Čez dva meseca že odhajajo v olimpijski Rio

Na Soči danes več kot 280 slalomistov na divjih vodah iz 16 držav.

Objavljeno
24. marec 2016 22.01
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – V primerjavi s prejšnjim letom imajo slalomisti na divjih vodah v tej sezoni pospešen tekmovalni ritem, prvi vrhunec jih z EP čaka že v prvi polovici maja, zato so tudi Slovenci zdaj že na višjih obratih. Slalom za točke ICF pa jim bo ob številčni mednarodni udeležbi danes (od 9. ure) in jutri (od 9.30) dal tudi precej odgovorov, kako so se obnesle priprave v minulih mesecih.

Zaradi vse večje bližine olimpijskih iger najboljši slalomisti na svetu ubirajo sila različne poti, nekateri so v zadnjem času že preizkušali progo v Riu de Janeiru – Slovenci tja odhajajo konec maja –, spet drugi tudi ta teden že nizajo izbirne tekme za sestavo reprezentanc, zato so bili v slovenski nadvse veseli pogleda na seznam tekmecev, ki so napovedali prihod v Solkan. Nastopilo naj bi namreč več kot 280 slalomistov iz 16 držav, med njim dovolj asov, ki bodo že pravi kažipot slovenskim kandidatom za pot v Brazilijo. Med njimi uradno pač še nihče nima potrjenega mesta na letalu slovenske odprave za konec julija, pri Kajakaški zvezi Slovenije so se namreč odločili, da bodo potnike določili šele v drugi polovici maja, pri tem pa upoštevali dosežke z lanskega SP, letošnjega EP in končni izplen na domačih izbirnih slalomih. Prednost pa že imata kajakaš Peter Kauzer in kanuist Benjamin Savšek, medtem ko se bosta pri dekletih »udarili« Eva Terčelj in Urša Kragelj. Dvojec Luka Božič-Sašo Taljat pa ima vozovnico tako rekoč že v žepu.

»S tem šele dobro odpiramo sezono, v kateri bomo spet imeli tako organizacijske kot tekmovalne izzive. V Celju bomo namreč gostili svetovni pokal v spustu na divjih vodah, v Solkanu slalomsko EP za mladince in mlajše člane, končali pa kar s finalom svetovnega pokala v slalomu v Tacnu,« je direktor reprezentanc Andrej Jelenc razkril, da bo nova sezona vnovič velik zalogaj, a se ob tem kajpak nadejajo, da bo njen vrhunec prav v Braziliji, kjer imajo za zdaj pravico nastopa štirje tekmovalci v slalomu in Špela Ponomarenko Janić na mirnih vodah, nadejajo pa se, da bodo odpravo povečali še za eno mesto. Slalomisti so ta čas tudi edini, ki so že povsem pustili za seboj zimsko obdobje, eni s pripravami v ZAE, drugi v Avstraliji, prav vsi zelo zadovoljni, da jim je KZS letos pustila proste roke pri izbiri zimskega prizorišča. Kauzer se je denimo po nekaj letih vrnil v Avstralijo in tam preživel debela dva meseca, pri tem pa pojasnil, da se je vrnil tako rekoč na »prizorišče«, kjer je postavil osnovo vseh največjih uspehov v svoji karieri. Hrastničan je zato prepričan, da ima v rokah močne karte za vrnitev na vrh, četudi je njegovo edino vodilo nastop v Riu, domala zagotovo zadnji olimpijski v njegovi karieri.

Zadnji bo tudi za dvojec Taljat-Božič, saj disciplino nato umikajo z olimpijskega sporeda. »Treningi potekajo dobro, za razliko od leta 2012 in OI v Londonu letos v tem obdobju ni tako stresno, tako da se lahko res posvečamo le tehniki in dobro treniramo,« je dejal Taljat, po rezultatski plati prvi mož reprezentance v zadnjih letih Benjamin Savšek pa je vseeno ostal zvest programu zadnjih nekaj sezon in raje treniral v Al Ainu. V teh dneh se ga je spet lotil prehlad, ki je bil minulo zimo kar stalnica po vračanju iz ZAE, a je prepričan, da to ne bo načelo njegovega zdravja do te mere, da bi ga moralo zaskrbeti za rezultate. V Solkanu ga sicer podobno kot drugih ne bo zanimal rezultat, ampak predvsem primerjava s tekmeci in nabiranje tekmovalne kilometrine, k čemur se nagibata tudi obe dekleti. Eva Terčelj je letos ob sicer napornem študiju arhitekture še bolj vse sile usmerila v slalom, Kragljeva pa je predvsem vesela, da je po treh letih iz zime prišla brez bolečin v rami ali hrbtu.