Častni niz Kamničanov enak zmagi

Odbojka: Kamničani v pokalu CEV pričakovano pokleknili pred veliko Latino.

Objavljeno
05. februar 2014 23.39
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Kamnik - Ne zgodi se vsak dan, da bi na slovenskih odbojkarskih parketih (sploh pa izven Ljubljane) gostoval član italijanske »serie A«, še v pretekli sezoni tudi finalist drugorangiranega evropskega pokala CEV. Zato je osvojeni niz Calcita Volleyballa v prvem četrtfinalnem dvoboju pokala challenge z Latino enak zmagi.

Na strani favoriziranega italijanskega moštva je bilo domala vse: starost, višina, (evropske) izkušnje in predvsem dosti bolj zveneč igralski kader. V njem mrgoli članov kar sedmih evropskih reprezentanc na čelu s Srbom Sašo Starovićem, ki je imel vse možnosti, da postane prvi korektor izbrane vrste, a je vselej ostal v senci velikega Ivana Miljkovića. In čeravno je Latina še vedno zadnjeuvrščeni italijanski prvoligaš, je z igrami po prelomu leta dokazala, da je v vzponu, kar so sploh v uvodnem nizu na lastni koži začutili zdesetkani Kamničani, pri katerih trener Marko Brumen ni mogel računati na blokerja Jerneja Stavbarja in sprejemalca Žigo Šterna.

Prvi del je bil za čimprejšnjo pozabo. Latina ni vodstva niti enkrat izpustila iz rok, najvišjo razliko (kar +12) pa vpisala prav ob koncu. Vendar pa grdo izgubljen uvodni niz ni prirezal peruti Calcitu, ki je v drugega štartal pogumno in odločno, vodil že z 9:5, nazadnje pa s 13:12. Ko so nato tekmeci vknjižili štiri točke zapored, ni pomagal niti Brumnov polminutni odmor niti dvoje menjav (na parket sta stopila podajalec Tine Kvas in korektor Tonček Štern).

Dobljeni tretji niz je bil nagrada za trud domačih, ki so po poravnanem izidu na 18. točki uspešno zaključili tri akcije zapored in neulovljivo ušli, v tem delu so blesteli v vseh prvinah igre: napadu (kar 61-odstotna učinkovitost), bloku (4), servisu (2 asa) in sprejemu (72 %). Zadnji del je bil znova v popolni domeni Italijanov, ki so vodili od prve do zadnje točke in si pred povratnim obračunom, ki bo prihodnjo sredo v Latini, zagotovili čudovito popotnico, ki jo bodo le stežka zapravili.

V domačem dresu igralca, ki bi pretirano izstopal po učinkovitosti, ni bilo, še največ točk, dvanajst, je dosegel Domen Kotnik ob 44-odstotnem izkoristku, najbolj pa je manjkal prispevek prvega korektorja Danijela Pokeršnika, ki je bil le petinsko uspešen. Na drugi strani gre pohvaliti oba blokerja (več kot tričetrtinski napadalni učinek in 5 blokov).

»Latina niza težke tekme, mi pa s tako močnimi zasedbami - z izjemo ACH Volleyja - zelo redko igramo, če sploh kdaj. Zato sta bila začetna nesproščenost in strahospoštovanje do nasprotnika še nekako razumljiva, obenem si gostje v uvodnem nizu domala niso privoščili napak. V nadaljevanju smo zaigrali bolje, kar me utrjuje v prepričanju, da smo sposobni pokazati še več. Žal smo za nameček ostali še brez libera Klemna Hribarja, ki ima že nekaj časa težave s poškodbo prsta. Do konca tedna ga bom spočil, potem pa bomo videli, ali bo v Italiji lahko stopil na parket. V povratnem dvoboju bi radi prikazali podobno igro kot tokrat v zadnjih treh nizih,« je strnil vtise trener Brumen.