Častno slovo po treh dneh

Slovenske odbojkarice so prvo evropsko prvenstvo končale z enim dobljenim nizom.

Objavljeno
28. september 2015 23.04
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Apeldoorn – Tri tekme, trije porazi, en osvojen niz. Takšen je končni izplen slovenskih odbojkaric na zanje premiernem EP, na katerem so predvsem pridobivale izkušnje in mednarodno veljavo. Včeraj so morale premoč priznati še Poljski, proti kateri so prikazale najboljšo igro na prvenstvu, a ostale brez častnega niza.

V obračunu zasedb, ki v prvih dveh tekmah prvenstva nista vknjižili niti točke, kaj šele zmagali, ni bilo nobenega dvoma o nespornih favoritinjah – Poljakinje so navsezadnje še vedno šesta reprezentanca stare celine, pred dvanajstimi in desetimi leti pa so bile tudi evropske zmagovalke. Iz tedanje zasedbe so bila tokrat v kadru še tri dekleta – blokerka Sylwia Pycia in korektorka Katarzyna Ewa Skowronska-Dolata sta dvoboj tudi začeli, medtem ko je podajalka in kapetanka Izabela Belcik svojo priložnost pričakala s klopi. V začetni postavi Poljske je bilo kar pet deklet, starih 28 let ali več, kar je bila ena glavnih prednosti srebrne zasedbe z letošnjih evropskih iger.

Selektorju Brunu Najdiču je bilo jasno: če kdaj, je bilo včeraj vsaj nekoliko manj naivno računati na presenečenje. Zmaga bi njegove izbranke poslala v repešaž za četrtfinale in jim ponudila možnost lova na olimpijsko vozovnico, a prav enako so razmišljali tudi v taboru tekmic, ki pa so vsaj uvodoma našim dekletom pustile nekaj manevrskega prostora. Razigrana je bila korektorka Živa Recek, ki v prvih dveh dvobojih ni dala pričakovanega prispevka, tokrat pa je vendarle naravnala merilne naprave in se pogumno in odločno spopadla s prekaljenim in visokim blokom tekmic. Slovenke so nazadnje vodile z 9:8, do drugega tehničnega odmora še držale stik s Poljakinjami, ki so se udobneje odlepile po zaslugi presenetljive druge sprejemalke Natalie Kurnikowske, ki je naša dekleta niso pričakovala v središču nasprotnikovega napada.

V drugem nizu je po vodstvu Najdičevih izbrank k začetnemu udarcu stopila Skowronska, za katero je to že šesto EP, in z delnim izidom 4:0 nagnila tehtnico na stran Poljakinj, ki so naskok hladnokrvno zadržale do konca. Tretji del se je začel z bombami s servisa Anne Werblinske, ki je samo v tem nizu primazala štiri ase, a tekmečevega odpora ni strla. Najdič je poskusil s kar štirimi igralkami pri sprejemu (Cvetanovič, Recek, Zdovc, Potokar), na korektorski položaj pa poslal Izo Mlakar, ki je bila med zaslužnejšimi, da so se Slovenke po zaostanku s 14:20 približale zgolj na točko razlike. V finišu so poznejše zmagovalke, pri katerih je – zanimivo – zadnjo točko v vseh nizih prispevala Kurnikowska, le unovčile veliko razliko v izkušnjah in se obdržale nad gladino, naša dekleta pa poslale domov.

Bruno Najdič, slovenski selektor: »Ves čas sem verjel v zmago, tudi še v končnici zadnjega niza, žal pa nismo izkoristili priložnosti. Če bi dobili tretji niz, sem prepričan, da bi se veselili mi. A zmagale so izkušnje, dekletom nimam česa zameriti, saj sta bili želja in samozavest očitni.«