Bučen sprejem za paraolimpijce

Nocoj so zaploskali srebrnemu Tiršku v Gornjem Gradu, v petek pa Podbrežani pripravljajo zabavo za plavalca Đurića.

Objavljeno
10. september 2012 20.23
Paraolimpijci
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Dvaindvajset slovenskih športnikov invalidov se je včeraj vrnilo s paraolimpijskih iger v Londonu. Svoje junake so na letališču Jožeta Pučnika poldrugo uro čakali glasni navijači opremljeni z zastavami, ragljami in harmoniko. Najglasnejši so bili sorodniki, prijatelji in sokrajani srebrnega strelca Frančka Gorazda Tirška in svetovnega rekorderja na 50 m delfin, plavalca Darka Đurića.

»Nani je moj sosed, je enkraten človek! Nekoč je bil tudi gasilec. Njegove predstave v Londonu smo zvesto spremljali prek TV zaslonov, spodbujali smo ga do konca,« je pripovedoval Mirko, sokrajan srebrnega Tirška iz Gornjega Grada. ‘Dobrodošel Nani, srebrni paraolimpijec’ so 38-letnemu tekmovalcu - tetraplegik je postal po prometni nesreči - v pozdrav razprli transparent člani gasilskega društva. Med množico, ki je čakala na srebrnega strelca, se je pomešal tudi župan Stanko Ogradi.

Potem ko so v brniški sprejemnici bučno pozdravili vse potnike, se je pred bliskavicami fotografov končno prikazal Tiršek. S srebrno kolajno okoli vratu ga je sprejem ganil do solz. »Vedel sem, da me podpira veliko prijateljev, da se bo toliko ljudi zbralo, pa nisem pričakoval. Presenečen sem in zelo vesel, da sem okusil to imenitno razpoloženje,« se je smejalo članu strelskega kluba Velenje. Kam bo pospravil kolajno? »Vsekakor bo našla primeren prostor,« je žarel 38-letni Nani, kot ga kličejo prijatelji. Zvečer so mu pripravili še sprejem v domačem kraju.

Darko niti enkrat ni pojamral

Drugi navijaški tabor se je na brniško letališče pripeljal iz Podbrezij, da bi bučno zaploskal plavalcu Darku Đuriću, paraolimpijcu, ki se je rodil brez obeh nog in leve roke. ‘Dare, podbreški olimpijski prvak’ si je na hrbet napis z Đurićevo fotografijo prilimal Nejc. »Dare je preprost, dobrovoljen fant. Pred prihodom iz Londona je na facebook zapisal: Če bo preveč ljudi, se mi bodo tresla kolena. Rad se pošali na svoj račun,« so pripovedovali njegovi prijatelji. »Če greva midva na kavo, bova ves čas tožila en drugemu. Če se odpravim na pijačo z Daretom, tega ne bo slišati. Enkrat še ni pojamral,« sta razpravljala Rudi in Nejc. Najmlajši v množici je bil še ne enoletni Lovro, Darkov nečak, oblečen v majico z napisom ‘Blavo stlic’.

»V Londonu sem užival. Na POI sem šel po dva finalna nastopa, zbral sem jih štiri. Moja najslabša uvrstitev je bila 6. mesto. In svetovni rekord je izjemen dosežek. To je bil moj maksimum, kolajna ni bila dosegljiva, delamo pa na tem, da bo morda v Riu de Janeiru,« je z mislimi že pri novem cilju 22-letni študent poslovnih ved. Iz britanske prestolnice se je debitant na POI vrnil z lepimi vtisi: »Londončani so pripravili odlične igre. Ko sva se s trenerejm sprehajala po mestu, se je čutilo, da dihajo z dogodkom, pa na vsakem koraku sem se moral fotografirati z ljudmi. Bilo je nepopisno,« je razkril plavalec pri Gorenjski banki Radovljici, ki mu sokrajani v petek pripravljajo poseben sprejem. Kakšen načrt ima po vrhuncu sezone? »Najprej je na sporedu mesec dni plavalnega dopusta, potem pa gremo naprej,« je Đurić sklenil svoje misli obkrožen z navijači, ki so mu spoštljivo čestitali za londonske rezultate.