Bron osvojili s finišem za zlato kolajno

Jadralkama Tini Mrak in Veroniki Macarol druga kolajna na prvenstvu stare celine.

Objavljeno
12. april 2016 23.16
Vito Divac
Vito Divac

Palma de Mallorca – Tina Mrak in Veronika Macarol sta na odprtem evropskem prvenstvu v jadranju razreda 470 osvojili bronasto kolajno. Tako sta nadaljevali odlično serijo nastopov na prvenstvih stare celine. Po lanski zmagi je bila to druga kolajna v triletnem skupnem jadranju.

»Z bronasto kolajno sva zelo zadovoljni. Začeli sva sicer povprečno nato pa uvrstitve stopnjevali. Zadnja dva dneva sta bila vrhunec,« je 27-letna flokistka Macarolova opisala potek prvenstva na Mallorci. Osemindvajsetletna krmarka Mrakova je dodala, da sta šli v regato za kolajne z majhno točkovno prednostjo. »Na štartu se nisva najbolje odrezali. Francozinjama sva pustili preveč prostora, tako da sta se prebili v ospredje. Nato sta se zapletli za diskvalifikacijo in regata se je obrnila nama v prid,« je bila zadovoljna z razpletom boja za bronasto kolajno Mrakova.

Potem ko sta na regati kraljice Sofie v enaki konkurenci osvojili šesto mesto z dobrimi obeti za EP, sta na Mallorci začeli povprečno – s po dvema devetima, trinajstima in šestnajstim mestom. Tretje in četrto mesto v peti oziroma sedmi regati sta bili znak, da sta krizo prebrodili. Finale portoroško (Mrakova)-koprskega (Macarolova) para iz Pirata je bil šampionski. Z drugim mestom in zmago v zadnjih dveh preizkušnjah sta se izstrelili na tretje mesto med Evropejkami. Najboljši slovenski jadralki sta v zadnji, enajsti regati, zasedli v taktično naravnanem nastopu sedmo mesto, tako da sta zlahka zadržali prednost. Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance sta padli na deveto mesto, za Slovenkami pa sta se uvrstili zmagovalki zadnje preizkušnje Agnieszka Skrzypulec in Irmina Morzek-Gliszczynska. Zaostanek Poljakinj pred zadnjim dejanjem EP pa je bil prevelik, da bi ju ujeli.

Prvo mesto in naslov evropskih prvakinj sta osvojili Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (nanizali sta štiri regatne zmage), drugo mesto sta osvojili Nizozemki Afrodite Kyranakou in Anneloes Van Veen, tretji pa sta v absolutni razvrstitvi končali Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Barbachan. Bron v evropski konkurenci oziroma peto mesto v svetovni je bil glede na razpoložene tekmice, realen dosežek. Po zaslugi boljših uvrstitev v regati za kolajne sta se pred Mrakovo in Macarolovo na odprtem EP uvrstili tudi Američanki in Japonki.