Brez kuharskega šova bi bil Bertoncelj za kak odstotek bolje pripravljen

Športna gimnastika: Baku in Doha naslednji prizorišči svetovnega pokala, Sašo Bertoncelj glavni slovenski adut.

Objavljeno
16. marec 2017 00.50
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Nova sezona svetovnega gimnastičnega pokala se je začela že lani, s tekmo v Cottbusu, ki je bila zelo slabo obiskana. Podobno velja tudi za prvo letošnjo v Melbournu, ki so jo izpustili tudi slovenski telovadci. Precej boljša slika pa se obeta za naslednji dve postaji, ta konec tedna v Bakuju in naslednji v Dohi.

Ker prvi dve leti novega cikla tekme svetovnega pokala – vse naštete štiri – še ne bodo štele za uvrstitev na olimpijske igre, je bila na uvodnih dveh preizkušnjah zasedba primerna najprej povsem neustreznemu terminu, nato pa za številne prizorišču na drugem koncu sveta. Zdaj sledita dve bolj povezani prizorišči, Baku in Doha, pri čemer bosta za evropske telovadce pomembni tudi zato, ker sta edini preizkušnji te ravni pred prvenstvom stare celine, ki bo aprila. Glavni slovenski adut bo tudi v novi sezoni Sašo Bertoncelj, ki načrtuje, da se bo na prvih dveh tekmah še »ogreval« za vrhunec spomladanskega dela sezone v Cluju (jeseni bo SP v Montrealu).

»Forma še ni vrhunska, daleč od tega, ni pa slaba. Računam, da bo najboljša na evropskem prvenstvu, za katerega imam res visoke cilje. Zdaj je želja dve dobri sestavi na vsaki tekmi, da bi se z dobrimi občutki lotil priprav za EP. Verjetno se mi bo prikradla še kakšna napaka, se pa želim čim bolj približati treningom in dobiti potrditev, da grem v pravo smer. Sem pozitivno naravnan,« pravi Bertoncelj, ki teh tekem svetovnega pokala ne bo vzel nič resneje kot ostale (izziv). Na konju z ročaji je pač konkurenca pogosto precej močna, tudi Baku ne bo izjema. »Že doslej sem vse tekme jemal resno in poslej ne bo nič drugače. Zasedba bo dobra in želel bi si, da bi bila povsod čim boljša, da ne bi bilo potem nikakršnih dvomov glede rezultatov. Me pa tudi veseli, da sem se z novim pravilnikom tekmecem kar precej približal, doslej sem jih lovil, zdaj pa bodo razlike v izhodiščnih ocenah že zelo majhne,« pojasnjuje Gorenjec, ki se je pred kratkim odločil tudi za nov izziv, saj se preizkuša v kuharskem resničnostnem šovu.

Kako je to vplivalo na priprave glede na to, da se lahko televizijska snemanja zelo zavlečejo? »Če bi rekel, da vse skupaj ni vplivalo, bi se zlagal. Vzelo mi je kar nekaj časa, morda bi bil brez tega ta čas za kakšen odstotek bolje pripravljen, a na EP ne bo imelo vpliva. Sem pa iz oddaje odnesel kar nekaj pozitivnih stvari, šlo je za drugačne pritiske, za nov način delovanja pred kamerami, pridobil sem nova znanja,« razkriva Bertoncelj, ki ima sicer na Baku lepe spomine, saj je zmagal na premiernih evropskih igrah, kar šteje za enega svojih največjih uspehov.

Poleg njega bodo v Bakuju nastopili še Žiga Šilc, Alen Dimic, Jure Pavlica, Teja Belak, Tjaša Kysselef in Ivana Kamnikar, prireditelji v Azerbajdžanu pa so se odločili za nekoliko drugačen spored, kot smo ga vajeni. Danes bodo moški nastopili v kvalifikacijah na parterju, bradlji in krogih ter ženske na preskoku in dvovišinski bradlji, jutri pa se bodo za finale borili na ostalih orodjih.