Čebulj ostaja v »serie A«: odslej v Ravenni

Slovenski odbojkarski reprezentant Klemen Čebulj je prekinil sodelovanje z ACH Volleyjem.

Objavljeno
06. junij 2013 10.21
iza/odbojka
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - Kar se je po kuloarjih govorilo že skoraj mesec dni, je danes postalo tudi uradno: slovenski odbojkarski reprezentant Klemen Čebulj bo še naprej igral v italijanski »serie A«, vendar pa se je iz propadlega Altotevereja San Giustina, ki ni dvignil licence za igranje med elito tudi v prihodnji sezoni, čeprav si jo je z rezultati zaslužil, preselil k Ravenni.

21-letni in kar 202 cm visoki Čebulj je eden mladih biserov slovenske odbojke, saj lahko enakovredno igra na položajih sprejemalca ali korektorja. V pretekli sezoni je v dresu Altotevereja, kamor je bil posojen s strani ACH Volleyja, povečini nastopal v sprejemalski vrsti, a je bil izjemno učinkovit, saj je v celi sezoni (na nekaj tekmah je manjkal) prispeval kar 224 točk oziroma 3,5 na niz, kar ga na lestvici najučinkovitejših igralcev uvršča na 21. mesto. Obenem je zmogel kar 33 blokov in bil v tem pogledu drugi najuspešnejši »nebloker«, takoj za korektorjem Modene Gundarsom Celitansom (če ob tem upoštevamo, da se je Cvetan Sokolov pri Cuneu izmenjaval v blokerski in korektorski vlogi).

Altotevere je v sicer v pretekli sezoni zasedel 10. mesto na prvoligaški razpredelnici, Ravenna je bila mesto nižje in bi sicer (tako kot že sezono pred tem) izpadla v drugoligaško druščino, a jo je rešil kolaps dveh klubov – ob Altotevereju še Viba Valentie, dosedanjega delodajalca slovenskega kapetana Tineta Urnauta, ki se je medtem že preselil h Glennu Hoagu v turški Arkas.

Čebulj je prav v teh dneh eden najbolj opaznih obrazov v slovenski izbrani vrsti, ki jo v soboto v Stožicah čaka še povratni dvoboj dodatnih kvalifikacij za nastop na septembrskem EP na Danskem in Poljskem. Potem ko je dosedanji korektor ACH Volleyja Alen Šket našel novega delodajalca v Italiji (Modena), pa je bilo pričakovati, da bo ljubljansko moštvo angažiralo Čebulja, ki je bil še v prejšnji sezoni njen član, toda posojen Altotevereju. A obe strani sta se dogovorili za sporazumno prekinitev pogodbe, Korošec pa je dvoletno zvestobo obljubil Ravenni. Pri slovenskih prvakih mesto korektorja ostaja odprto, možno je, da bo v klubu ostal skočni Francoz Mory Sidibé, ki si je pri nas ustvaril družino, pred dnevi pa je v reprezentančnem dresu v dveh prijateljskih obračunih Italijanom skupaj nasul 30 točk.

Sicer je Klemen Čebulj kariero začel pri domačem Fužinarju (2007), se že sezono pozneje preselil k Framu, kjer je bil v izjemno obetavni zasedbi soigralec Jana Planinca in Jana Klobučarja, od tam pa po treh letih pot nadaljeval pri ACH Volleyju, kjer je hitro, kljub mladosti, pod taktirko Igorja Kolakovića začel dobivati precej priložnosti za igro in bil v prvi finalni tekmi s Calcitom Volleyballom celo najučinkovitejši obraz v moštvu. Že od leta 2010 je tudi bolj ali manj standarden član izbrane vrste.

Ravenna je sicer v prestopnem roku precej okrepila vrste: hrvaškega podajalca Cimafeja Žukovskega, ki si bo odslej kruh služil pri nemškem Generaliju Unterhachingu (morda bo soigralec Matevža Kamnika, če bo ta s klubom podaljšal sodelovanje), bo zamenjal francoski reprezentant Benjamin Toniutti (prej Arago Sete), libera Mattea Tabanellija, ki je sklenil kariero, odlični dosedanji član prvaka Trentina Andrea Bari, novinci so še Nizozemec Niels Klapwijk (Vibo Valentia), Francoz Kevin Tillie (univerza California Irvine) in bržčas tudi Enrico Cester (Castellana Grotte).