Calcitovke prvakinje interlige

Odbojkarice Calcita so v finalu interlige v Mariboru s 3:0 premagala Linamar in drugič osvojile to tekmovanje.

Objavljeno
12. marec 2016 22.11
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Maribor - Odbojkarice Calcita so v finalu zaključnega turnirja interlige v dvorani Lukna s 3:0 v nizih premagale Linamar Bekescsabai in drugič v svoji zgodovini osvojile zmagovalno lovoriko v tem tekmovanju.

Za najboljšo igralko turnirja so razglasili Slavino Kolevo, za najboljšo prosto igralko Metko Jeralo, za najboljšo napadalko Olivero Kostić, za najboljšo podajalko pa Ilko van de Vyver (vse Calcit). Naziv najboljše blokerke je osvojila Sarah Clement (Linamar).

Ljubljančanke, varovanke Gašperja Ribiča, so prva dva niza dobile zanesljivo, odločilno prednost so si priigrale med obema tehničnima odmoroma, v tretjem nizu pa je bilo izenačeno do končnice in izida 18:17, v zaključku pa so bile slovenske prvakinje precej bolj zbrane, kar jim je zagotovilo gladko zmago. Calcit, pri katerem je bila s 13 točkami najučinkovitejša Olivera Kostić, je imel precej boljši sprejem, posledično pa tudi boljši napad.

Slovenke so tekmo začele imenitno, zbrano so igrale v obrambi in učinkovito v napadu. Povedle so s 7:3, toda v nadaljevanju so madžarske igralke z delnim izidom 5:0 poskrbele za zasul in povedle 8:7. A je sledil novi preobrat, zrežirali sta ga učinkoviti Elena Kučej in Olivera Kostić, ki se je končal z vodstvo Ljubljančank 16:11. Te niso popuščale in tudi v nadaljevanju, narekovale so ritem igre, povedle 20:13 in bile na dobri poti, da dobijo niz. Vendar se tekmice niso predale. S točkami Grete Szakmary in Tatjane Matić so začele loviti prednost tekmic, se v končnici približale na dve točki (23:21), novi zasuk pa jim ni uspel.

Tudi v drugem nizu so ljubljanske odbojkarice vodile 7:3, a se jim je po obetavnem začetku spet ustavilo, tekmice so po zaslugi učinkovite Matićeve dosegle kar pet točk zapored za vodstvo 9:7. In zgodba s prvega niza se je ponovila. Ekipa Calcita je zaigrala kot prerojena, razigrala se je zlasti Slavina Koleva, in ob drugem tehničnem odmoru je bilo 16:11 za ljubljansko vrsto. Ta je pet točk prednosti obdržala tudi pri rezultatu 18:13, nato dovolila tekmicam, da so se približale na dve točki (18:16). Končnica je spet minula v boljši igri Calcita. Za povišanje prednosti sta bili zaslužni predvsem Monika Potokar in Ana Katarina Hribar, slednja z asom in še enim neugodnim začetnim udarcem, madžarske prvakinje so se tako morale sprijazniti s še enim izgubljenim nizom.

Slovenske prvakinje so tudi v tretjem nizu prikazale dobro igro, za katero so tekmice le na trenutke našle protiorožje. Povedle so 8:5, nato so si privoščile nekaj neuspešnih napadov in pobudo na igrišču je prevzela madžarska ekipa, ki je ob drugem tehničen odmoru vodila 16:14. V nadaljevanju je ljubljanska ekipa spet strnila vrste in s štirimi zaporednimi točkami dosegla preobrat (18:16). Z uspešnimi napadi Kostičeve je prednost v končnici narasla na 24:19, zmagovito točko pa je z blokom za veselje v vrsti Calcita poskrbela Kučejeva.

»Čestitam dekletom za izvrstno igro. Vesel sem, da smo zmagali. Cilj, ki smo si ga zastavili, smo dosegli. Ekipa je pokazala karakter. Tudi v težkih trenutkih je našla pravo igro za izhod, pokazala je tudi dobršno mero psihološke trdnosti. V ključnih trenutkih so dekleta dokazala tudi zrelost. Bilo je tudi nekaj slabosti, a te se ob zmagoslavju pozabijo. Uspeh je dobra spodbuda za nadaljevanje sezone, v kateri nas čakajo še zahtevne tekme,« je po zmagi dejal trener Calcita Gašper Ribič.

