Calcitovke brez možnosti proti Modeni

Odbojkarice Calcita so na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij lige prvakinj izgubile proti Modeni z 0:3.

Objavljeno
01. november 2016 21.15
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Ljubljana - Odbojkarice Calcita Volleyballa so v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakinj doma izgubile z ekipo Liu Jo Nordmeccanica Modena z 0:3.

Dvakratne zaporedne slovenske državne prvakinje, odbojkarice Calcita Volleyballa, ki so lani prvič okusile slast igranja med najboljšimi evropskimi klubi, so v letošnji sezoni, ko je sistem tekmovanja v ligi prvakinj nekoliko spremenjen, pred zelo težko preizkušnjo. Potem ko so bile v prvem krogu proste, jim je v drugem namenil italijansko ekipo Liu Jo Nordmeccanica Modena, ki je nastala z združitvijo drugouvrščene ekipe A-1 lige Piacenze in četrtouvrščene Modene.

Z dobrim servisom so domače odbojkarice v začetku prvega niza oddaljile nasprotnice od mreže, dobro je deloval blok v povezavi z obrambo, v napadu pa so s tremi zaporednimi zaporednimi točkami Slavine Koleve povedle s 6:1. S tem se obdobje dobre igre domače ekipe še ni končalo, čeprav so se jim gostje približale na dve točki zaostanka (7:9), toda po napaki Jovane Brakovičević Canzian je bilo na semaforju 13:7 za Calcit Volleyball. Gostujoči trener Lorenzo Micelli je vzel še svoj drugi polminutni odmor v uvodnem nizu, ki je spremenil potek dogajanja na igrišču, saj je Modena na drugi tehnični odmor že odšla s točko prednosti. Na servis Francesce Ferretti so nato gostje dosegle osem zaporednih točk za vodstvo z 19:15. Niz je končala belgijska reprezentantka Laura Heyrman.

V prvem nizu so odbojkarice iz Modene prevladovale predvsem v bloku, z njim so kar šestkrat zaustavile domače napadalke, v napadu pa sta bili nevarni Jovana Brakočević Cinzian in Turkinja Neriman Orzoy, ki sta tudi na začetku drugega niza povzročali največ težav slovenskim državnim prvakinjam. Modena je povedla z 9:6, vendar so jih calcitovke ulovile na 13. točki, po dveh zaporednih točkah Kostićeve pa so bile one v prednosti (17:15). Po bloku Katje Mihevc je bilo že 18:15 za domačo ekipo, v kateri se je z dobrimi servisi izkazala Ilka van de Vyver. V končnici pa so spet do izraza prišle večje izkušnje in kakovost gostujoče ekipe, ki je s štirimi zaporednimi točkami povedla z 2:0 v nizih. Z desetimi točkami se je v tem nizu izkazala domača korektorka Olivera Kostić.

Gostiteljice so visoko raven svoje igre skušale držati tudi v tretjem nizu. To jim je večji del niza tudi uspevalo, čeprav so jim gostje po minimalni prednosti ob prvem tehničnem odmoru do drugega pobegnile za tri točke. Varovanke Alessandra Beltramija se niso predale, borile so se za vsako točko, z dvema zaporednima blokoma (Kostič, Mihevc) so se gostjam približale na točko zaostanka (16:17), z novim blokom so na 18. točki izid izenačile, Koleva pa jih je popeljala do vodstva (20:19). Vendar se je še enkrat več ponovila zgodba iz prvega in drugega niza, ko so gostje v končnici zaigrale brez napak ter se z asom Ozsoyeve veselile končne zmage.

IZJAVI

Tina Lipicer Samec, kapetanka Calcita: »Odbojkarice Modene praktično vsak teden igrajo podobno tekmo, kar ekipi dvigne raven igranja in tudi treninga, me takšnih tekem nimamo. Kljub temu smo danes prikazale dobro igro, predvsem to velja za igro blok - obramba, dobro smo se tudi taktično pripravile, ampak to vseeno ni bilo dovolj. Kot rečeno, one so navajene igrati takšne tekme vsak vikend, zato jim je bilo veliko lažje. Ampak vseeno, mislim, da smo prikazale dobro igro in da bomo v soboto igrale še bolje.«

Tina Grudina, igralka Calcita: »Danes smo dokazale, da smo sposobne igrati na visoki ravni, celo na isti kot Modena, ki ima resnično odlične posameznice, vendar smo se kot ekipa celo bolj izkazale. Na žalost smo dobile preveč 'šikov', sicer bi bil izid lahko tudi drugačen, saj bi lahko prišle vsaj do niza ali celo dveh. Upam, da bomo v Modeni, ko bo prisotnega še manj strahu, prikazale še boljšo igro in prišle domov vsaj s častnim nizom.«

Kvalifikacije za ligo prvakinj, drugo kolo

Calcit Volleyball - Liu Jo Nordmeccanica Modena 0:3 (-19, -21, -22)

Calcit Volleyball: Grudina 10, Božič, Mihevc 3, Blažič, Pahor, Igličar, Zaplotnik, Kostić 20, Lipicer Samec 2, Jerala, Turk, Koleva 12, Van de Vyver.

Liu Jo Nordmeccanica Modena: Brakočević Canzian 19, Belien 9, Valeriano, Heyrmam 11, Leonardi, Marcon 2, Bosetti, Ferretti 3, Petrucci, Ozsoy 13, Bianchini, Garzaro.