Če kdo želi ponagajati, ga pač prehitiš

Motociklizem:  Marc Marquez po porazu v Motegiju pričakuje njemu ljubo Avstralijo.

Objavljeno
19. oktober 2017 22.51
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Drugega mesta ne osvojiš, ampak izgubiš prvo, so prepričani najbolj ambiciozni športniki. Mednje sodi tudi Marc Marquez, a z zadostno mero prožnosti. Pred dnevi je pokončno prenesel poraz v Motegiju in se na cilju prisrčno objel z zmagovalcem Andreo Doviziosom. Že na nedeljski VN Avstralije pa bo storil vse, da bi se oddolžil Italijanu in se obdržal v vodstvu razreda motogp.

Tri dirke pred koncem svetovnega prvenstva, pičlih 11 točk naskoka pred Doviziosom in 31 pred Maverickom Viñalesom. Številke Marquezu ne dopuščajo niti malo taktiziranja, dobri poznavalci razmer pa so prepričani, da si ga niti ne želi. Od majhnih nog pač uživa v razburljivih trenutkih. Lani in leta 2014 sicer ni tarnal, ko si je naslov zagotovil že pred zadnjimi tremi dirkami sezone, toda veliko večjo mero adrenalina je občutil ob prvem zmagoslavju v razredu motogp leta 2012, ko je na koncu zbral le štiri točke več kot Jorge Lorenzo. Preračunljivost bi bila tokrat celo odveč, saj je na vrsti preizkušnja na njemu ljubem dirkališču.

»Na Japonsko mi – resnici na ljubo – ni pretirano dišalo, tako zaradi proge kot zaradi napovedi slabega vremena, ki se je slednjič uresničila, a sem osvojil dragocenih 20 točk. Na Phillip Island pa sem prispel poln optimizma. Tukajšnja steza je neverjetna, je ena od tistih, na katerih najbolj pridejo do izraza sposobnosti dirkačev zaradi številnih naglih in trdih sprememb smeri. Skratka: ustreza tako mojemu značaju kot sposobnostim moje honde,« pravi Marquez pred prvim dnevom odločitve. Zaveda se, da je tokrat on na vrsti za zmago, a prav tako, da bo že naslednji teden v Maleziji verjetno znova v rahli prednosti Dovizioso.

»Takšen ritem nama narekuje predvsem tehnika, a tudi značilnosti prog, predvsem v zadnjih odsekih. Vemo, da si lahko Dovi z ducatijem privošči pozno zaviranje tik pred ovinki, kar v prejšnjih letih ni bila njegova odlika, prav tako, da lahko zelo hitro pospeši. Zato ga je težko prehiteti, pri zaviranju in izhodih iz zavojev skoraj nemogoče. Toda če bi obiskali Ducatijev tabor, bi vam verjetno razpredali o naših odlikah. Vsi vidimo tekmečeve prednosti, ne pa njegovih preglavic,« razkriva 24-letni Katalonec in izključuje možnost, da bi na končni razplet vplivala »tretja sila«, čeprav so oživeli spomini na sezono 2015. Po njej je Valentino Rossi javno obtožil Marqueza, da ga je stal svetovnega naslova z »nesramno pomočjo Lorenzu« in med dirkaško srenjo napovedal, da se mu bo nekoč že oddolžil.

»Zaradi govoric me prav nič ne skrbi. Od nekdaj sem rad odvisen zgolj sam od sebe. Če si pri individualni športni panogi dovolj odločen in vešč, imaš vse možnosti za uspeh. In če ti kdo poskusi ponagajati, ga prehitiš in voziš naprej. Na bitko za svetovno lovoriko lahko vpliva 24 dirkačev. Vsi štartamo in želimo zmagati. Ko prehitiš zadnjega pred teboj, katerekoli barve že je, pa lahko uresničiš svoje želje,« je prepričan Marquez, ki je bil na dosedanjih 15 dirkah sezone petkrat najhitrejši, štirikrat drugi in enkrat tretji, le dvakrat je pripeljal na cilj zunaj najboljše trojice (v Katarju je bil četrti in 6. v Italiji), večje prednosti pa so ga stali odstopi v Argentini, Franciji in Veliki Britaniji. Dovizioso je medtem prav tako zbral pet zmag, a se skupno le sedemkrat povzpel na zmagovalni oder, hkrati pa padel le v Argentini. Nauk?

»Če ne tvegaš, ti ne bo nikoli spodletelo in nikdar ne boš izgubil, ker si dovolj nizko postavil letvico pričakovanj. Jaz vedno do konca iščem meje svojih sposobnosti in poskušam ostati znotraj omejitev, toda včasih jih presežeš. In občutek imam, da je Dovi zelo podoben. Odkar sem vstopil v svet motogp, se odlično razumeva, in čeprav na dirkah ne moreva biti prijatelja, sem prepričan, da bova po zadnji dirki v Valencii znova odmrznila najin odnos,« je prepričan Marc Marquez.