Brez heca tudi v svetovnem pokalu

Gimnastika: jutri se v Cottbusu začenja nova gimnastična sezona.

Objavljeno
17. marec 2015 22.38
Sašo Bertoncelj in Sebastjan Piletic Ljubljana 18.4.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana –Turnir prvakov v Cottbusu bo jutri s kvalifikacijami odprl novo gimnastično sezono, v kateri bodo imeli smele načrte tudi slovenski telovadci. In sicer na treh frontah, v tem tekmovanju, ki ga bo sestavljalo sedem postaj, na evropskem in svetovnem prvenstvu. Na uvodni tekmi bo nastopilo devet Slovencev.
V slovenski ekipi so že nestrpni, da se po napornem pripravljalnem obdobju in nekaj preglednih tekmah vendarle začne zares, v Cottbus, kjer bodo jutri in v petek kvalifikacije ter v soboto in nedeljo finali po orodjih, pa so se danes podali naš najboljši telovadec v zadnjem obdobju Sašo Bertoncelj, Alen Dimic, Žiga Šilc, Rok Klavora, Peter Lampret, Jure Pavlica, Teja Belak, Tjaša Kysselef in Tatjana Holeczek. Sezona se torej začenja brez Mitje Petkovška, brez katerega se je lanska – po zelo dobrem uvodnem delu – tudi končala. Naš veteran še vedno čuti bolečine v hrbtu, tem so se pred kratkim pridružile tudi težave s počeno kožo na dlani.

»Moja gimnastika nikdar več ne bo takšna, kot je bila. Ne razmišljam, da bi bil še enakovreden tekmec najboljšim, si pa predstavljam, da bi nastopil še na kakšni tekmi, če že ne na evropskem prvenstvu, pa v Anadii ali Varni,« Petkovšek predstavlja svoj pogled na prvi del sezone, v katerem bodo skorajda vse tekme svetovnega pokala, zasedba pa zavoljo olimpijskih kvalifikacijah večinoma zelo dobra. »Svetovni pokali bodo letos res močni, konkurence ne bo za podcenjevati, le Sao Paulo bo zavoljo neugodnega termina slabše zaseden in tudi mi tam ne bomo nastopili. Potrebna bo vsa resnost, letos ne bo heca,« poudarja selektor moške reprezentance, Sebastijan Piletič, sicer tudi osebni trener Saša Bertonclja. Od slednjega se seveda tudi v tej sezoni pričakuje največ. »Letos sem na začetku bolj optimističen, kot sem bil lani, pripravljen sem bolje, kot sem računal, da bom. Lani v svetovnem pokalu nisem veliko pričakoval in nastopi tudi zares niso bili na najvišji ravni, letos si želim pokazati več tudi v tem tekmovanju,« pravi bronasti z lanskega EP in četrti s SP.

Pri ženskah naša najboljša telovadka Teja Belak po lanski operaciji noge še vedno ni stoodstotno nared, zato bo na uvodnih tekmah lovila tekmovalni ritem bolj kot vrhunski rezultat. V ekipo se bo v nadaljevanju sezone vrnila Ivana Kamnikar, tu je mlada Tatjana Holeczek, medtem ko bo Saša Golob nastopala le še na parterju, nastope pa usklajevala z vedno več obveznostmi na medicinski fakulteti.

Za Slovence je v svetovnem pokalu posebej podčrtana tretja postaja, ko bo na velikonočni konec tedna tekma prvič v ljubljanskih Stožicah, poleg EP pa ima letos prav posebno mesto SP, kvalifikacijsko za olimpijske igre v Riu. Tako pri moških kot pri ženskah bodo lahko nastopili trije Slovenci, treba bo le še najti formulo, po kateri bo največ možnosti za čim več potnikov na OI. V gimnastiki je tako, da najbolj na široko odpira vrata mnogoboj, a pri moških bo gotovo priložnost dobil Bertoncelj, ki lahko na konju z ročaji meri med najboljše tri. »Svetovno prvenstvo je najpomembnejša tekma leta, zato že zdaj mislimo nanj. Tudi EP bo le del priprav. V Glasgowu bodo nastopile tri najboljše mnogobojke in upam, da bomo eno 'spravili' na OI,« razmišlja selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič, medtem ko Piletič kot realna omenja dva potnika na OI.