Carlsen in Kirjakin v New Yorku za šahovski prestol

Začenja se boj za naslov svetovnega šahovskega prvaka, ki naj bi bil znan do 30. novembra.

Objavljeno
10. november 2016 15.22
FILES-FRANCE-CHESS-CARLSEN-PORTRAIT
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
New York - Branilec naslova Norvežan Magnus Carlsen in Sergej Karjakin iz Rusije se bosta od petka v New Yorku merila za naslov svetovnega prvaka v šahu. Predvidenih je 12 partij, za naslov je treba osvojiti 6,5 točke, zmagovalec pa bo znan najkasneje 30. novembra; če dvoboj ne bo odločen po 12. krogih 28. novembra, bodo na vrsto partije po pospešenem tempu.

Dvoboj z nagradnim skladom 600.000 evrov bo potekal v dvorani stavbe Fulton Market. Če bo rezultat izenačen, se bodo dodatno igrale štiri partije pospešenega šaha, v primeru neodločenega izida bo sledil dvoboj v hitropoteznem šahu (10 partij). Morebitni neodločen izid tudi po tem delu bo pripeljal do igranja zlate partije, kjer bo imel igralec z belimi figurami pet minut časa in igralec s črnimi figurami štiri minute. Beli bo imel torej minuto prednosti, v primeru remija v tej partiji pa bo postal svetovni prvak igralec s črnimi figurami.

Petindvajsetletni Magnus Carlsen je 23. novembra 2014 v ruskem Sočiju zadržal naslov svetovnega prvaka. V enajsti od dvanajstih predvidenih partij je izkoristil veliko napako izzivalca, Indijca Viswanathana Ananda, ki je zaigral na vse ali nič, ter prišel do odločilne prednosti in slavil s 6,5 proti 4,5. Carlsen si je naslov prvič priigral leta 2013 prav proti Anandu, ta je bil pred tem prvak od 2007. V dvoboju je v vlogi nespornega favorita, saj je že nekaj let na čelu svetovne lestvice in ima trenutno 2853 ratinških točk.

Leto dni starejši Kirjakin je deveti na svetovni lestvici in ima 2772 točk. Najmlajši velemojster v zgodovini, do tega naziva je prišel z 12 leti in sedmimi meseci, od leta 2009 igra za Rusijo, pred tem pa je šahiral za Ukrajino, saj je bil rojen na Krimu. Letos je v Moskvi zmagal na turnirju kandidatov za izzivalca svetovnega prvaka, leta 2012 je slavil na SP v pospešenem šahu, lani pa je osvojil svetovni pokal.

»Dvoboj sicer ne bo klasičen, kot smo jih bili vajeni iz zlatih časov Aleksandra Aljehina, Bobbyja Fischerja, Borisa Spaskija, Anatolija Karpova ali Garija Kasparova, ko so se partije prekinjale, ročno analizirale dolgo v noč in ko so dvoboji trajali celo več mesecev. Tokrat bomo priče ultra modernističnemu šahovskemu spopadu dveh izjemno mladih šahistov, predstavnikov računalniške generacije. Če pretiravamo, bi lahko rekli, da gre za dvoboj dveh "strojev" z natanko izdelanim šahovskim repertoarjem, dovršenim šahovskim slogom in psihofizično kondicijo na vrhuncu. Za mlajšo, računalniško generacijo šahistov, namreč velja, da so teoretsko zelo podkovani, radi tvegajo oziroma igrajo napadalni šah, strateške šahovske zakonitosti pa so bolj izjeme, ki potrjujejo pravila,« je ocenila velemojstrica Darja Kapš, ki si bo drugo partijo dvoboja v New Yorku ogledala v živo.