Čiste igre?

Na OI v Riu bodo nastopili atleti, ki so že padli na dopinški kontroli. Kateri so ti dopinški grešniki?

Objavljeno
22. julij 2016 21.30
reu-ATHLETICS-WORLD/
C. R.
C. R.

Kolektivna kazen pred pravicami posameznikov je torej obveljalo pri suspenzu ruskih atletov, ki ga je določila Mednarodna atletska zveza (IAAF), podprlo pa Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani. Zaradi vseh nečednosti, ki jih je podpiral in spodbujal tudi ruski državni sistem, so razen dveh tekmovalk brez nastopa na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru ostali vsi atleti. Tudi takšni, ki si niso pomagali s prepovedanimi poživili. Bodo pa lahko tekmovali nekateri, ki bi že davno morali dobiti dosmrtno prepoved nastopanja, saj so več kot enkrat padli na dopinški kontroli, takšnih, ki so jih zalotili vsaj enkrat, pa bo v Riu veliko. V grafu izpostavljamo nekaj najbolj znanih atletov, že dopinških grešnikov.

Justin Gatlin


Leta 2001 ga je doletela kazen zaradi uživanja amfetaminov, branil se je, da gre za zdravila, ki jih jemlje od otroštva zaradi motnje pozornost, in se hitro lahko vrnil na steze. Nato je leta 2006 še drugič padel na dopinški kontroli (testosteron), se izgovarjal na zaroto, a ni delovalo. Zaradi posebnih okoliščin v prvem primeru in sodelovanja s protidopinškimi agencijami se je izognil dosmrtni prepovedi nastopanja, dobil osemletno kazen, po pritožbi pa so mu jo za polovico znižali. Odtlej je še hitrejši, je glavni izzivalec Usaina Bolta.


Ameriški sprinter Justin Gatlin je dvakrat padel na dopinški kontroli. Foto: Reuters

LaShawn Merritt

Za olimpijskega prvaka v teku na 400 metrov iz Pekinga in dvakratnega svetovnega prvaka v tej disciplini je aprila 2010 v javnost prišla informacija, da je padel na treh dopinških testih. Njegov izgovor je bil zelo izviren, saj je trdil, da so pozitivni rezultati posledica jemanja preparata za povečanje penisa, ki naj bi vseboval prepovedan steroid. Šlo je za »neumno, nezrelo in egoistično napako«. Kazen je bila dveletna prepoved in bila pozneje znižana na 21 mesecev. Merritt je na letošnji lestvici na 400 metrov najhitrejši.


Američan Merritt je bil zaradi jemanja prepovedanih živil z atletskih stez odsoten skoraj dve leti. Foto: Reuters

Ivan Tihon

Nekdanji veliki tekmec slovenskega olimpionika Primoža Kozmusa v metu kladiva ima »bogato« dopinško zgodovino. Na OI v Pekingu je osvojil 3. mesto, za Kozmusom in Vadimom Devjatovskim, a Belorusoma so kolajni vzeli zaradi nenormalno visoke ravni testosterona. Tihon se je pritožil na CAS, ki mu je ugodil, bronasto kolajno je dobil vrnjeno. A leta 2012 so v njegovem vzorcu z OI 2004 spet našli prepovedane substance, zato so mu vzeli srebrno odličje, ki si ga je primetal v Atenah. Na nedavnem EP je osvojil 2. mesto.


Metalec klavdiva Ivan Tihon (na desni) je bil zaradi dopinga ob olimpijsko odličje. Foto: Reuters

Tyson Gay

Američan, ki bo na svojo priložnost čakal v štafeti štiri krat sto metrov, je padel na dopinški kontroli maja 2013. Priznal je jemanje prepovedanih sredstev, a za to okrivil tretjo osebo, češ da je zaupal nekomu, ki ga je izdal. Ameriška protidopinška agencija je izbrisala vse njegove rezultate od 15. julija 2012 do 23. junija 2014, kar pomeni, da je zaradi njega brez olimpijskega srebra iz Londona ostala celotna ameriška štafeta štiri krat sto metrov. Lani se je vrnil na steze, a trikratni svetovni prvak iz Osake 2007 ne dosega več takšnih rezultatov kot nekoč.


Gay je krivdo za jemanje prepovedanih sredstev prevalil na drugega. Foto: Reuters

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Ker je finale moškega teka na sto metrov za ženskim, bi si pred Usainom Boltom zlati olimpijski trojček lahko pritekla Shelly-Ann Fraser-Pryce. Leta 2010 so v njenem vzorcu urina, odvzetem na mitingu diamantne lige v Šanghaju, odkrili oksikodon, protibolečinsko sredstvo, ki naj ne bi vplivalo na izboljšanje rezultatov, prav tako ga Wada ne uvršča med sredstva za prikrivanje. Jamajčanka naj bi si pomagala pri zobobolu, zdravilo pa pozabila prijaviti protidopiški komisiji. Počivati je morala šest mesecev.


29-letna Jamajčanka je kandidatka za tri zlata odličja. Foto: Reuters

Veronica Campbell-Brown

Nekdanja dvakratna olimpijska prvakinja v teku na 200 metrov je leta 2013, ko se je celotna jamajška atletika znašla pod dopinškim drobnogledom, padla na kontroli zaradi jemanja diuretikov. Zanikala je namerno uživanje prepovedanih poživil, jamajška zveza pa jo je nato oprostila, češ da ne gre za enega resnejših prekrškov in da je dovolj javni opomin. IAAF se je pritožila na CAS, a je ta Jamajčanko podprl, pri čemer je ostalo nejsno, ali je diuretik jemala za prikrivanje drugih prepovedanih substanc.


Pred tremi leti je jamajško atletiko pretresel dopinški škandal, vanj je bila vpletena tudi Veronica Campell-Brown. Foto: Reuters