Brez podpore s tribun Brazilcem odščipnili celo dva niza

V drugem stožiškem prijateljskem dvoboju z Brazilci še srčnejši odpor slovenskih odbojkarjev (2:3).

Objavljeno
10. september 2015 23.09
ODBOJKA Slovenija - Brazilija
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - Če so slovenski odbojkarji v prvem od dveh prijateljskih dvobojev z Brazilci v Stožicah leteli na krilih solidno napolnjenih tribun in favorizirani prvi reprezentanci sveta celo odščipnili (uvodni) niz, so podvig še oplemenitili nocoj za zaprtimi vrati in brez pomoči navijačev, saj so se veselili celo dveh dobljenih nizov (-20, -14, 18, 20, -10). Domača začetna postava je bila enaka kot dan poprej, zasuk pa so storili igralci s klopi na čelu z Janom Pokeršnikom, Gregorjem Ropretom, Janom Klobučarjem in Alenom Šketom.

Obračuna s precej zahtevnejšim tekmecem, kot so jih bili fantje vajeni doslej, odkar je krmilo pred pol leta prevzel sloviti Italijan Andrea Giani, sta razkrila, da vseh bolezni, za katerimi je ekipa bolehala pod taktirko prejšnjih selektorjev, v tem času še ni bilo mogoče pozdraviti v celoti. Padci zbranosti in posledična brezvoljnost se še vedno prikradejo v slovensko igro in prav na tem bo treba do vrhunca sezone v Varni najbolj delati. V dvobojih z enakovrednimi ali celo močnejšimi nasprotniki, kakršna bosta Belgija in Poljska, prostora za rezultatske mrke enostavno ne bo.

Treba pa je Gianiju priznati, da je svoje izbrance mentalno izbrusil do te mere, da jim noge ob pogledu na svetovne superzvezdnike na oni strani mreže niso klecnile, temveč so se - vsaj prvega dvoboja - lotili pogumno in odločno, za nagrado pa so si prisvojili uvodni niz. Roko na srce so bili za to zaslužni tudi Brazilci, ki so jim tretjino točk podarili samo z napakami na servisu. »Slovenci so si ta niz zaslužili, igrali so bojevito, toda - priznajmo si - predvsem mi nismo pokazali pravega obraza. Privoščili smo si enostavno preveč neizsiljenih spodrsljajev; ko smo to popravili, je bil tudi razplet drugačen,« je pojasnil kapetan in verjetno ta hip najboljši podajalec na svetu, Bruno.

In ko je bilo že slutiti, da bodo Brazilci danes po hitrem postopku izprašili gostitelje, ki so jim v uvodnih nizih oddali 20 oziroma 14 točk, so šli z mislimi prehitro v avtobus in nabrušenemu tekmecu dovolili, da je v tretjem delu izkoristil njihovo uspavanost in jih pustil na 18. točki, kar je zagotovo najslajši dobljeni niz Slovencev pod Gianijevo taktirko. Doseženo je gostitelje še podžgalo, da so zmagovalni val jahali tudi v četrtem nizu, v katerem so bili znova nerešljiva uganka za svetovne in olimpijske podprvake in so ga v svoj prid odločili že pred končnico. Brazilci si bolečega poraza proti manj ugledni vrsti niso mogli privoščiti, zato so v skrajšanem petem delu vendarle spet dodali plin in (kljub začetnemu zaostanku z 1:4 in pozneje ob menjavi strani s 6:8) zmagali še drugič. Kljub vsemu je poraz z 2:3 eden največjih uspehov slovenske reprezentančne odbojke, po preteklih zmagah nad velikimi Bolgari, Poljaki in Srbi.

»Tekma je bila zelo izenačena, Slovenci pa so tretji in četrti niz odlično odigrali predvsem v obrambi. Rezervisti so pokazali veliko želje in visoko raven igre, nam pa dali vedeti, da s takšno predstavo pač ne moremo zmagati. V petem nizu smo bili že v zaostanku, a po prihodu Bruna in Renana v igro se je tehtnica nagnila na našo stran. Slovenija ima kakovostno moštvo, držali bomo pesti, da na evropskem prvenstvu vpiše odličen rezultat,« je o doseženem premleval brazilski selektor Bernardinho.

Slovenski, Andrea Giani, pa: »V prvem delu tekme je manjkal ekipni duh, fantje so igrali individualno, kar mi kot trenerju seveda ni všeč. Ko pa sem nato v ogenj poslal fante s klopi, so se mi zahvalili z zelo dobro igro in predvsem odlično obrambo. Predvsem pa so igrali kot ekipa! Naša igra je rasla, priložnost smo imeli tudi v odločilnem nizu. Brazilci so najboljši na svetu, zato je takšen razplet za nas pomemben. Zelo sem zadovoljen z videnim v drugem delu obračuna.«

Da je bila mera polna, so danes prvič v tem pripravljalnem obdobju pred krstnim nastopom med evropsko elito zmagale tudi Slovenke, ki so bile s 3:1 (31, 9, -19, 21) boljše od italijanskega prvoligaša Bolzana.