Calcit poražen v Harkovu

Odbojkarji Calcita so na prvi tekmi osmine finala pokala challenge v gosteh izgubili proti Lokomotiv Harkovu z 1:3.

Objavljeno
19. januar 2016 17.10
Posodobljeno
19. januar 2016 17.22
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Harkov - Odbojkarji Calcita Volleyballa so v prvi tekmi osmine finala pokala challenge v ukrajinskem Harkovu izgubili proti domačem Lokomotivu z 1:3 (-19, -18, 22, -17).

Kamniški odbojkarji so po slavju v pokalu Slovenije, ko so v finalu premagali ACH Volley, izgubili dve zaporedni tekmi v domačem prvenstvu, zato je bilo pred prvo tekmo osmine finala pokala challenge kar nekaj dvomov glede njihove trenutne forme. Na drugi strani odbojkarji Lokomotiva v domačem prvenstvu še niso izgubili tekme, pogosto pa igrajo tudi prijateljske tekme z ruskim Belgorodom, evropskim klubskim prvakom, svoj edini poraz v letošnji sezoni so doživeli v prvem krogu pokala Cev, ko jih je z zmago v zlatem nizu izločil slovaški Prešov, vendar so Ukrajinci obe tekmi igrali v gosteh.

Že pred tekmo je Marko Brumen, trener kamniške ekipe, hvalil nasprotnike, da so izredni atleti, o čemer so se že v uvodnem nizu lahko prepričali tudi njegovi varovanci. Do odločilne prednosti so domači odbojkarji prišli do drugega tehničnega odmora, nanj so odšli s prednostjo petih točk, po njihovem vodstvu 21:15 pa je bilo jasno, da Kamničanom ne bo uspelo zmagati v uvodnem nizu.

Tudi drugi niz se je začel podobno kot prvi, do izida 6:7 so odbojkarji Calcita še sledili domači ekipi, ki je z delnim izidom 5:1 prišla do vodstva z 12:7. Z dvema zaporednima točkama so se slovenski pokalni zmagovalci domači ekipi še približali na tri točke zaostanka, vendar so v končnici niza spet popustili, Ukrajinci so dosegli tri točke zapored, prišli do kar sedmih zaključnih žog za vodstvo z 2:0, izkoristili pa so že kar prvo. Podobno kot v prvem nizu so tudi v drugem imeli Kamničani težave na sprejemu, naredili so tudi preveč lastnih napak. V napadu sta jim največ težav povzročala ukrajinska reprezentanta, korektor Jurij Tomin in bloker Kostantin Žilinski.

V tretjem nizu so gostje le strnili svoje vrste, popravil sprejem, s tem posredno tudi igro v napadu. Na prvi tehnični odmor so odšli s prednostjo dveh točk, na drugega že šestih. Toda po vrnitvi na igrišče so Ukrajinci dosegli tri točke zapored, pred vstopom v končnico niza so za Kamničani zaostajali le še za dve točki (18:20), vendar to Brumnovih varovancev, ki so z blokom Žige Šterna izkoristili drugo zaključno žogo, ni zaustavilo na poti do zmage v tretjem nizu. V njem se je "prebudil" Tonček Štern, vendar je bil sprejem še naprej njihova šibka točka.

Četrti niz se je začel po notah gostujoče ekipe, ki je povedla s 5:2. Že na šesti točki je sledilo izenačenje, tekma pa je bila praktično odločena že do drugega tehničnega odmora, saj so Kamničani zaostajali že za šest točk. Težave na sprejemu so se nadaljevale, spet je bil slabši izkoristek v napadu, tudi na servisu, ki je bil v tretjem nizu na visoki ravni, niso bili več tako uspešni.

Povratna tekma bo na sporedu v sredo, 27. januarja, ob 20. uri v kamniški športni dvorani. Calcit Volleyball bo moral za napredovanje v četrtfinale v svoji dvorani premagati Lokomotiv s 3:0 ali 3:1, nato pa še v t. i. zlatem nizu, ki se igra do 15. točke.

Pokal challenge, osmina finala

Lokomotiv Harkov : Calcit Volleyball 3:1 (19, 18, -22, 17)

Palača športov Lokomotiv Harkov, gledalcev 2700, sodnika: Ragazzini (San Marino) in Pajevski (Ukrajina).

Lokomotiv Harkov: Teromenko 7, Slinčuk 3, Žilinski 14, Kovalov, Plotnicki 9, Tatarincev 8, Kovalčuk 7, Rudnicki, Fomin, Harmaš, Tomin 20, Holoven.

Calcit Volleyball: Hribar, Novljan 2, T. Štern 18, Štalekar 1, Vidmar, Štembergar Zupan 2, Brulec 3, Lakner, Kotnik 6, Ž. Štern 18, Videčnik 2, Konjedic.