CAS pod drobnogled vzel osem primerov dopinga ruskih atletov

Pod lupo razsodišča se je znašlo tudi pet tekmovalcev v hitri hoji, ki so bili lani pozitivni v pripravljalnem centru Saransk.

Objavljeno
27. februar 2016 00.26
J. P.
J. P.

Lozana - Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani bo podrobno preučilo osem primerov dopinga ruskih atletov. Pod drobnogled bo vzelo pet tekmovalcev v hitri hoji, ki so bili lanskega 2. junija pozitivni na dopinškem preizkusu v pripravljalnem centru Saransk, pri njih pa so ugotovili zlorabo eritropoetina.

Med osmimi primeri najbolj izstopata predlanska evropska prvakinja, 25-letna Elmira Alembekova, in svetovni podprvak izpred treh let, 24-letni Mihail Rižov. CAS bo pod lupo vzel tudi primer nekdanje svetovne prvakinje v sedmeroboju, 28-letne Tatjane Černove, in tekačici srednjih prog Jekaterino Šarmino in Kristino Ugarovo. Černovi so v vzorcu urina s svetovnega prvenstva leta 2009 v Berlinu naknadno dokazali zlorabo dopinga.

V vseh primerih so grešnikom že izrekli ustrezne sankcije in prepovedi, ki pa so se nanašale zgolj na omejena časovna obdobja. Te odločitve želi zdaj Mednarodna atletska zveza (IAAF) dodatno preveriti še s pomočjo CAS.