Brez učinka korektorjev so bili Poljaki neulovljivi

ACH Volley v 3. kolu lige prvakov izvlekel častni niz proti Skra Belchatowu – Na tribunah tudi Giani, ki se še ni odločil.

Objavljeno
19. januar 2017 22.12
Na sliki Jan Pokeršnik. Odbojka ACH Volley in PGE Skra Belchatow v Ljubljani, 19. januar 2017 [Odbojka,ACH Volley,PGE Skra Belchatow,Ljubljana,Jan Pokeršnik]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Odbojkarji ACH Volleyja so v 3. kolu lige prvakov storili to, kar so napovedali. Srčno so se borili, izvlekli častni niz, toda proti ostro nabrušenemu poljskemu velikanu Skra Belchatowu, ki ni smel izgubiti, so prvič v sezoni ostali brez vsaj častne točke. Zdaj je vrstni red skupine D precej bolj negotov: drugouvrščena Craiova ima štiri, slovenski in poljski predstavnik pa po tri točke.

Dvoboj predstavnikov držav, ki ju kot selektor vodi (Slovenija) oziroma je želel voditi (Poljska), si je ogledal tudi Andrea Giani, ki se je včeraj v Ljubljani sestal s predsednikom Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metodom Ropretom, s katerim sta prečesala doslej opravljeno in pogledala v prihodnost. Odločitev o nadaljnjem (ne)sodelovanju bo priljubljeni Italijan, ki se je te dni znašel tudi v kombinacijah za klop izbrane vrste Irana, dorekel prihodnji teden.

Dejstvo, da so uvodoma na klopi gostov obsedeli trije markantni poljski odbojkarji, vsi tudi prepoznavni reprezentanti (Bartosz Kurek, Michal Winiarski, Karol Klos), je povedalo vse o moči tekmeca, ki pa je v dosedanjem delu elitnega klubskega tekmovanja stare celine ni znal potrditi na parketu. Po tretjini rednega dela je tri točke zaostajal za ACH Volleyjem in štiri za Craiovo, v primeru sinočnjega poraza bi domala že izpadel iz igre za 2. mesto v skupini D in napredovanje v izločilne boje.

Ker se zmagovalnega konja ne menja, je domači trener Zoran Kedačič uvodoma poslal v ogenj standardno sedmerko, medtem ko je njegov kolega na klopi gostov Philippe Blain namesto Klosu priložnost na blokerskem položaju ponudil Ukrajincu Juriju Gladirju. V taboru oranžnih zmajev so pred dvobojem vsi v en glas zatrjevali, da bosta odločilna začetni udarec in sprejem – in že v uvodnem nizu so se njihove napovedi pozlatile. Belchatow je stavil vse na eksploziven servis in obrestovalo se mu je, saj je že v prvem nizu primazal pet asov, tri je »pojedel« Jan Pokeršnik.

Do drugega tehničnega odmora sta bila tekmeca še skupaj, nato so se Poljaki v hipu odlepili in niz mirno pospravili pod streho. Zmagoviti val so jahali tudi v nadaljevanju in bili v drugem nizu vselej pol koraka spredaj, predvsem pa so dobro zaustavili korektorja Apostolosa Armenakisa, ki so ga v vseh treh poskusih ujeli v bloku. Razigran je bil Pokeršnik. Toda Ljubljančani so bili trdno odločeni, da ne bodo prodali tako poceni svoje kože. Z odličnimi servisi in razigranim Žigo Šternom so zagospodarili na parketu in slovitega tekmeca pustili na pičlih 18 točkah.

Izgubljeni niz je Belchatow pošteno razhudil, zadnji del je odprl atomsko in na prvi tehnični odmor odšel s prednostjo sedmih točk (8:1). Razlika je v nadaljevanju še narasla, dvomov o zmagovalcu ni bilo več. V vrstah ACH Volleyja je manjkal razpoloženi korektor, Armenakis in njegova zamenjava Andrej Flajs sta skupaj vpisala zgolj 9 točk. Povratni obračun bo prvi februarski dan v Belchatowu.

»Tekmeci so natanko vedeli, po kaj so prišli v Stožice, če bi ostali brez točk, bi bila zanje to katastrofa. Po izgubljenem tretjem nizu so strnili vrste, se posvetovali in v četrtem odgovorili na najboljši možni način – z obrambno 'pravljico'. V tretjem delu smo zelo korektno servirali, njim je sprejem padel, nam se je dvignil in tako je bilo lažje igrati,« je pod opravljeno potegnil črto trener Kedačič.