Brajkovič in Bole za novo pogodbo

Na Vuelti oba slovenska kolesarja Jani Brajkovič in Grega Bole merita na etapno zmago.

Objavljeno
20. avgust 2013 12.11
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Jani Brajkovič (Astana) in Grega Bole (Vacansoleil) imata na letošnji Vuelti povsem enak cilj. Etapna zmaga bi jima prinesla pravšnji pogajalski položaj v dogovoru za novo pogodbo. V precej boljšem položaju pa je Brajkovič, ki ima mesto v Astani sicer zagotovljeno, vprašanje pa je, kakšno vlogo bo imel v ekipi Vincenza Nibalija in Jakoba Fuglsanga.

Boletov Vacansoleil zapušča WorldTour, nizozemski delodajalci pa so kolesarjem dali proste roke. Manevrskega prostora je v elitni konkurenci čedalje manj, saj bo tudi Euskaltel zapustil profesionalno kolesarstvo. Vendar so kolesarji baskovskega moštva z Robertom Vrečerjem in Juretom Kocjanom dobili iz Rusije žarek upanja. Ruski milijarder Oleg Tinkov, ki je prekinil sodelovanje z Bjarnejem Riisom oziroma Saxo Bankom zaradi »konceptualnih razhajanj«, se pogaja o prevzemu baskovskega moštva oziroma njegove licence za ProTour. Vprašanje pa je, koliko sedanji člani Euskaltela sodijo v koncept moštva Tinkova, ki napoveduje popolno prenovo - tako organizacijsko kot kolesarsko. »To bo popolnoma nova ekipa, ki ne bo imela nič s sedanjo,« je v imenu Tinkova povedal njegov odvetnik Stefano Feltrin. Glede na kolesarsko preteklost in značaj Tinkova, bi v novem moštvu, katerega sedež bodo preselili v Toskano v Italijo, lahko Bole s svojim slogom našel mesto, ki ga je zaman iskal pri Nizozemcih.

Ne glede na Tinkova in njegove načrte, se bodo vsi štirje slovenski kolesarji WorldToura morali v naslednjem mesecu izkazati z odličnim dirkanjem, da sploh pridejo v krog za novo službo. Pravzaprav je zanimivo, koliko skupnih točk imata pred letošnjim španskim krogom Bole in Brajkovič. Ob tem, da se borita za novo pogodbo, sta imela to sezono obilico smole s poškodbami, boleznimi in padci, tako da se nista mogla 100-odstono pripraviti za načrtovane nastope na začetku sezone. To velja še zlasti za Brajkoviča, ki je moral zaradi bolezni izpustiti Giro, nato pa zaradi padca odstopil še na Touru. Bo v tretje šlo?

Oba slovenska matadorja imata odlične izkušnje. V minulih letih sta oba stala »na zmagovalnem odru« oziroma se uvrstila med tri najboljše v etapi. Brajkovič je kot edini doslej na treh največjih dirkah leta 2006 nosil majico vodilnega v skupnem seštevku. Takratno zlato je nosil dve etapi, potem ko je bil drugi (za Di Luco) in četrti na dveh vzponih na Covatillo in El Morredero. Bole je leta 2010 na doslej edinem nastopu na »španskem krogu« bil leta 2010 tretji v šprinterski etapi v Murcii (za Hushovdom in Bennatijem), četrti pa v Malagi za Gilbertom, J. Rodriguezom, Antonom in kasnejšim zmagovalcem dirke Nibalijem, ki bodo tudi letos med udeleženci.

Dobra popotnica pa niso le minuli nastopi, ampak dobro počutje in optimizem, da se bo na koncu sezone krivulja preobrnila. Bole je na dirki po Poljski in francoski pokrajini Ain, kjer je po dveh letih slavil zmago, nakazal, da se vrača v formo, ki obeta dobre uvrstitve v Španiji. Brajkovič je želel formo tempirati na dirki po španski krajini Burgos, a je pred odhodom zbolel, nato pa spet padel na uvodni etapi. »V normalnih okoliščinah zaradi vročine najbrž v Burgosu ne bi kolesaril. Za dirko sem bil sicer vrhunsko motiviran. Z antibiotiki sem jo preživel, želenega rezultata pa nisem dosegel. V Španijo grem tokrat spet vrhunsko motiviran in dobro pripravljen. Rad bi sebi in vsem drugim dokazal, da sem vrhunski tekmovalec,« je pred zadnjo izmed treh največjih dirk dejal zadnja leta najboljši slovenski kolesar.