Calcit: Če bomo sproščeni, lahko presenetimo še enkrat

Podajalec Calcita Jan Brulec prepričan, da je v današnji (17.00) finalni tekmi DP z ACH Volleyjem v igri tudi zmaga.

Objavljeno
16. april 2013 16.22
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Podajalec je srce odbojkarske ekipe, zato lahko brez slabe vesti zapišemo, da je bil eden od ključnih »krivcev« za preboj Calcita Volleyballa v finale DP tudi komaj 20-letni organizator igre Jan Brulec. Danes (ob 17.00) bo v 4. dvoboju v Kamniku skušal soigralce popeljati do še drugega skalpa branilca naslova ACH Volleyja.

Ob Janu Pokeršniku tudi Brulec – na oba bo novi selektor Luka Slabe računal v letošnjih reprezentančnih akcijah – nosi kamniški dres kot posojeni igralec ACH Volleyja. Ali bi bil v ljubljanskem dresu koristnejši, kot je slabo izkoriščeni Brazilec Carlos Moreno, je stvar špekulacij, dejstvo pa je, da je pri Calcitu več kot dostojno zamenjal Matijo Jereba, ki se je lani poleti vrnil k matičnemu Salonitu, in mirno prevzel vlogo prvega podajalca – celo pred debelo desetletje starejšim Martinom Hrastom.

»Ostalo nam je bolj malo energije, še sam se čudim, od kod jo črpamo. Ključni igralci smo res utrujeni, počitka pa ni veliko, tako da upam, da se bomo do našega domačega dvoboja čim bolje regenerirali. S tega stališča je nasprotnik v prednosti, saj ima trener na voljo več kakovostnih igralcev. V nedeljo smo dokazali, da lahko pariramo ACH Volleyju tudi v njegovi dvorani, v Kamniku moramo igro zadnjih dveh tekem ponoviti, kar pa niti približno ne bo lahko. Če drugega ne in če bo že danes konec finalne serije, se želimo vsaj čim bolj dostojno posloviti od zvestih navijačev,« pojasnjuje Dolenjec v vrstah Calcita, ki je svojčas v dresu Krke nastopal skupaj s starejšim bratom, korektorjem Luko.

V nedeljo so v Tivoliju tehtnico na ljubljansko stran prevesile malenkosti. »Odločala je naša neodločnost v zadnjih napadih v tretjem nizu in morda kaka lastna napaka preveč, sicer pa mislim, da se nam je posrečila dobra tekma in nam je res zmanjkala le pika na i,« dodaja Brulec, s 194 cm med višjimi slovenskimi podajalci. Vsi nizi so bili odločeni šele v končnicah, prvi trije na razliko, v prvem so Ljubljančani v sklepnem zamahu zapravili udobno prednost, v tretjem se je enako zgodilo Kamničanom. »Precej je bilo živčnosti, sreča se je obračala enkrat k enim, drugič k drugim, kanček več so jo imeli tekmeci. Lahko bi gostitelji dobili že uvodni niz, lahko bi mi tretjega in bi se dvoboj odvil v povsem drugo smer,« pojasnjuje mladenič iz odbojkarske družine. Njegov oče Bojan je bil svojčas trener Krke.

»V ključnih trenutkih se vidi, da nam manjkajo izkušnje, ki jih ACH Volley ima. Sicer pa je za prihodnost kamniške ekipe zelo dobro, da vse večjo minutažo dobivajo mlade moči, to se nam bo obrestovalo čez dve, tri leta,« zatrjuje Calcitov podajalec, ki ključ do današnjega uspeha išče v neobremenjenosti: »V dvoboj moramo iti sproščeno, saj brez pritiskov igramo na veliko višji ravni kot sicer. Pomembno je, da z izjemo Matjaža Sušca nimamo več težav s poškodbami in lahko nemoteno treniramo. Na vsak dvoboj se pripravljamo posebej, skušamo odmisliti prejšnjega in se kar najbolje pripraviti na prihodnjega. Ljubljančane lahko še enkrat presenetimo, a le, če jim ne bomo dovolili, da bi nam že na začetku nizov – kot nazadnje v Tivoliju – ušli za pet, šest točk. Ogromno energije namreč potem potrebuješ, da jih ujameš, zmanjka pa te v končnici.«