Buč in Kolaričeva razočarana nad odločitvijo OKS

Atleta Nina Kolarič in Boštjan Buč sta začudena nad odločitvijo OKS, ki ju je črtal s seznama slovenskih potnikov v London.

Objavljeno
10. julij 2012 15.14
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Atleta Nina Kolarič in Boštjan Buč sta včeraj ostala brez nastopa na poletnih OI, saj ju je izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije kot edina črtal s seznama slovenskih olimpijcev za London. Oba sta namreč lani izpolnila B normo, ki sta jo morala letos še potrditi.

Predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica je sicer v ponedeljek na odbor za vrhunski šport OKS naslovil pobudo, v kateri je predlagal, da se potrdi vse atlete, ki so dosegli norme in imajo možnost nastopiti na OI, tudi Kolaričevo in Buča, ki so ju člani IO OKS 3. julija črtali s seznama olimpijske delegacije. Navedli so, da je bil vzrok za takšno odločitev Bučev za več kot sedem odstotni zaostanek za ponovitvijo norme B, njegov rezultat je bil slabši od zadnjeuvrščenega na lanskem SP in tudi OI leta 2008 v Pekingu.

Dodali so, da Kolaričeva sploh ni imela rezultata, ker zaradi poškodbe do minulega konca tedna ni nastopala že leto dni. Ker se njun položaj tudi po nastopu na državnem prvenstvu v Kopru ni spremenil, je IO OKS na korespondenčni seji ostal pri prvotni odločitvi in ju ni uvrstil na seznam olimpijcev.

Kolaričeva novico izvedela neuradno

»Nimam pametnega komentarja. Izpolnjujem mednarodno razpisane pogoje za nastop na OI. Ponovno pa sem za odločitev, da nisem med potnicami na OI, izvedela neuradno, saj uradnega obvestila od OKS nisem dobila niti tega ne pričakujem več. Odločitev ni poštena, ker potem tudi nekaj drugih športnikov ne bi smelo oditi na OI. Zavedam se, da sem zaradi poškodbe nastopila le enkrat v sezoni. Nastop na državnem prvenstvu v Kopru tudi ni bil tisto, kar sem sposobna, saj sem sredi terapij. Prav tako ne drži ocena, ki so mi jo pripisali, da nisem sposobna spodobnega rezultata,« je pojasnila Kolaričeva, s 6,02 m absolutno četrta in za DP tretja na prvenstvu v Kopru.

Tako kot Kolaričeva je moral tudi Buč, ki je v Kopru osvojil naslov (9:06,77), potrditi izid na DP, vendar sta za to izvedela šele po 3. juliju, ko so člani IO OKS omenjena športnika, kljub temu, da sta lani dosegla olimpijsko normo, črtali s seznama olimpijske delegacije.

Buč ni vedel, da mora normo potrditi

»Po pravilih sem izpolnil mednarodno zahtevano normo za nastop na OI v Londonu, ki jo določa IAAF. Nikjer ni bilo zapisano in nihče mi ni javil, da moram izpolnjeno normo potrditi. Tri dni pred DP sem iz medijev izvedel, da moram nastopiti na DP. To sem tudi storil ter osvojil naslov državnega prvaka. Celotna sezona je podrejena olimpijskim igram v Londonu in uvrstitvi v finalne. Treningi in testiranja kažejo pripravljenost, kot pred OI v Pekingu, kjer sem pred štirimi leti osvojil 16. mesto, potrdil in izpolnil zahtevano normo A ter za eno mesto zgrešil finalni nastop,« je pojasnil Buč.