Brazilci na stožiški spektakel v popolni zasedbi

Prva reprezentanca s svetovne jakostne lestvice Slovenijo prepoznava kot državo z odbojko v strmem vzponu.

Objavljeno
08. september 2015 20.24
6 Mitja Gasparini (SLO), 12 Fran Peterlin (CRO), 18.7.2015, Maribor
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Če bi danes v Stožicah gostovala nogometna Brazilija, bi bila to tekma leta, pa čeravno ne bi imela rezultatske teže. V resnici pa se bo ob 19. uri v Ljubljani ustavila brazilska odbojkarska reprezentanca, ki pa tudi ni prav daleč od slovesa nogometne, saj gre za zasedbo, ki že dolga desetletja kroji svetovni vrh, ta čas je št. 1 na svetu.

Brazilija je nesporna odbojkarska velesila, česar ne morejo zamajati niti manj prepričljivi nastopi v zadnjih izvedbah poletne svetovne lige, v kateri je nazadnje s konkurenco opravila leta 2010. Letos je sicer našla mesto na sklepnem turnirju šesterice, a koraka naprej – preboja v polfinale – ni storila. Na lanskem SP je pokleknila šele v finalu proti Poljakom, na zadnjih OI leta 2012 v Londonu prav tako šele v dvoboju za zlato proti Rusom. Brazilija se lahko pohvali z izjemno ostrim prvoligaškim tekmovanjem, pa čeravno v njem domala ni tujcev, največje zvezde branijo barve evropskih klubskih velikanov. Resda odbojkarskih ikon kova Giba ali Dante ne delajo več, vseeno pa bodo, denimo, igralci ACH Volleyja v novi sezoni lige prvakov spoznali izjemno moč »pošasti ob mreži«, blokerja Lucasa Saatkampa, ki je obljubil zvestobo Modeni.

Spektakel je torej zagotovljen. Brazilci v Stožice prihajajo neobremenjeni, saj jim te dni ni treba nastopati v svetovnem pokalu, na katerem so pred štirimi leti osvojili bron. Odbojkarski navdušenci bodo, vsaj zagotovilo je takšno, videli na delu domala vse, kar ta čas v brazilski odbojki nekaj velja, ekipo bo vodil prekaljeni selektorski maček Bernardinho, ki je na vročem stolčku že desetletje in pol, začetek njegove trenerske kariere pa sega v leto 1988, ko je zdajšnji slovenski selektor Andrea Giani ravno začenjal reprezentančno pot, seveda še kot igralec.

Če ne prej, so kakovost slovenske izbrane vrste zdaj, ko je na selektorskem stolčku tako zveneče ime, opazile glavne odbojkarske sile sveta. »Število zasedb, ki želijo igrati z nami pripravljalne dvoboje, skokovito narašča, svetovne sile so nas prepoznale kot državo, v kateri je odbojka v vzponu,« pritrjuje prvi mož OZS Metod Ropret. Da se krivulja dejansko vzpenja, bo mogoče dokazati že čez mesec dni na EP v Bolgariji. »Če želimo zmagovati, moramo dvigovati raven igre, kar nam uspeva že od začetka. V Varno bomo torej odpotovali z željo, da bi bili eno od odkritij prvenstva,« visokih ambicij ne skriva Giani.

A se v isti sapi zaveda, da forma njegovih izbrancev še ni optimalna, zato »dvoboja z Brazilijo za nas ne bosta klasični test, kam sodimo. Bolj želimo videti, kako visoko lahko v prihodnje sežemo, saj ta ekipa raste iz dneva v dan. Po dveh tednih oddiha je za nami prvi teden treningov, v katerem smo največ pozornosti namenili telesni pripravi, v zaključku tudi tehnični, saj se z eno najboljših reprezentanc na svetu pač ne pomeriš vsak dan.«

Predvsem veselí, da če bodo že Brazilci v Stožice prišli z najmočnejšo zasedbo in s tem pokazali spoštovanje do manj uveljavljenega tekmeca, se jim bodo tudi naši fantje lahko zoperstavili v trenutno najboljši možni postavi, saj težav s poškodbami ni, kar je bila pred prejšnjimi velikimi tekmovanji prej izjema kot pravilo. »Takšne dvoboje slovenska odbojka potrebuje za svoj razvoj. Igralci bomo nosili veliko odgovornost, saj v Sloveniji le poredkoma gostujejo tako močne in atraktivne reprezentance,« se strinja podajalec Dejan Vinčič.