Bratovska dvoboja, a brez dilem o razpletu

Odbojka: če tradicija kaj velja, bosta Calcit Volleyball in ACH Volley polfinalista DP.

Objavljeno
05. april 2016 22.27
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Četrtfinalni pari moškega odbojkarskega DP obetajo dva bolj in dva nekoliko manj razburljiva dvoboja, s precejšnjo verjetnostjo pa je mogoče napovedati, da si bosta polfinalni vozovnici zagotovila lanska finalista ACH Volley in Calcit Vollyball, saj se je – odkar obstaja tekmovalni sistem z delitvijo v dve skupini – le enkrat zgodilo četrtfinalno presenečenje.

Ekipe so v drugem delu prvenstva razporejene v zgornji (modra skupina) in spodnji dom (zelena) od sezone 2009/10, edinole tri sezone pozneje pa se je pripetilo, da je klub iz zelene skupine napredoval v najboljšo četverico. Tedaj se je to posrečilo kranjskemu Triglavu, ki je na krilih Andreja Štembergarja Zupana, ki je skupno prispeval kar 43 točk, v četrtfinalu dvakrat odpravil ekipo Salonita. Sicer pa predstavniki zelene skupine praviloma niso želi uspeha, kar daje v tej sezoni slabe obete Krki, ki se bo skušala po robu postaviti Calcitu, in SIP Šempetru, ki je naletel na Ljubljančane.

Pri ACH Volleyju je prava kemija med igralci nastala šele po tem, ko je moštvo izpreglo iz napornega ritma tekmovanja na štirih frontah. Zdaj varovanci trenerja Zorana Kedačiča, ki so si v ponedeljek pod Rožnikom sproščeno ogledali tretjo finalno tekmo hokejskega DP, igrajo neobremenjeno in lahkotno, poškodovani fantje so sanirali poškodbe, povratnik Jan Pokeršnik pa se je dobro vkomponiral v ekipo, ki je v primerjavi s tisto, ki jo je predlani zapustil, temeljito prevetrena. Gledalci bodo videli bratovski dvoboj, saj je prvi napadalni adut SIP Šempetra še lanski korektor Ljubljančanov Janov brat Danijel Pokeršnik, ki mu v napadu odlično asistira mladinski reprezentant David Kumer, ki so ga sredi sezone v Savinjsko dolino posodili ravno zmaji.

Bratovski dvoboj bo videti tudi v četrtfinalnem obračunu Calcita (podajalec Jan Brulec) in Krke (korektor Luka). Kamničani bodo še naprej igrali bez poškodovanega libera Klemna Hribarja, vračata se sprejemalca Žiga Štern in Domen Kotnik, pa tudi prej oboleli Brulec. »Če se bomo ukvarjali predvsem s svojo igro in igrali, kot znamo, lahko proti Novomeščanom upravičimo vlogo favorita,« je prepričan kapetan Calcita Štembergar Zupan. Da Krka ni naiven tekmec, dokazuje dejstvo, da ima v svojih vrstah igralca, ki je lani igral na EP (Miha Plot), tekmeci pač ne, eden od adutov pri sprejemu pa bo tudi še v minuli sezoni »Kamničan« Sergej Drobnič.