto.

Maček se je med najboljšo šesterico se je prebil prek dodatnega razstreljevanja in tako ohranil upe na kolajno in olimpijsko normo, za katero je zadostovalo peto mesto. V velikem finalu je dosegel tretje mesto, ob čemer se je spogledoval celo z zlatim odličjem, ki pa ga je na koncu osvojil Italijan Giovanni Pellielo, srebro je šlo v roke Špancu Albertu Fernandezu.

Potem ko si je že v torek z 11. mestom priboril dober položaj za naskok v finale, je danes v uvodnih treh serijah zadel 73 od skupno 75 letečih tarč, svoj položaj pa izboljšal po četrti seriji, ko je s 25 zadetimi glinastimi golobi napredoval na drugo mesto. V peti seriji je Maček zgrešil 9. in 15. strel, s 23 zadetimi tarčami pa se uvrstil v razstreljevanje šestih strelcev za štiri prosta mesta v velikem finalu, kamor sta se po rednem delu uvrstila le Hrvat Josip Glasnović in Slovak Martin Kovacocy.

Mačkov cij v finalu je bil jasen: vsaj peto mesto za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto. Načrt mu je v celoti uspel, še več, na domačem evropskem prvenstvu je dosegel enega svojih največjih uspehov v karieri. Bil je celo v igri za zlato, a ga je v razstreljevanju za veliki finale v 14. strelu ugnal Fernandez, v malem finalu pa je Prekmurec ukanil Selvo s 13:12 in osvojil odličje bronastega leska. Z njim je ponovil dosežek z EP v Beogradu leta 2011, ko je bil prav tako tretji. Med svoje največje uspehe sicer šteje tudi naslov sredozemskega prvaka iz Pescare leta 2009 in sedmo mesto z olimpijskih iger v Londonu leta 2012.

Zdržal peklenski ritem

»O nastopu v Riu sem podzavestno razmišljal že med današnjo prvo serijo, a sem skušal to odmisliti in se osredotočiti na svoje nastope. Po uvrstitvi med štiri mi je pošteno odleglo, tudi v primeru, da ne bi osvojil kolajne, bi bil izjemno vesel in presrečen. Znebil sem se težkega bremena, na naslednji tekmi svetovnega pokala v Azerbajdžanu in na svetovnem prvenstvu v Italiji bom lahko nastopil veliko bolj sproščeno, tekmoval bom za svoj užitek,« se je veselil Maček, ki bo drugič nastopil na olimpijskih igrah.

»Niti sam ne vem, kako sem vse skupaj zdržal, ritem je bil zares peklenski. Finalno vozovnico sem si izboril po razstreljevanju, takoj po prvem delu finalnega nastopa pa me je znova čakalo razstreljevanje s Fernandezom za veliki finale, ki sem ga izgubil v 14. strelu. Le trenutek zatem sem se za bron udaril s Selvo, tale dvodnevna tekma me je pošteno izmučila, še posebej po psihološki plati,« je po pisanju STA še dodal slovenski strelski junak.

Na tekmi sta nastopila še dva slovenska strelca: Denis Vatovec (117) je dvodnevno preizkušnjo končal na 30., Ivo Kompan (110) pa na 70. mestu. Slovenija je v ekipni konkurenci osvojila 13. mesto (348), zmagala je Slovaška (358) pred Turčijo in Španijo (obe 357). V mladinski konkurenci v trapu so nastopili trije Slovenci: Kristian Geč (111) je osvojil 24., Tilen Kos Šturm (95) in Miha Nahtigal (91) pa 44. oziroma 45. mesto.

Oražmova enajsta

Na vojaškem strelišču v Apačah je bila danes ženska preizkušnja v disciplini velikokalibrska puška trojni položaj, edina slovenska strelka Renata Oražem pa je s 567 krogi zasedla 11. mesto. Zmagala je Nemka Lisa Müller (585), druga je bila Britanka Hannah Pugsley (577), tretja pa je bila Ukrajinka Lesija Leskiv (576).

V četrtek bo v SC Gaj pri Pragerskem na sporedu tekma v disciplini standardna pištola na 25 metrov, slovenske barve pa bodo zastopali Andrej Brunšek, Peter Tkalec in Kevin Venta. Na vojaškem strelišču v Apačah bodo Rajmond Debevec, Robert Markoja in Dušan Ziško nastopili v disciplini velikokalibrska puška trojni položaj na 300 metrov.