Čas do olimpijskih iger bi Dugonjić lahko odšteval doma

Plavalec Damir Dugonjić, edini slovenski kandidat za kolajno na evropskem prvenstvu, razmišlja o začasni selitvi iz ZDA.

Objavljeno
05. avgust 2014 15.12
Plavalni miting v Radovljici - Damir Dugonjić 19.julija 2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ravne na Koroškem – Ko smo se pred odprtim DP v plavanju pogovarjali z Matijo Medveškom, vrsto let trenerjem Damirja Dugonjića, branilca naslova evropskega prvaka na 50 m prsno, v pričakovanju prihajajočega prvenstva stare celine v Berlinu ni bil prav optimističen. A Dugonjić se je nato v domačem bazenu na Ravnah predstavil v spodbudni podobi.

Koledarji plavalnih tekmovanj očitno niso več tako ustaljeni kot pred leti. Ko je Korošec dosegel svoj najodmevnejši uspeh doslej, naslov najboljšega v Evropi pred dvema letoma na Madžarskem, je bilo zaradi olimpijskih iger prvenstvo že sredi maja. Nato je sledil avgustovski London, za njim lani julijsko svetovno prvenstvo v Barceloni, letošnji osrednji dogodek za plavalce, prvenstvo stare celine v Berlinu, pa bo šele v drugi polovici avgusta.

»Drži, res je ta neolimpijska sezona domala za en mesec daljša, kot sem je sicer vajen, zato se je treba treninga lotiti premišljeno in seveda poskusiti ujeti najvišjo raven pripravljenosti prav za osrednje tekmovanje,« razmišlja vodilni adut 11-članske izbrane vrste za Berlin ter realno tudi edini slovenski kandidat za prestižno uvrstitev na oder za najboljše tri.

»Če bi osvojil nov naslov evropskega prvaka, bi bil s tem enkratnim obiskom stopničk zadovoljen, drugače pa bi se z veseljem oziral pozneje k prvenstvu v Berlinu z dvema kolajnama, torej tako na 50 m prsno kot tudi na 100 m. Najbolje bi bilo seveda, ko bi imel oba naslova,« ne skriva ambicij 26-letni plavalec, a se zaveda, da v omenjeni daljši disciplini le še ni tako konkurenčen, kot je bil pred letom ali dvema. Res pa je tudi, da sta ga po zadnjem nastopu na tem DP do odhoda v nemško metropolo ločila še natanko dva tedna, zato je prepričan, da bo dovolj časa za sklepni počitek po napornih pripravah in za dosego ustrezne forme na prizorišču.

»Ko se takole ozrem k tekmecem, ki me premagujejo na mitingih mesec ali dva pred največjim dogodkom, ugotavljam, da večinoma nato ohranjajo visoko raven tudi za prvenstvo. Sam pa formo iz tedna v teden dvigujem, pa nato marsikoga presenetim,« je optimističen in po zadnjih analizah s trenerjem Medveškom ugotavlja, da je bil med domačim prvenstvom na Ravnah na 50 m prsno celo hitrejši kot lani v tem obdobju, na 100 pa ohranja podobno raven. Realno je sicer videti, da mu je kolajna v najkrajši disciplini zdaj lažje dosegljiva, kar pa ga seveda za prihodnost ne sme zadovoljiti, saj 50-metrskih tekem z izjemo prostega sloga ni v olimpijskem sporedu. Njegov pomemben cilj, morda tudi zadnji v lovu na odmevne dosežke na športni poti, pa bo nastop na OI v Braziliji 2016.

In sodeč po tem, da se je najbolje pripravil za velika tekmovanja prav v domačem okolju z Matijo Medveškom, tudi sam – zdaj bolj jasno kot kdajkoli v zadnjih letih – razmišlja o selitvi iz ZDA. Onstran Atlantika namreč živi s soprogo, Američanko Camillo, ki pa je bila med DP z njim na Ravnah in prikimala možnosti, da bi prihodnji dve leti svoje načrte v San Franciscu potisnila v kot ter tako v Sloveniji spremljala moža na poti k svetovnem prvenstvu 2015 in nato OI.

»Vedno se nekje počutiš bolje in zdaj že dobro vem, da si zadnjega meseca priprav ne znam predstavljati drugje kot s svojim ravenskim trenerjem doma. Le v soboto se bova še za pet dni umaknila v hrvaško soseščino na Reko, kjer vedno znova uživam. Tokrat pa bom povrhu tam vadil skupaj z estonskim reprezentantom Martinom Liivamägijem, sicer tudi kolegom z univerze v San Franciscu,« razkrije Dugonjić in nato sam prvič tudi spregovori o želji, ki nam jo je že večkrat omenila slovenska stroka: »Če se tako dobro pripravim v zadnjem mesecu ali dveh po Medveškovem programu, me prav zanima, kako bi bilo, če bi kar vse leto vadil doma in se seveda udeleževal tekem po Evropi. Obstaja možnost, da bi do OI ostal v Sloveniji.«

A o tem bo še temeljito premislil po prihodu iz Berlina. Ta čas so pač misli najbolj usmerjene k tekmovalnim izzivom na EP.