Calcit z zmago skočil na vrh razpredelnice

Odbojka: peti veliki derbi v sezoni drugič po taktih Kamničanov, ACH Volley padel s 3:1.

Objavljeno
25. februar 2016 00.25
Janez Porenta
Janez Porenta
Kamnik – V petem velikem derbiju v sezoni so odbojkarji Calcita Volleyballa še drugič na kolena spravili zasedbo ACH Volleyja. Po pokalnem uspehu so bili sinoči boljši tudi v dvoboju četrtega kola modre skupine, s čimer so prevzeli tudi vodstvo na lestvici.

Če je domači trener Marko Brumen uvodoma postregel s pričakovano šesterko (le blokerja Jureta Laknerja je, neobičajno, že po treh točkah zamenjal Matic Videčnik), pa je njegov 26 let mlajši kolega na klopi gostov Zoran Kedačič, ki ga je ustoličil ravno januarski pokalni poraz s Calcitom, popolnoma prevetril zasedbo. Na klopi je pustil oba »preživela« tujca (tretji, Avstralec Sam Walker, je poškodovan), na korektorsko mesto prestavil kapetana Andreja Flajsa, v sprejemalsko linijo, ki je v povprečju štela manj kot 20 pomladi, pa postavil zamejca Jerneja Terpina in Mariborčana Žigo Donika.

Prvaki so bolje začeli, zaklenili so mrežo in že do vodstva z 11:7 vpisali kar štiri bloke, predvsem mladi korektor Tonček Štern ni našel poti mimo nasprotnikovega »zidu«. Ko so Ljubljančani v končnico odnesli dve točki zaloge (21:19), so se domači navijači že zaskrbljeno držali za glavo. A Kamničani so našli rešitev iz zagate, k začetnemu udarcu je stopil nekdanji podajalec ACH Volleyja Jan Brulec in zrežiral preobrat. Ob pravem trenutku je vskočil tudi kapetan Andrej Štembergar Zupan, ki je primazal zadnji dve točki Calcita, ki se je veselil osvojenega prvega niza.

Oddan niz je podžgal goste, ki so si prizadevali zadržati vodilno mesto na lestvici. V drugem začetnega naskoka niso več izpustili iz rok, temveč so ga le še plemenitili do končnih +7. Najbolj izenačen je bil tretji del, v katerem so bili večji del v rahli prednosti domači, a je tekmec na krilih iznajdljivega kapetana Flajsa v končnico znova odnesel točko zaloge. Ponovil se je scenarij iz prvega niza, Calcit je v izdihljajih zmogel več moči in zbranosti, zaključno točko pa mu je podaril kar Flajs s prestopom. V zadnjem nizu je bil promet enosmeren, Kamničani so hitro ušli z 11:4 in prednost zadržali do konca.

Andrej Štembergar Zupan, kapetan Calcita: »Zdaj v medsebojnih dvobojih zmagujemo izmenično, kar zgolj dokazuje, da smo postali še bolj konkurenčni Ljubljančanom, ki pa so še vedno favoriti, a morajo to dokazati na parketu. Mi smo pokazali svoje, nismo blesteli, smo pa v končnicah, ko je bilo treba, igrali pametno.«

Andrej Flajs, kapetan ACH: »Igrali smo tisti, ki smo zdravi. Eric Mochalski in Jan Pokeršnik morata počivati teden, dva, zato smo po sili razmer dobili 'novega' člana ekipe, upam, da bodo štirje nizi pozitivno vplivali na samozavest Žige Donika. Pragmatična rešitev je bila tudi uporabiti mene na mestu korektorja, čeprav tega nisem vajen.«