Če Portugalska ne pade, Srbi ne bodo ključni

Selektor Luka Slabe bo na kvalifikacijskem turnirju za SP v Nišu vendarle lahko računal tudi na kapetana Urnauta.

Objavljeno
02. januar 2014 23.10
Tine Urnaut,Ljubljana Slovenija 26.05.2013
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Evropsko prvenstvo, svetovno prvenstvo, svetovna liga, olimpijske igre. Tako nekako si sledijo stopničke na trnovi poti slovenske moške odbojkarske reprezentance, ki je doslej obtičala na prvi postaji. Priložnost za korak naprej ima že ta konec tedna v Nišu, ki gosti kvalifikacijski turnir za nastop na SP prihodnje leto na Poljskem.

Zalogaj bo nadvse zahteven, a belo zastavo so izbranci selektorja Luke Slabeta pustili doma. Na turnirju jim bodo nasproti stali gostitelji, tretji z lanskega EP, pa vselej neugodni Portugalci, ki bodo danes ob 15. uri prvi slovenski nasprotniki, in Makedonci. Pot na SP bodo našle zmagovalne zasedbe vseh petih kvalifikacijskih turnirjev in najboljša drugouvrščena reprezentanca. Nesporni favoriti v »slovenski« skupini so Srbi, ki si bržkone – sploh pa ne pred domačimi navijači – ne bodo še enkrat privoščili spodrsljaja, kakršnega so si na EP, ko so uvodoma pokleknili pred Slabetovo četo. Ta že po tradiciji najbolje igra proti papirnato močnejšim in favoriziranim tekmecem, vse prevečkrat pa se lomi z moštvi, ki so na podobni kakovostni ravni ali celo nekoliko slabši od nje.

Slabe je moral doma pustiti poškodovanega prvega blokerja Alena Pajenka in obolelega Jana Pokeršnika, naknadno pa je v Niš pripotoval bolni kapetan in prvi sprejemalec Tine Urnaut, ki se mu je zdravstveno stanje včeraj toliko izboljšalo, da se je pridružil reprezentančnim kolegom v Srbiji. »Izvidi so pokazali, da sem imel gnojno angino, zaradi katere sem bil tri dni priklenjen na posteljo s povišano temperaturo. Na srečo se je stanje toliko popravilo, da sem po posvetu z dr. Evo Topole in selektorjem lahko odšel na pot,« je pojasnil Korošec, ki vročine nima več, ga pa še boli grlo. Nekaj težav s stegensko mišico ima tudi korektor Mitja Gasparini, ki pa naj bi danes vseeno začel v udarni šesterki. Ob njem bo Slabe, če ne bo zapletov, uvodoma na parket poslal še podajalca Gregorja Ropreta, blokerja Matevža Kamnika in Mateja Vidiča, sprejemalca Tineta Urnauta in Klemna Čebulja ter prostega igralca Janija Kovačiča. Na včerajšnjem treningu v dvorani Čair je v gležnju zaskelelo tudi drugega korektorja Alena Šketa, ki pa naj bi bil danes prav tako že nared.

Portugalski selektor Hugo Silva, ki je zamenjal italijanskega strokovnjaka Flavia Gulinellija, je s širšega seznama potnikov v Niš zradiral tudi dve imeni, ki ju je bilo pričakovati v zasedbi: izkušenega dolgoletnega reprezentančnega blokerja Ruija Santosa in predvsem v Braziliji rojenega sprejemalca Idija, ki je vrsto let branil barve nekdanjega zmagovalca lige prvakov Friedrichshafna in poljske Zakse. Zanimivo pa je, da niti v širši nabor potencialnih članov izbrane vrste ni prišel korektor Marco Ferreira, ki si je v pretekli sezoni kruh še služil v »serie A« pri Castellani Grotte, v tej pa nastopa v Franciji.

Kljub vsemu ima Portugalska še vedno nadvse spodobno igralsko zasedbo na čelu s petimi obrazi, ki si kruh služijo v tujini. Slovencem sta najbolj znana podajalec Nuño Pinheiro, ki je sijajno razigraval soigralce v dveh dvobojih Toursa z ACH Volleyjem v LP, in korektor zamejske Posojilnice Dob Valdir Sequeira. Najbolj zveneče ime v kadru je sicer eno od odkritij letošnje sezone v »serie A« Alex Ferreira, ki brani barve velikega Trentina, v tujini si kruh služita še bloker Marcel Gil (nemški Bottrop) in sprejemalec Andre Lopes (Cannes), standardni član udarne zasedbe pa je tudi zimzeleni kapetan, bloker João Jose, ki je bil skoraj celo desetletje ikona Friedrichshafna.

Portugalci so pred kvalifikacijskim turnirjem dvakrat na kolena spravili nekdanje evropske prvake Špance (3:1), pa čeravno so igrali brez Sequeire, kar je za slovenskega selektorja Luko Slabeta dokaz, da gre za močno in neugodno ekipo, ki ima – če drugega ne – prednost v tem, da je vajena težkih tekem v peklenskem ritmu, saj že dve leti nastopa v svetovni ligi. »Velika napaka bi bila, če bi razmišljali, da bo za uvrstitev na SP ključen zgolj sobotni dvoboj z gostitelji Srbi. Kajti da bo res tako, moramo najprej na kolena spraviti Portugalce, ki igrajo podobno odbojko kot Finci, s katerimi smo se nazadnje dvakrat udarili v pripravljalnih dvobojih – torej zelo hitro, z veliko ritma in neverjetno požrtvovalno v obrambi. Vsi želijo igrati v obrambi, vsak želi zaščititi svoj napad, zato žoga zlepa ne pade na parket, v tem pogledu so celo boljši od Fincev. Gre za zelo izkušeno zasedbo, ki je že lep čas skupaj, zdaj pa je močnejša še za izjemnega Alexa Ferreiro.«

O sobotnem tekmecu Srbiji (njene barve branijo tudi nekdanji člani ljubljanskega moštva Uroš Kovačević, Milan Rašić in Vlado Petković) ne gre izgubljati besed. Ne le, da je trenutno tretja najboljša reprezentanca v Evropi, temveč za nameček še nastopa pred domačimi navijači v Nišu, selektor Igor Kolaković pa z izjemo bolečin v hrbtu pri Milošu Nikiću nima težav z boleznimi ali poškodbami. Niti Makedonija, ki je na papirju najšibkejši člen turnirja, pa ne bo lahek zalogaj, saj si večina članov prve postave kruh služi v tujini, novi selektor Žarko Ristoski pa je na seznam »pozabil« uvrstiti dva standardna člana – izkušenega sprejemalca belgijskega Puursa Vlada Mileva in predvsem trenutno tretjega najučinkovitejšega igralca francoskega prvenstva, korektorja Ajaccia Jovico Simovskega. Nosilca igre sta brata Gjorgiev: podajalec Gjorgi je izdatno pomagal Dupnici do zmage nad ACH Volleyjem v decembrskem dvoboju LP, korektor Nikola pa je soigralec Dejana Vinčiča pri turškem Milli Piyangu.