Čudežna Garnbretova z novo zmago do globusa

Športna plezalka Janja Garnbret si je zagotovila skupno zmago svetovnega pokala 2016 v težavnosti.

Objavljeno
23. oktober 2016 14.32
ima*plezalci
J. P., A. V.
J. P., A. V.

Xiamen - Svetovna prvakinja v težavnostnem športnem plezanju, komaj 17-letna Korošica Janja Garnbret, po osvojenem največjem dosežku v karieri niti za odtenek ne popušča v formi. To je dokazala tudi na predzadnji preizkušnji svetovnega pokala na Kitajskem, ki je bila nekakšna generalka za tradicionalni finale v Kranju, pa čeprav bo tam elita tekmovala šele čez mesec dni. V Xiamenu je namreč opravila z vso konkurenco, saj je po osvojenih vrhovih v obeh kvalifikacijah in polfinalu tudi v finalu za dva oprimka (42+) prekosila prvi zasledovalki, Belgijko Anak Verhoeven in Korejko Jain Kim. Vse ostale tekmovalke so bile precej zadaj. Slovenka si je tako priborila skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti.

"Zelo sem vesela, da mi je uspelo nanizati že četrto zmago v svetovnem pokalu. Bilo je zelo vroče in vlažno, a vesela sem, da sem se sprostila in to nekako dala na stran. Pritisk se je po svetovnem prvenstvu še zmanjšal, tako da tokrat res vem, kako je, ko plezaš popolnoma neobremenjen. S svojim plezanjem sem zadovoljna v vseh krogih tekmovanja in res si ne bi mogla želeti boljšega zaključka, pa čeprav tokrat nisem imela vrha smeri. Zelo sem uživala in se že veselim svetovnega pokala v Kranju," je bila navdušena 17-letna Korošica.

Slovenski uspeh je z uvrstitvijo v finale in osvojenim petim mestom (35+) dopolnila Mina Markovič, bronasta s svetovnega prvenstva, ki pa se je sezone svetovnega pokala lotila zelo selektivno in tekmovala zgolj na izbranih preizkušnjah. Drugih Slovenk ni bilo na štartu. Garnbretova si je konkurenco pokorila četrtič doslej in tudi v sezoni, po brezmadežnih prvih treh predstavah je nato dodala še peto in tretje mesto. Z današnjim uspehom si je na široko odprla vrata do zmage v skupni razvrstitvi sezone, pred najresnejšo belgijsko tekmico ima namreč pred kranjskim finalom že skoraj neulovljivih 81 točk naskoka. Mina je trenutno peta.

Rahlo pa je stanje v moški konkurenci zapletel Domen Škofic, ki mu je nastop v finalu ušel za las in se je moral zadovoljiti z devetim mestom, na roko pa mu je šlo, da njegov glavni zasledovalec, Avstrijec Jakob Schubert (37+), ni zmagal, temveč zasedel »zgolj« tretje mesto, za presenetljivima Italijanom Stefanom Ghisolfijem (39) in predvsem Rusom Dmitrijem Fakirjanovom (37+). Radovljičan ima tako pred Schubertom še vedno udobnih 40 točk naskoka. Drugih slovenskih zastopnikov na štartu ni bilo, zdaj pa naša dekleta in fante prihodnji konec tedna čaka državno prvenstvo v težavnosti v škofjeloški dvorani Poden.