Brajkovič: Raje presenetim, kot pa razočaram

Najboljši slovenski kolesar Jani Brajkovič ne sodi na seznam favoritov dirke po Franciji.

Objavljeno
27. junij 2012 13.31
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Jani Brajkovič je bil lani v dresu RadioSchacka na vseh seznamih favoritov za Tour. Letos ga nihče ne omenja. Bržčas zaradi tega, ker pač Astana ne sodi v krog supermoštev. Mediji v Franciji, V. Britaniji, Španiji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, Avstraliji in ZDA ter na Nizozemskem so na 29-letnega Belokranjca pozabili.

Vse se vrti okrog dvojca za zmago Bradleya Wigginsa in Cadela Evansa ter kandidatov za tretje mesto na zmagovalnem odru Vincenza Nibalija, Chrisa Hornerja, Ryderja Hesjedala, Levija Leipheimerja, Alejandra Valverdeja, Samuela Sancheza, Roberta Gesinka, Tonyja Martina in Fräncka Schlecka. Brajkovič pravi, da ima rad tekmovalni mir, daleč od javnosti, da se lahko popolnoma osredotoči na svoje delo. Zaveda pa se seveda, da lahko hitro stopi iz sence favoritov. »Raje presenetim, kot pa razočaram. Na letošnji veliki pentlji imam visoke cilje, ker bi mi morala trasa po vseh prvinah ustrezati. Imam tudi močno ekipo, ki jo bo vodil prekaljeni mojster največjih dirk Aleksander Vinokurov,« je bil pred odhodom v Pariz na novinarski konferenci v Ljubljani dobro razpoložen prvi mož Astane.

Športna direktorja kazahstanskega moštva Giuseppe Martinelli in Fabrizio Bontempi Janija v duhu taktike moštva »brez napetosti v napad na vrh« ne obremenjujeta. Martinelli mu je poslal sporočilo, naj ga nič ne skrbi. Ekipa predanih »pomočnikov« je pripravljena za nesebično pomoč. »Ekipa je dobra za takoimenovane ravninske kot tudi hribovske etape. Na kronometrih pa bo tako ali tako moja ura resnice. Pomislekov z ekipo nimam. Z Božičem domala enako razmišljava o taktiki in dogajanjih na dirkah. Robert Kišerlovski je letos odlično kolesaril in bo prvi pomočnik na gorskih preizkušnjah. Tudi Vinokurov bo v odločilnih trenutkih naredil vse zame. To je navsezadnje pokazal že na letošnjem Kriteriju Dauphine, ko še ni bil v vrhunski formi. V gorskih etapah bo pomagal tudi Kašečkin, od katerega pa v prvem tednu ne pričakujem veliko, ker bo zagotovo dirkal zase. Pogrešam le Murajeva, s katerim sva dirkala skupaj v RadioSchacku,« Brajkovič verjame, da ima ekipo, ki je konkurenčna tudi velikim favoritom – moštvoma Sky in BMC.

Bolj kot klancev v Alpah in Pirenejih ga je strah prvega tedna, ko so na sporedu najbolj živčne etape. Lanska izkušnja, ko je zaradi zloma ključnice odstopil v peti etapi je opozorilo, da ga mora Martinelli bolje zaščititi kot ga je Johan Bruyneel. V RadioSchacku s povsem ponesrečeno taktiko štirih kapetanov je imel ob sebi le enega pomočnika in je bil v prerivanjih in bitkah za mesta v karavani močno ranljiv. V Astani bo obkrožen s pomočniki, tako da bo pri morebitnih padcih imel še dovolj časa, da se odzove na dogodke na cesti. »Favoriti za najvišja mesta bodo zelo pazili, da se jim ne zgodi kakšna nesreča. Pomembno bo pametno kolesariti tudi v vetru in na kratkih zaključnih klancih. V Alpah na prelazu Toussuire ne pričakujem večjih pretresov, ker bodo vsi čakali na zadnji teden. V Pirenejih bodo v 16. in 17. etapi na prelazih Aubisque, Tourmalet, Aspin in Peyresourde napadali specialisti za hribovske preizkušnje. Kot v kolesarstvu radi rečeno: 'šlo bo na nož'. Kdor bo imel dovolj močne noge, bo ostal v igri za zaključno predstavo, 51 km dolgo uro resnice,« je opisal etape upajoč, da bo imel predzadnji dan še dovolj moči za bitko za najvišja mesta. Dolgi kronometri so njegova prednost, čeprav letos ni povsem zadovoljen s posamičnimi preizkušnjami. Verjame, da ima dovolj bivanja na »višini« za vožnje na čas, kakršne si želi.

Ne glede na vse napovedi o napadih, pa je pričakovati, da bo izjemno moštvo Sky z Wigginsom in tremi pomočniki za deseterico (Froome, de Gendt, Porte, Rogers) narekovalo svoj ritem, s katerim je zmagovalo na letošnjih dirkah. Brajkoviču taktika britanskega moštva ustreza, ker zelo dobro obvlada svoje telo in ga zna nadzorovati tudi v najtežjih preizkušnjah. Njegovo vodilo v najtežjih gorskih etapah bo: držati se favoritov in ne riniti z glavo skozi zid, če bo tempo prehud. »Svoja čustva in živce obvladam, tako da vem, kje lahko tekmece pustim, da gredo naprej. Več kot 20 do 30 sekund ne morem izgubiti. Na Kriteriju Dauphine se na izzive tekmecev nisem odzval, kar se je izkazalo za modro. Tako bo tudi na Touru,« se Brajkovič ne pustil spraviti ob živce. Tisti, ki bodo brezglavo rinili naprej lahko zaradi zakislitve mišic kaj hitro izgubijo vse upe na visoko uvrstitev. Brajkovič ve, kje je »rdeče območje«. Na klancih, kakršni ga čakajo na Touru, svež kolesari z močjo 6,1 vata na kilogram teže. Če je soditi po kazalcih forme, je boljši kot je bil lani. Tudi kilogram več teže ima (59 kg) ...