Bubka in Coe že jutri v Sloveniji

Atletika: za novega predsednika evropske atletske zveze trije kandidati. Na Bledu zbrana vsa atletska elita.

Objavljeno
07. april 2015 20.28
Janez Aljančič in Gregor Benčina na novinarski konferenci pred volilno skupščino Evropske atletske zveze v Sloveniji. Ljubljana 7. april 2015.
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Kongresi evropske atletske zveze (EA) sami po sebi niso nič kaj zelo posebnega, saj si nenazadnje sledijo na dve leti, a sobotni na Bledu oziroma Brdu bo vendarle nekaj izjemnega. Po 16 letih se bo namreč zamenjalo celotno vodstvo EA, zavoljo avgustovskih volitev predsednika mednarodne zveze (IAAF) pa bo v Sloveniji zbrana vsa atletska smetana.

Ob pogledu na seznam udeležencev je jasno, da ne gre le za najpomembnejši atletski obisk pri nas, ampak enega največjih športnih doslej sploh. Nekdanja šampiona (olimpijska prvaka in svetovna rekorderja) lord Sebastian Coe in Sergej Bubka, ki se bosta avgusta udarila za mesto prvega moža IAAF, zdajšnji predsednik krovne organizacije Lamine Diack, še drugi nekdanji tekmovalci, olimpioniki Gabriela Szabo, Erki Nool in Jurij Borzakovski, pa Christine Arron, Robert Emijan, ki bodo svoje izkušnje delili tudi s slovenskimi atleti, bodo med gosti, prav tako najvišji predstavniki azijske, afriške in arabske atletike ter skupno 50 evropskih zvez.

V soboto, ko bodo v kongresnem centru Brdo volitve, se bo tako po kar štirih mandatih na čelu EA od vodenja evropske atletike poslovil 71-letni Hansjörg Wirz (zdaj presega dovoljeno starostno mejo 70 let). Za njegovo mesto se bodo – s precej različnimi programi – potegovali zdajšnji podpredsednik Jean Garcia, predsednik norveške zveze in direktor mitinga v Oslu Svein Arne Hansen ter član sveta EA Antti Pihlakoski. »Javne podpore kot organizatorji ne moremo izraziti nobenemu kandidatu. Volitve so tajne, ne glede na to, kdo bo zmagovalec, pa bomo morali z njim sodelovati. Pomembno bo tudi, da bo novi predsednik v prihodnje dobro sodeloval z novim vrhom IAAF,« svojega favorita ne razkriva predsednik AZS Gregor Benčina, a vendarle se zdi, da ima največ podpore Garcia. Slovenija bo sicer imela na kongresu tri delegate, ob Benčini še Luko Steinerja in Janeza Aljančiča.

Slednji je v EA opravljal različne funkcije kar 16 let, zdaj si želi po njegovih stopinjah Benčina, ki kandidira za eno od 13 mest v svetu EA (22 kandidatov). »Blejski kongres je nekaj izjemnega in je nadgradnja vsega, kar smo delali doslej. Prišlo bo do velike generacijske menjave, upam, da bo to ugodno vplivalo na evropsko, posledično pa tudi svetovno atletiko. Prav tako upam, da bo Slovenija dobila novega člana v EA. Mislim, da ima naš predsednik veliko možnosti, da nadaljuje moje delovanje, kar bi bilo zelo pomembno za slovensko atletiko in šport sploh,« je optimističen Aljančič, danes častni član sveta EA, medtem ko Benčina ostaja bolj previden. »Sem realen. Četudi smo zelo aktivni, je Slovenija vendarle še vedno majhna država. Število mest je omejeno, držav z bogato zgodovino pa veliko. Sem precejšnji novinec, zato bo težko, je pa čas, da rečemo: zdaj ali nikoli. Imamo prednost domačega terena, odločitev pa bo v rokah delegatov,« pravi Benčina ter ob tem razkriva, da proračun kongresa znaša 150.000 €, pri čemer večji del stroškov krije evropska zveza.

Delegacije in gostje bodo začeli prihajati jutri, ko se bo denimo Bubka – mimogrede, to je že njegov tretji obisk v poldrugem letu – srečal s še enim olimpijskim prvakom, Primožem Kozmusom, medtem ko bo Sebastian Coe prvi dan gost britanskega veleposlaništva.