Brežičan se odpravlja (vsaj) po bron

Primož Kozmus optimist pred finalom na EP v Zürichu. Danes in jutri pet slovenskih nastopov.

Objavljeno
16. avgust 2014 01.12
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Zürich – Po spodrsljaju Martine Ratej ostaja Primož Komus glavni (edini) slovenski adut za kolajno na EP. S kvalifikacijami je opravil rutinirano, danes ga v finalu (začetek ob 15. uri) čaka zares prava preizkušnja. Motivacija in želja po kolajni sta ogromni, vprašanje je le, ali mu bo uspel met, s katerim bi njegovo kladivo odletelo proti 80 metrom. Sam je optimist.

Kvalifikacije, v katerih je Kozmusovo kladivo v prvem poskusu pristalo pri 75,87 metra, niso dale v bistvu nikakršnega odgovora o dosegu Brežičana, saj je bilo zanj najpomembnejše, da se čim hitreje prebije v finale, in to s čim manj porabljene energije. »Finala se bom lotil na veliko višji ravni, z ogrevanjem vred. Če bi se tako kvalifikacij, bi kladivo letelo nekaj metrov dlje, zato tudi napovedujem precej boljše daljave, sicer jih ne bi,« pravi Kozmus, za katerega ostaja glavno vprašanje, ali lahko na tekmi leta zares doda meter, dva najboljšemu letošnjemu poskusu (77,44), kakor mu je to pogosto uspevalo v sezonah po vrnitvi.

»Pripravljen sem, da z 'normalnim' poskusom dosežem 79 metrov. Če bom met zares zadel, bo kladivo letelo na 80 m, če ne, pa na 78. Zelo bo pomembno, kako bom ujel ritem in stabilnost v tehniki. Verjamem, da sem sposoben dobrih metov, ali bo kolajna ali ne, bo v bistvu bolj ali manj odvisno le od mene,« je prepričan Kozmus, ki bi lahko dodaten optimizem črpal tudi iz kvalifikacij, v katerih je bila norma s 75 metri sicer zelo nizko postavljena, a jo je preseglo zgolj sedem tekmovalcev. Zavoljo tega brežiški atlet tudi pravi, da je težko oceniti, koliko je kdo od tekmecev taktiziral, a težko je verjeti, da je bil preračunljiv tudi Krisztian Pars, ki je ob dveh neveljavnih poskusih dosegel zgolj 74,44, še vedno pa se je prebil v finale.

»Pars je imel manjšo tehnično težavo, vendar sem prepričan, da se bo v finalu spet pokazal v svoji pravi luči. To bo povsem nova tekma,« meni Kozmus, ki tako še vedno izrazito prednost daje Pawlu Fajdeku, ki je bil s 77,45 najboljši kvalifikant, in Parsu, sam bo – bržčas v dvoboju z Marcelom Lomnickym – napadal bron. »Upam, da bom prehitel drugo skupino, 3. mesto je dosegljivo in ostajam optimist,« napoveduje v lovu na prvo kolajno z EP Kozmus.

Danes še dva finala …

Danes bosta v finalu nastopili še dve slovenski atletinji, in sicer Snežana Vukmirović ter Sonja Roman. Slednji so kvalifikacije v teku na 5000 metrov odpadle, Vukmirovićeva si je finale v troskoku trdo prislužila v težavnih vremenskih razmerah in ravno zavoljo teh je po kvalifikacijah težko ocenjevati možnosti posameznih tekmovalk. Z izjemo tega pač, da je Olga Saladuha odlično pripravljena, Jekaterina Konjeva pa ostaja glavna favoritinja. Slovenka bo odprla finale, ne glede na slabšo sezono pa njene želje še vedno segajo zelo visoko.

 … jutri pa še dva

S tem finalnih nastopov za Slovence v Zürichu še ne bo konec, jutri bosta namreč med evropsko elito tekmovala še Matija Kranjc in Maruša Mišmaš. Prvi je v kvalifikacijah meta kopja z 80,46 metra postavil državni rekord in kot prvi Slovenec premagal mejo 80 metrov. To je bila seveda njegova velika želja, ni pa si mislil, da jo bo izpolnil na tak način: s prvim kvalifikacijskim metom na EP, pri čemer je mu je ta zgolj približno uspel, z njim je nameraval zgolj vpisati veljaven rezultat … »Če je šlo na takšen način skorajda 80,5 metra, je to izjemno spodbudno. V finalu si želim veliko boljši met in mislim, da bi v tem primeru kopje lahko letelo tudi prek 83 metrov,« se nadeja Kranjc, ki je samozavestno kvalifikacije končal že po prvem metu, čeprav ni presegel norme za finale, a preboj med 12 seveda ni bil vprašljiv. Zanimivo, da si je za jutrišnjo tekmo zaželel slabo vreme, kar pa v Zürichu skoraj ne bi smelo predstavljati težave …

Pred tem bo v teku na 3000 m z zaprekami nastopila še Mišmaševa, ki je včeraj v veliko hitrejši prvi kvalifikacijski skupini zasedla 6. mesto (pet se jih je v finale uvrstilo neposredno) in se naprej zanesljivo prebila po času. S tekom ni bila najbolj zadovoljna, saj nikakor ni našla svojega položaja v skupini, zato jo je ob koncu že vidno pobiralo, velike težave je imela tudi z vodno oviro. »Po nepotrebnem sem izgubljala energijo in čeprav je bil čas zgolj 9:51, sem bila zelo utrujena. V Talinu, kjer sem tekla 9:40, mi je bilo veliko lažje. Upam, da bom v finalu bolj umirjena,« si je zaželela 19-letna debitantka.