Calcit 15 let čakal in v velikem slogu dočakal trofejo

Trener ACH Volleyja Bogdan Kotnik je po porazu v pokalnem finalu že ponudil odstop. Žiga Štern neustavljiv z 28 točkami.

Objavljeno
11. januar 2016 00.18
Janez Porenta
Janez Porenta

Kamnik – Desetletje in pol so potrebovali odbojkarji Calcita Volleyballa, da so se vnovič, drugič doslej, dokopali do pokalne lovorike. Izkoristili so prednost domačega terena in državnemu prvaku, ACH Volleyju, prizadejali enega težjih porazov v zadnjih sezonah. Ljubljančani so se v zadnjih treh izvedbah zgolj enkrat veselili pokalnega naslova.

Že začetek dvoboja je nakazal, da se varovanci Bogdana Kotnika ne bodo sprehodili do jubilejne desete pokalne trofeje. Kamničani so se odlično pripravili na tekmečevo prvo napadalno orožje, ameriškega korektorja Erica Mochalskega, s katerim so imela ogromno preglavic tudi zveneča moštva v ligi prvakov, včeraj pa ga ni bilo v uvodnem nizu nikjer. Gostitelji so to izkoristili in se kot klopi držali favoriziranih Ljubljančanov, ki so večji del niza vodili, nazadnje s 23:21, nato pa je trenerski lisjak Marko Brumen posegel po taktični menjavi. K servisu je poslal rezervnega blokerja Jureta Laknerja, ki je poskrbel za delni izid 4:0 in vodstvo domače zasedbe.

To je podžgalo državne prvake, da so drugi niz začeli z vodstvom s 3:0 na začetni udarec Michala Kozlowskega, prednosti pa niso več izpustili iz rok. A kdor je mislil, da bo izgubljeni niz igralce Calcita zlomil, se je uštel. Gostje so v tretjem delu resda še vodili z 10:9, nato pa se je z verige snel najboljši mož na parketu in MVP finalnega turnirja Žiga Štern, nizal točke kot za šalo in tehtnico prevesil na kamniško stran. V četrtem nizu Ljubljančanov ni bilo več na parketu, domači pa so le še dokončali delo in se dokopali do druge pokalne lovorike.

Kotnik, ki je v letu dni na trenerskem stolčku ACH Volleyja nizal skoraj izključno zmage, je že ponudil odstop: »Znano je, da če Calcit slabo štarta, potem ga dotolčeš. Ni se nam posrečilo, v končnici prvega niza smo izgubili tekmo. Ko Calcit začne igrati poletno, ga težko ustaviš. Dvoboj ni pokazatelj našega dela, a enega cilja nismo uresničili, zato je logično, da sem ponudil odstop.« Veliko bolj židane volje je bil njegov kolega Brumen: »Tokrat smo znali izničiti tekmečevo psihološko prednost, verjeli smo vase, tudi v težkih trenutkih. Fantom sem že v garderobi povedal, da je ACH Volley ekipa, ki ni vajena igrati pod pritiskom, vsaj v domačem prvenstvu ne. Vsakič, ko jo po visokem zaostanku ujameš, začne delati napake in igrati slabo.«

Slab odpor Ljubljančank

Pri dekletih pa so igralke Nove KBM Branik ubranile lansko lovoriko in že petnajstič postale pokalne zmagovalke. Finalni dvoboj je bil podobno nezanimiv kot v minuli sezoni, ko so na nasprotni strani mreže stale Koprčanke, tokrat pa slovenske predstavnice v ligi prvakinj in za nameček gostiteljice turnirja, odbojkarice Calcita Ljubljane. A niso imele niti najmanjših možnosti proti discipliniranim, borbenim, uglašenim in zmage željnim Mariborčankam, ki so v prvih dveh nizih skupaj oddale piškavih 23 točk.

Za Sebastijana Škorca je to prva trenerska lovorika. »Dekleta so res mlada, a so povečini reprezentantke in že imajo izkušnje, zato so se vrhunsko odzvala, bila odlična v vseh prvinah igre, držala so se dogovorjenega in delovala kompaktno. Stremeli bomo k temu, da bomo ponavljali takšne predstave, tudi padci bodo prišli, a prvi vrhunec sezone je uspešno za nami.« Precej slabše volje je bil trener Ljubljančank Gašper Ribič, ki je uvodoma na klopi pustil glavno napadalno orožje Olivero Kostić: »Glede na treninge v tem tednu se mi je zdelo, da Urška Igličar ta čas deluje bolje. Tako sem se odločil, vprašanje, ali sem se prav, odgovornost moram nositi sam, morda bi bila drugačna odločitev boljša. Upam, da se bodo punce odzvale tako kot lani, ko smo se po pokalnem spodrsljaju dvignili, trenirali še bolje, hitro pozabili na razočaranje in se naposled veselili naslova.«

Finale slovenskega pokala za moške

Calcit Volleyball - ACH Volley 3:1 (23, -20, 22, 16)

Športna dvorana Kamnik, gledalcev 700, sodnika: Globačnik (Topolšica) in Seifried (Maribor).

Calcit Volleyball: Hribar, Novljan 3, T. Štern 12, Štalekar, Vidmar, Štembergar Zupan, J. Brulec 5, Lakner, Kotnik 13, Ž. Štern 29, Videčnik, Konjedic.

ACH Volley: Flajs 13, Jereb, Kozlowski 2, Kozamernik 14, Walker 6, Purić 9, Ledinek, Satler, Pleško, Jurić, Donik, Mochalski 16, Terpin 1.