Božič: To je gotovo moj največji uspeh v karieri

Borut Božič je na dirki Gent-Wevelgem zaostal le za Petrom Saganom in osvojil vrhunsko drugo mesto. Po Kataloniji slavil Martin.

Objavljeno
24. marec 2013 16.32
Posodobljeno
24. marec 2013 17.27
CYCLING-GENT-WEVELGEM
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Wevelgem - Slovenski kolesar Borut Božič je na dirki svetovne serije Gent-Wevelgem dosegel enega svojih največjih uspehov in tudi največjih uspehov slovenskega kolesarstva. Tekmovalec Astane je zasedel drugo mesto, premagal ga je le odlični Slovak Peter Sagan, ki si je s samostojno akcijo v zadnjih kilometrih pred zasledovalci priboril 28 sekund prednosti.

Idrijčan je dobil sprint zasledovalne skupine, v katerem je premagal še enega specialista za klasične dirke, Belgijca Grega Van Avermaeta. V Belgiji so vladale zimske razmere, zaradi katerih so morali organizatorji dirko skrajšati za več kot 50 kilometrov.

Prestavili so start, tako da je bila dirka dolga nekaj več kot 183 kilometrov. A za mnoge preveč. Številni asi so odstopili, med drugim tudi eden glavnih favoritov Švicar Fabian Cancellara, drugi so se le pritoževali, a so na koncu zdržali do konca Preostalih Slovencev ni bilo v ospredju.

»To je gotovo moj največji uspeh v karieri, še posebno, če pomislim, kako sem se počutil v zadnjih 20 kilometrih, kaj se mi je takrat pletlo v glavi, kako slabe občutke sem imel. Določene stvari so se mi danes vendarle 'poklopile', razveseljuje me dejstvo, da sem jih načrtoval. Drugo mesto je bil moj maksimum. Peter danes ni bil močnejši od vseh nas za eno nogo, ampak za dve. Mogoče bi mu lahko še sledil, a presprintati ga nikakor ne bi mogel. Morem biti zadovoljen z drugim mestom, še posebno, ker se je danes tudi začelo slabo, kajti že po 20 kilometrih sem bil v četrti skupini,« je bil zadovoljen 32-letni Božič, ki je dober rezultat na tej dirki načrtoval, še piše STA.

»Poleg te bom vozil še po Flandriji in Pariz-Roubaix. Zadal sem si cilj, da se na eni izmed dirk uvrstim na zmagovalni oder. Gent - Wevelgem mi najbolj ustreza, na njej sem nastopil že petič, tako da sem imel tu največ možnosti. Uspelo mi je izpolniti cilj, zdaj bom lahko na preostalih dveh dirkah sproščen,« je bil dobre volje Božič, ki je tudi popravil najboljši rezultat Slovenca na tej dirki, do zdaj ga je s petim mestom imel Martin Hvastija.

Martin drugi Irec, ki je dobil dirko po Kataloniji

V Barceloni na Montjuicu se je končala sedemdnevna kolesarska dirka po Kataloniji. Zadnja, krožna etapa ni spremenila vrstnega reda na vrhu, tako da je dirko dobil Daniel Martin (Garmin-Sharp), ki je tako postal drugi Irec z zmago na tej dirki. Pred njim je dvakrat zmagal legendarni Sean Kelly.

Italijan Michele Scarponi, pred etapo peti, je v cilj prišel z ubežno četverico, v kateri je imel največ moči Belgijec Thomas De Gendt, kolesar Vacansoleila je premagal Španca Davida Lopeza (trem ubežnikom se je s samostojno akcijo pridružil naknadno) in Hrvata Roberta Kišerlovskega, Scarponi je bil četrti, glavna skupina pa je zaostala 21 sekund.

V njej ni bilo Simona Špilaka. Prekmurcu, ki je v boju za zmago pomagal tudi Rodriguezu, so na koncu očitno pošle moči, saj je zaostal šest minut in 15 sekund (99. mesto), v skupnem seštevku pa je nazadoval na 34. mesto, njegov zaostanek je znašal osem minut in šest sekund.

Izidi dirke Gent - Wevelgem:

1. Peter Sagan (Slk/Cannondale) 4:29:10

2. Borut Božič (Slo/Astana) + 0:28

3. Greg Van Avermaet (Bel/BMC)

4. Heinrich Haussler (Avs/IAM)

5. Juan Antonio Flecha Giannoni (Špa/Vacansoleil)

6. Matthieu Ladagnous (Fra/FDJ)

7. Bernhard Eisel (Avt/Sky)

8. Stijn Vandenbergh (Bel/Omega Pharma-Quick Step)

9. Jaroslav Popovič (Ukr/RadioShack Leopard)

10. Andrei Amador Bipkazacova (Kos/Movistar)
...

35. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 0:44

Odstopili: Luka Mezgec (Argos-Shimano), Grega Bole (Vacansoleil), Marko Kump (Saxo Tinkoff).

Izidi sedme etape dirke po Kataloniji

1. Thomas De Gendt (Bel/Vacansoleil) 2:45:42

2. David Lopez (Špa/Sky)

3. Robert Kišerlovski (Hrv/RadioShack)

4. Michele Scarponi (Ita/Lampre) vsi isti čas

5. Samuel Dumoulin (Fra/AG2R) + 21

...
99. Simon Špilak (Slo/Katjuša) 6:15

Končni vrstni red:

1. Daniel Martin (Irs/Garmin-Sharp) 29:02:25

2. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša) + 17

3. Michele Scarponi (Ita/Lampre) 34

4. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 45

5. Bradley Wiggins (VBr/Sky) 54

...
34. Simon Špilak (Slo/Katjuša) 8:06