Mariborčanke nekonkurenčne v malem finalu

Na tekmi za tretje mesto je Vasas Obuda s prepričljivih 3:0 premagal Novo KBM Branik.

Težave z zadnjimi dogodki v trenerskem štabu, ki je zaradi bolezni ostal brez vodje Sebastjana Škorca, je pri mariborskih igralkah pustil posledice. Njihov nekdanji trener Bruno Najdič, ki je do konca sezone prevzel Škorčevo mesto, težave s pripravljenostjo čez noč ni mogel rešiti, zato so igralke Nove KBM nižje, kot so pričakovale. Potem ko so na domačem zaključnem turnirju izgubile se z Vasasom, so zasedle četrto mesto, Najdiča pa čaka naporno delo, da ekipo spet vrne na raven, da se bo s Kamničankami enakovredno potegovala za naslov državnega prvaka.

V uvodnem nizu tekme za tretje mesto si je mariborska vrsta do prvega tehničnega odmora priigrala tri točke prednosti, toda v nadaljevanju zaigrala bledo, tako da so gostje s štirimi zaporednimi točkami poskrbele za preobrat. Do končnice je bila igra izenačena, v prelomnih trenutkih pa je Vasas s točkami Zsanett Miklai in Eszter Nagy povedel za tri točke (24:21), po slabem sprejemu Julie Sarah Ammerman pa dosegel še 25.

Podoben potek je imel tudi drugi niz, saj so domače povedle 8:5, štiri točke od osmih pa je dosegla Ammermanova. Tri točke prednosti so imele še pri rezultatu 11:8, nato pa spet popustile in dovolile madžarski ekipi izenačenje rezultata. Sledilo je nekaj minut dobre igre gostiteljic za vodstvo 14:11, pa spet slabe, Madžarke so po zaslugi učinkovite Nagyjeve najprej izenačile, nato ob napakah mariborskih igralk dosegle še dve točki. Ob drugem tehničnem odmoru so vodile 16:14, tudi v nadaljevanju igrale zbrano in odločno, ob neprepoznavni igri mariborske vrste, ki se je utapljala v lastnih napakah, povedla s 24:19 in brez težav osvojila niz.

Gostje so dobro igro prenesle tudi v tretji niz, povedle s 7:4, toda gostiteljicam je z delnim izidom 4:0 uspel zasuk. A njihovo veselje ni trajalo dolgo, kajti tekmice so spet prevzele igro v svoje roke, si do drugega tehničnega odmora priigrale dve točki prednosti, v nadaljevanju pa tri. Mariborčanke so se gostjam v končnici dvakrat približale na točko, pri 23:23 celo izničile njihovo prednost, toda v odločilnih trenutkih je madžarska ekipa pokazala več zrelosti ter se veselila zmage in tretjega mesta.

»S tolikimi lastnim napakami ni možno premagati tako kakovostnih tekmic, kot so bile igralke Vasasa. Igra naših odbojkaric je bila daleč od pričakovane, v njej ni bilo pravega žara. V prvem delu prvenstva je bilo v Lukni 3:0 za nas, morda so dekleta menila, da jih čaka lahka naloga. Vasas si je z igro zaslužil tretje mesto,« je povedal trener Najdič.

Zaključni turnir interlige za ženske

Finale

Calcit Ljubljana - Linamar Bekescsabai 3:0 (21, 19, 19)

Calcit Ljubljana: Kučej 10, Forštnarič, Van de Vyver 1, Božič, Grudina 9, Vrhovnik, Hribar 2, Turk, Igličar, Kostić 13, Koleva 12, Potokar 8.

Linamar: Soos 5, Szakmary 9, Szpin, Kanizsai, Clement 5, Korniss, Talas 5, Fabian, Nagy, Bodnar 2, Matić 12, Molcsanyi, Holst 1.

 

Za tretje mesto

Nova KBM Branik - Vasas Obuda 0:3 (-21, -21, -23)

Nova KBM Branik: Mlakar 12, Blagne 8, Kaučič 7, Sužnik, Cvetanović 3, Ammerman 11, Vovk, Najdič 3, Planinšec 11, Sobočan, Pintar 1, Eržen.

Vasas Obuda: Miklai 8, Benedek, Rodrigues 3, Hardy 9, Klein 6, Vacsi 1, Szombathelyi, Nagy 17, Durst, Villam 2, Toth, Bodovics, Windisch 1.