Čarmanova ima na Debrecen lepe spomine

Plavalka Anja Čarman se je iz Debrecena v preteklosti že vrnila s kolajno. A tokrat ji je načrte prekrižala poškodba.

Objavljeno
19. maj 2012 10.56
Posodobljeno
19. maj 2012 10.56
Debrecen - Že čez nekaj dni se v Debrecenu začenja glavna generalka plavalcev pred OI, evropsko prvenstvo v 50-metrskih bazenih. Nestrpno ga pričakuje tudi slovenska odprava, del katere je tudi Anja Čarman, plavalka, ki ej v madžarskem mestu ob tromeji z Ukrajino in Romunijo že osvajala odličja. Pred slabimi petimi leti je na prvenstvu v 25-metrskih bazenih na 200 metrov hrbtno osvojila zlato medaljo, svoj drugi evropski naslov, piše STA.

»Ko sem stopila v ta bazen in v prostor ob bazenu, sem se takoj spomnila, kako je bilo pred petimi leti. Takrat je bilo res lepo. Spomnim se več stvari, predvsem pa, da je bil prvič z nami maser Igor (Fedoruk, op. STA). Njega se res spomnim, saj me je po zmagi tako močno stisnil, da sem skoraj padla v razplavalni bazen,« je po prvem treningu v Debrecenu povedala 26-letna Čarmanova in dejala, da si tedaj niti pomisliti ni upala na kolajno. »Na tekmi sem šla na vso moč. Kolikor se je le dalo. Plavala sem povsem svojo tekmo in bila osredotočena na vse elemente plavanja. Vedela pa sem, da sem zelo dobro pripravljena,» se je spominjala tiste presenetljive kolajne. 

Letošnji izziv je drugačen. Sezona se je začela obetavno in že marca se je Čarmanova z 2:10,86 v Berlinu močno približala državnemu rekordu in le na dve stotinki tudi olimpijski normi A. Mesec dni pozneje si je na pripravah v Južnoafriški republiki vnovič resneje poškodovala ramo. Osnovni cilj Čarmanove je bil pred prvenstvom zanesljiva norma A za igre v Londonu, a zdaj je pred številnimi vprašanji.

»Morda je ta bazen pozitivna spodbuda, a to name ne vpliva toliko. Prav v Berlinu sem letos plavala fenomenalno, pred nekaj leti na pomembni tekmi pa na istem prizorišču slabo. Občutek imam kar dober, a ne vem, kaj se bo na koncu izcimilo. Rama je sicer kolikor toliko v redu, kakšen dan popolnoma, kakšen dan še čutim bolečine. To me ne skrbi toliko, saj bo adrenalin presegel težave. Skrbi pa me pripravljenost, saj sem izgubila tri zelo pomembne tedne treningov, ko smo ugotavljali, kako in kaj je s poškodbo, in upam, da se to ne bo poznalo preveč,« je še dejala Čarmanova, ki bo s svojim nastopom na 200 hrbtno opravila že prvi dan tekmovanja.