Člani Sveta atletov Slovenije na čelu s Kozmusom odstopili s svojih funkcij

Člani Sveta atletov Slovenije (SAS), ki jim je predsedoval Primož Kozmus, so sporočili, da so 28. aprila nepreklicno odstopili.

Objavljeno
29. april 2015 19.33
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA

Ljubljana - Člani Sveta atletov Slovenije (SAS) so sporočili, da so 28. aprila nepreklicno odstopili. Za ta korak so se odločili, ker »slovenskim atletom nismo uspeli zagotoviti boljših pogojev za izvajanje programov v predolimpijski sezoni,« so zapisali v sporočilu. Predsednik SAS je bil najboljši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus.

»SAS se je odločil za odstop, ker nismo uspeli pri pogajanjih za pogodbe z Atletsko zvezo Slovenije (AZS) in so se pogoji poslabšali glede na lansko leto. Naša naloga je prav skrb za pogoje dela atletov. Vsota iz pogodbe z zvezo se je znižala za 20 odstotkov, kar je bilo za nas nesprejemljivo, sprejeli pa smo nekaj več obveznosti, kot smo jih imeli lani. Mislim sicer, da to ne bo vplivalo na podpis pogodb atletov z zvezo. Pogodbe bomo podpisali, atleti pa si zaslužimo boljše pogoje. Prav pri tem je po mojem mnenju zveza storila korak nazaj, čeprav na vseh drugih področjih dobro dela,« je za STA dejal Kozmus, ki vadi po prilagojenem programu zaradi obnovitev težav s hrbtno mišico, izvor težav pa je mišična nesorazmernost in blokado levega kolka. Nosilec zlatega olimpijskega odličja v metu kladiva iz Pekinga leta 2008 in srebrni iz Londona leta 2012 ter edini slovenski atletski svetovni prvak doslej bo odločitev o nastopih v letošnji sezoni sprejel do konca maja.

Člani SAS so bili še Jan Žumer, Rožle Prezelj in Marina Tomič. »Vodstvo AZS obžaluje to odločitev, čeprav je bila sprejeta zaveza, da se vsa sistemska sredstva namenijo za atlete,« je za STA povedal direktor zveze Luka Steiner.

»Strinjali smo se, da se vsa sistemska sredstva ministrstva in Fundacije za šport (FŠO) namenijo za atlete. Iz tega zneska pa so izvzete nagrade po pravilniku in uvrstitev reprezentance v prvo evropsko ligo v višini 10.000 evrov. Atletov naše vrhunske selekcije je 16, po osem v ekipi Rio in mednarodni ekipi. Obenem smo sprejeli tudi številne sugestije SAS. Menimo, da program, ki so ga sprejeli organi zveze, tudi upravni odbor (UO) in skupščina, dober. Res pa je, da 20 odstotkov sredstev usmerjamo namensko za priprave, to je za rezultate, del sredstev in ves neporabljen denar pa v mlade atlete. Prav k slednjim bo treba v prihodnje usmeriti dejavnost zveze in s tem tudi v našo športno prihodnost. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dnevih pogodbe z vrhunskimi atleti uspešno zaključili. S tem se bo nadaljeval ciklus priprav tekmovalcev kot porok za uspešno sezono. Prepričan sem, da nas bodo atleti tudi naprej razveseljevali z vrhunskimi izidi,« je povedal Steiner.

»Razlog za naš odstop je nedavno sprejeti strokovni program 2015. Pri tem želimo opozoriti ne samo na poslabšanje pogodbenih pogojev atletov, ampak tudi na samovoljno in ne transparentno poslovanje AZS. Na podlagi strokovnega programa 2015 so se sredstva, namenjena za programe atletov v predolimpijskem letu, znižala za 20 odstotkov, obenem pa so se pogodbene obveznosti v primerjavi z letom 2014 še dodatno povečale. Za dosego cilja, sprejetja strokovnega programa 2015, je vodstvo AZS obšlo dogovor, sprejet na seji upravnega odbora UO AZS 1. aprila 2015 in kljub nedoseženem soglasju med SAS in strokovnim svetom AZS, poslalo na glasovanje zgolj predlog, ki ga je pripravil strokovni svet oziroma vodstvo AZS. Poudarjamo, da se člani SAS nismo strinjali s predlaganim strokovnim programom 2015 in smo na to tudi glasno opozarjali. Kljub temu, da se je naš predlog v vseh ključnih točkah približal strokovnemu programu 2015, je na glasovanju ostal v predalu. Sodimo, da je obstoj SAS ob takšni politiki AZS nesmiseln in nepotreben,« so v sporočilu navedli člani SAS.

»Naloga SAS je, da se bori za izboljšanje pogojev atletov. Člani smo ugotovili, da je letošnja pogodba realno zmanjšanje sredstev za 20 odstotkov in vsebuje več pogodbenih obveznosti kot pogodba iz leta 2014. Po drugi strani pa je UO AZS sprejel povišanje sredstev za delovanje AZS in razne druge projekte. Menimo, da je vodstvo AZS v svoji usmeritvi, ki je orientirana k popularizaciji atletike (SAS podpira projekte in čestitamo za izvedbo kongresa Evropske atletske zveze), pozabila na "diamant" svojega delovanja, na vrhunskega atleta. Naloga SAS, izboljšanje pogojev za delovanje atleta, ni bila opravljena, zato člani SAS nepreklicno odstopamo s svojih funkcij,"« so zapisali člani SAS.