Budimpešta odstopila od kandidature za OI 2024

Budimpešta je po dolgem kolebanju odstopila od kandidature za OI 2024, ostajata le še Pariz in Los Angeles. 

Objavljeno
23. februar 2017 13.07
N. Gr.
N. Gr.

Budimpešta - Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovačs je za Associated Press potrdil, da bo Budimpešta umaknila kandidaturo za organizacijo olimpijskih iger leta 2024. Budimpešta se iz kandidature umika, ker je bil del opozicije v občinskemu svetu zelo nenaklonjen organizaciji in je zahteval referendum na to temo, zato se je vlada po dolgem obdobju negotovosti odločila, da bo od projekta odstopila. 

»Ko je opozicija v Budimpešti napadla kandidaturo, je zrušila enotnost in zmanjšala možnosti mesta. Zato smo se danes odločili, da je odstop edina možnost, če želimo ohraniti mednarodni ugled Budimpešte in Madžarske,« je odločitev komentiral vodja vodilne parlamentarne stranke Fidesz. 

Edini zainteresirani mesti tako ostajata Pariz in Los Angeles. Mednarodni olimpijski komite se v zadnjih letih sooča z velikimi problemi pri iskanju kandidatov, saj imajo dovolj denarja za organizacijo enormno dragega projekta le še arabske in azijske države. Kot favorit je trenutno največkrat omenjen Los Angeles, prireditelja bodo izbrali ob koncu letošnjega leta.