Častno slovo Pokeršnika in Zemljaka v četrtfinalu Anape

Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak sta v Rusiji s 5. mestom vpisala zgodovinski dosežek za slovensko moško odbojko na mivki.

Objavljeno
27. julij 2013 13.39
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Anapa - Slovenska odbojkarja na mivki Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak sta šele v četrtfinalu končala senzacionalni zmagoviti pohod na turnirju FIVB v ruski Anapi. Že z uvrstitvijo v izločilne boje sta dosegla največji uspeh v zgodovini slovenske moške odbojke na mivki v članski konkurenci, z zmago z 2:1 (-15, 19, 12) nad 17. nosilcema, Avstrijcema Thomasom Kunertom in Lorenzom Petutschnigom, sta v osmini finala naredila zgodovinski korak naprej, v četrtfinalu pa sta bila od njiju z 2:0 (16, 18) boljša 23. nosilca, Rusa Aleksej Pastuhov in Vjačeslav Krasilnikov. Korošec in Štajerec sta turnir torej končala na odličnem 5. mestu, s čimer jima bo v žep kapnilo 3750 evrov.

Slovenca sta na turnir v Anapi prišla kot popolna avtsajderja, saj sta morala v kvalifikacije, tudi tam sta bila ena najnižje postavljenih dvojic (le dve moldavski navezi sta bili rangirani niže), med tistimi, ki so se uvrstili na glavni turnir, pa je bil za njima zgolj izraelski par. Na poti do osmine finala sta Zemljak in Pokeršnik na kolena spravila četrta nosilca kvalifikacij ter v skupini B še druga, 15. in 18. nosilca glavnega dela. Žreb osmine finala jima je bil precej naklonjen, saj sta jima na nasprotni strani v prvem obračunu izločilnih bojev stala 17. nosilca, Avstrijca Thomas Kunert in Lorenz Petutschnig, od katerih sta bila Nejc in Jan letos že boljša na turnirju v Gradcu.

Medtem ko sta Slovenca, sicer 31. nosilca, v osmino finala v Anapi napredovala brez oddanega niza v štirih dvobojih, sta morala Avstrijca v skupinskem delu priznati premoč prvima nosilcema, domačima asoma Konstantinu Semenovu in Jaroslavu Koškarevu, vendar po izjemno dostojnem odporu. Zato sta morala danes še v jutranji repešaž, v katerem sta z 2:0 (18, 19) odpravila višje rangirana Italijana Mattea Cecchinija in Paola Ingrossa, a sta bila pozneje manj sveža in spočita kot slovenska tekmeca. Izjemno izenačena in razburljiva tekma osmine finala je bila v tretjem nizu pri vodstvu Slovencev z 12:8 zaradi nevarnih razmer za igranje (huda nevihta z neurjem) za eno uro celo prekinjena, skupaj pa je trajala kar dve uri in dve minuti. Pokeršnik in Zemljak sta ostala neporažena na še petem zaporednem dvoboju v Rusiji, sta pa oddala prvi niz na turnirju.

V četrtfinalu sta senzacionalnima Štajercu in Korošcu na nasprotni strani mreže stala domača asa Aleksej Pastuhov in Vjačeslav Krasilnikov, ki jima pred tem ni bilo treba odigrati dvoboja osmine finala, ker sta ga njuna tekmeca, rojaka Jaroslav Ostrahovski in Ruslan Bikanov, sicer 27. nosilca, predala zaradi poškodbe. Rusa sta šla torej v tekmo za preboj med najboljšo četverico dosti bolj spočita, saj je bil zanju to šele prvi preizkus danes, kar sta proti razigranima Slovencema znala unovčiti. Dvoboja je bilo konec po 35 minutah, vse preostale četrtfinalne tekme so bile daljše. Kljub vsemu poraz ne zmanjšuje Janovega in Nejčevega uspeha, saj sta zaorala ledino in postala prva Slovenca na glavnem turnirju svetovne serije v članski konkurenci.

»Turnirja je za naju konec, proti Rusoma žal ni šlo več. Z Janom, ki je bil nedvomno eden najboljših igralcev na turnirju, sva vesela, da sva dokazala, da se Slovenci lahko kosamo tudi z izjemno kakovostnimi tujimi ekipami. Komaj že čaka na novo priložnost za dokazovanje in se obenem zahvaljujem vsem v domovini, ki so skozi celoten turnir držali pesti za naju,« je sklenil Zemljak.

Petindvajsetletni podajalec Nejc Zemljak, svojčas v navezi s Tinetom Urnautom tudi svetovni prvak v odbojki na mivki do 19 let, ki si je v dvorani nazadnje služil kruh v Franciji, in dve leti mlajši sprejemalec Jan Pokeršnik, v dvoranski odbojki državni podprvak s Calcitom Volleyballom, ki se v novi sezoni vrača v vrste ACH Volleyja, sta sicer izkušena igralca na mivki (Jan bo danes oddal lanski naslov državnega prvaka, ki ga je osvojil s starejšim bratom Danijelom), a sta skupaj začela igrati šele letos. Dosedanji dosežki pa so jima lahko izjemna spodbuda za naprej, saj Slovenija tako uspešne moške članske naveze na mivki že dolgo ni imela.

V ženski konkurenci sta se prve ruske zmage na turnirjih na domačih tleh veselili Jevgenija Ukolova in Jekaterina Homjakova, ki sta v finalu z 2:0 (10, 14) gladko opravili z Nemkama Tereso Mersmann in Isabel Schneider.