Calcitov častni niz še nikdar bližje

Odbojkarice Calcita Ljubljane praznih rok tudi v zadnjem domačem obračunu lige prvakinj z Novaro.

Objavljeno
19. januar 2016 23.20
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Odbojkarice Calcita Ljubljane v krstni sezoni v ligi prvakinj domačih navijačev niso nagradile z vsaj častnim nizom. Včeraj so bile v uvodnem delu tivolskega obračuna s favorizirano Novaro najbližje doslej, a so se v ključnih trenutkih zatresle roke.

Calcit se je v zadnjem obdobju znašel v hudi zadregi. Hud poraz v pokalnem finalu z Novo KBM Branik, mučenje v DP z enim najmanj prepričljivih prvoligašev Formisom, težave s poškodbama podajalke Mojce Božič in blokerke Tine Grudina – vse se je nakopičilo nad ljubljanski tabor, ki ga je razelektrila šele sobotna gladka zmaga v ligaškem mestnem dvoboju s »sestrskim« Vitalom.

Tudi pri Novari je bilo v zadnjih tednih živahno. Potem ko je postalo jasno, da so ji že pred novim letom ušli izločilni boji v ligi prvakinj, so v klubu zamenjali trenerja (Marco Fenoglio namesto Luciana Pedulle) in tujo sprejemalko (Američanka Nicole Fawcett namesto Belgijke Helene Rousseaux), kar pa ni niti za milimeter spremenili dejstva, da so bile italijanske gostje sinoči pod Rožnikom nesporne favoritinje.

Toda v prvem nizu so komajda odnesle celo kožo. Gostiteljice so se cilja, osvojitve vsaj častnega niza v krstni sezoni med evropsko klubsko elito, lotile pogumno, nabrale pet blokov in tri ase, vodile od začetka do končnice, nato pa tekmicam dovolile delni izid 5:0 na začetni udarec Fawcettove, s katerim je italijanska zasedba niz vendarle spravila pod streho.

Ko pa so se gostje ogrele, je vrag odnesel šalo. V nadaljevanju je bil promet namreč enosmeren, Calcitu se je sesul sprejem, zgolj v zadnjem delu so varovanke Gašperja Ribiča prejele kar sedem asov, temu primerna je bila tudi točkovna razlika. Zdaj imajo Ljubljančanke le še eno priložnost za osvojitev častnega niza, prihodnjo sredo na gostovanju pri poljskem Sopotu.

Gašper Ribič, trener Calcita: »Takšna je ženska odbojka, polna nihanj, vzponov in padcev. Tekmice so šele v drugem nizu nekoliko bolj pritisnile z začetnim udarcem, zaradi česar smo imeli težave pri sprejemu, posledično pa se je poznalo tudi v napadu. Mi nimamo visokih igralk, da bi lahko na visoko žogo prebili italijanski blok. V DP še gre, na tej ravni pač ne.«