Branik s sladko zmago v Evropo

V prvem velikem derbiju ženskega odbojkarskega državnega prvenstva poraz državnega prvaka Calcita Ljubljane z 1:3.

Objavljeno
09. december 2016 23.07
Nova KBM - Calcit Kamnik, 5.5.2016, Maribor [odbojka]
J. P.
J. P.

Maribor – Derbiji ženskega odbojkarskega DP med Novo KBM Branik in Calcitom Ljubljano so vselej nepredvidljivi, v prvi polovici sezone sicer nemerodajni, vseeno so zmage v njih najslajše in štejejo dvojno. Prvo v tem tekmovalnem ciklusu so vpisale Mariborčanke.

Prvi večni derbi sezone bi moral biti že v 1. kolu prvoligaškega tekmovanja sredi oktobra, a sta se zasedbi dogovorili, da ga izpeljeta šele 14. januarja. Kaj lahko se zgodi, da bosta veliki tekmici v dobrem mesecu dni odigrali kar štiri medsebojne obračune, saj lahko dva skujeta tudi v »drugoligaškem« evropskem pokalu CEV. Ljubljančanke so namreč po izpadu iz lige prvakinj že uvrščene v 1/16 finala tega pokala, v kateri se bodo udarile ravno z Mariborčankami, če bodo te v 1/32 finala odpravile favorizirano ekipo Paris St. Clouda.

Tako varovanke Alessandra Beltramija kot Bruna Najdiča imajo v začetnem delu sezone največ težav v sprejemalski vrsti. Zasedbo Branika sta pred sezono zapustili standardni članici začetne šesterke Marina Cvetanovič in Sarah Ammerman, v klubu so zagato rešili tako, da so na njuno mesto postavili Niko Blagne in Anito Sobočan, ki sta prej – po potrebi – igrali kot prosti igralki, luknjo na položaju libera pa je zapolnila finska reprezentantka Roosa Koskelo, ki se je že izkazala za odlično okrepitev.

Calcit je sezono, tedaj še med evropsko klubsko elito, začel s Slavino Kolevo in Tino Lipicer Samec, ki pa je majico vmes že slekla zaradi veselega pričakovanja. Preden dres prvakinj spet obleče reprezentantka Sara Valenčič, mora Beltrami začenjati z rosno mlado Pio Blažič, ki se ji na pomembnih tekmah še pozna pomanjkanje izkušenj, sinoči je bila v napadu le 9-odstotno uspešna, pri sprejemu pa si je privoščila devet napak. Zato ni čudno, da je na srbsko korektorko Olivero Kostić letelo rekordnih 72 (!) žog.

Nadaljevanje brez Donika in Boženka

V taboru moškega prvaka ACH Volleyja pa so poskrbeli za dve kadrovski potezi. Dosedanji pomočnik trenerja Zorana Kedačiča, Tadej Boženk, se vrača na parket kot igralec SIP Šempetra, ki je v prvi tekmi 1/16 finala evropskega pokala challenge na gostovanju z 2:3 pokleknil pred Međimurjem, medtem ko bo sprejemalec Žiga Donik, ki ga je zadnje tedne mučila poškodba, do konca sezone posojen v matični klub Maribor.