Brus najhitrejši v kvalifikacijah v Seu d'Urgellu

Na tekmi svetovnega pokala v Seu d'Urgellu se je skozi kvalifikacije prebilo sedem slovenskih tekmovalcev.

Objavljeno
01. avgust 2014 21.38
Simon Brus Tacen 26. maj 2013
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Seu d'Urgell - Za slovenskimi slalomisti na divjih vodah je dolg, pa vendar uspešen dan. V kvalifikacijah tekme v Seu d'Urgellu je med deseterico Slovencev za dosežek dneva poskrbel kajakaš Simon Brus, ki se je kot najhitrejši uvrstil v polfinale.

Četrti je bil kanuist Benjamin Savšek, Jure Lenarčič je bil šesti, Anže Berčič pa deveti. V sobotni del tekmovanja se je uvrstil tudi kajakaš Martin Albreht, v popoldanskem delu kvalifikacij pa sta bili uspešni še kajakašici Urša Kragelj, ki je bila 13., in Eva Terčelj, ki je zasedla 17. mesto. Nastope so sklenili Martin Srabotnik, Janoš Peterlin in Neža Vrevc.

Brus ima na olimpijsko progo v Španiji lepe spomine, saj se je leta 2011 tu skupaj s Petrom Kauzerjem in Juretom Megličem veselil ekipne zlate kolajne z evropskega prvenstva. Varovanec Aleša Kudra je bil po prvi vožnji uvrščen 24. mesto, v drugo pa je pokazal precej boljšo vožnjo. »Šlo je tako kot sem si zadal. S trenerjem sva sklenila, da je cilj prve vožnje uvrstitev v polfinale, kar se mi zdi, da mi je tudi uspelo, in da v drugo startam tako kot bi startal v polfinalu. Zato sem sedaj v drugo precej bolj napadal. Glede rezerv za jutrišnji del ne vem natančno, kako in kaj. Kakšna vrata se mi lahko posreči odpeljati še boljše in pridobiti še nekaj časa, ampak to je kajak ...,« je po tekmi povedal Celjan.

V sobotni del tekmovanja se je uvrstil še  Albreht, brez večjih težav pa si je napredovanje priveslal tudi peti Slovenec na reki Segre - Jure Meglič - ki je pod zastavo Azerbajdžana priveslal do 12. mesta.

Znova so zelo dobro nastopili kanuisti, saj so se vsi trije uvrstili med najboljšo deseterico. Savšek je kvalifikacijski preizkušnji končal kot četrti, s pribitkom dveh kazenskih sekund. Na četrto mesto se je zavihtel z drugo vožnjo, saj je imel v prvi še dotik več in je zasedal 13. mesto. »Tudi prva vožnja je bila kar tekoča, ampak sem naredil dva dotika. Na tej progi se zelo pozna dotik, saj smo tekmovalci precej izenačeni. V drugo sem poskušal odpeljati brez dotika, pa sem ga kljub temu imel v spodnjem delu proge. Z vožnjo pa sem zadovoljen, saj mi je čoln lepo tekel. Upam, da bo tako tudi jutri v polfinalu, da bom hiter in da ne bom imel kazenskih sekund ter se tako uvrstil v finale,« je po nastopu povedal Savšek.

S prikazanim je bil zadovoljen tudi Jure Lenarčič, ki je v Španiji dobil priložnost namesto Luke Božiča, ki je ostal doma in se skupaj s Sašem Taljatom pripravlja na najpomembnejšo tekmo sezone - svetovno prvenstvo v Združenih državah Amerike. »Zelo sem zadovoljen, je pa res, da so to le kvalifikacije. Treba je ostati na realnih tleh. Jutri bo nova tekma, na kateri bo treba še enkrat prikazati dobro in hitro vožnjo, brez dotikov,« je povedal Lenarčič.

Kvalifikacije kajakašic in dvojcev so zaznamovale precej slabše vremenske razmere. V drugi vožnji kajakašic, prav v času, ko sta bili na progi tudi Terčeljeva in Krageljeva, se je razbesnela nevihta, ki je tekmovalkam nekoliko otežila delo. »Malo me je zmotilo, ampak tako ali tako sem narobe zapeljala v prva protitočna vrata in to se je podaljšalo do četrtih vrat. Zgornji del je bil katastrofalen, potem sem se poskušala zbrati do konca. Vedela sem, da sem se že s prvo vožnjo uvrstila v polfinale, ampak sem kljub temu v drugo želela popraviti napake,« je dejala Kragljeva, ki je na tej progi v sezoni 2012 stopila na najvišjo stopničko.

Jutri se bo tekma nadaljevala s polfinalnimi in finalnimi nastopi kanuistov, kanuistk in kajakašev.