Budimpešta se utegne izločiti iz bitke za OI 2024

Po županovih besedah bi v primeru zadostnega števila podpisov za referendum resno razmislili o umiku kandidature.

Objavljeno
17. februar 2017 18.12
HUNGARY-OLY2024-REFERENDUM
J. P.
J. P.

Budimpešta - Župan Budimpešte Istvan Tarlos je danes svetovno športno javnost presenetil z napovedjo, da bi se madžarsko glavno mesto utegnilo izločiti iz (tro)boja za izvedbo poletnih olimpijskih iger leta 2024. Če bi se njegov scenarij uresničil, bi kandidata za gostiteljstvo ostala zgolj še Los Angeles in Pariz.

Na današnji novinarski konferenci je Tarlos opozicijo obtožil, da je »sprva podpirala izpeljavo olimpijskih iger, zdaj pa razmišlja popolnoma nasprotno,« in dodal: »Če se bo izkazalo, da bodo meščani Budimpešte zbrali dovolj podpisov za izvedbo referenduma, potem bomo resno razmislili o umiku kandidature.«

Sprva je bilo v igri za olimpijske igre leta 2024 pet kandidatov. Najprej sta si premislila Hamburg in Boston, ki ga je zamenjal Los Angeles, lanskega 21. septembra pa še Rim. Do številnih odpovedi je prišlo tudi pri kandidaturah za zimske igre dve leti prej, saj so si premislili München, švicarski Graubünden, Stockholm in Oslo.

V večini primerov so razlog predvsem izjemno visoki predvideni stroški. Mednarodni olimpijski komite (MOK) bo odločitev o gostiteljstvu poletnih iger leta 2024 sprejel letošnjega 13. septembra na zasedanju v perujski Limi. Pred dnevi je sicer vplivni član MOK, predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) Gian-Franco Kasper, namignil, da bo boj za izvedbo OI 2024 predvsem tekma med Parizom in Los Angelesom.