Da bi le iz novega rodu vzniknil še kakšen »Dugi«

Plavanje: Slovenci z EP z dvema kolajnama, 5 finali, 10 polfinali in 20 državnimi rekordi.

Objavljeno
15. december 2013 20.01
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Herning – Slovenska plavalna reprezentanca se z evropskega prvenstva v kratkem bazenu vrača z dvema kolajnama. Bogatejša je za potrditev, da je ob odhodu »stare generacije« novi rod na pravi poti. Čaka ga še veliko dela, a po rezultatih na Danskem sodeč in vzorniku Damirju Dugonjiću, ki vleče mladi voz, ima pred sabo lepo prihodnost.

Dugonjićeva pot na prvenstvo se je začela stresno. Po zmagi na OP ZDA v Knoxvillu mu je načrte prekrižal snežni metež, ki je na glavo preobrnil polete proti Evropi. Z veliko zamudo je le prispel na cilj, ne pa tudi njegova prtljaga. A časovna razlika, preveč zapravljenega časa na letališčih in občutek, da je na prizorišče prispel skorajda »gol in bos«, ga niso vrgli s tira. Štartal je z bronom na 100 m prsno (57,24), za konec pa mu je dodal še zlato na 50-metrski razdalji (26,21). Pri slednji mu na stari celini več ni para – na 50 metrov je nepremagljiv tako v olimpijskem kot kratkem bazenu. V obeh je dosegel tudi nova državna rekorda.

»Finalni nastop na 100 m je bil preveč zakrčen, tistega na 50 m pa je izpeljal z odliko. Če potegnemo črto, je njegov izkupiček na Danskem zelo dober, vendar pa jaz od njega vedno hočem še več, saj vem, česa je sposoben. To ni forma, ki jo je kazal na svetovnem prvenstvu v Barceloni. Letos mu namreč manjka tekmovanj v kratkem bazenu. Prav zato bo moral v prihodnosti, če bo želel zmagovati na velikih tekmovanjih, vse podrediti plavanju 120-odstotno,« je dosežke svojega dolgoletnega varovanca komentiral trener Matija Medvešek.

Da je njegov doseg še večji, se zaveda tudi prvi slovenski junak: »Z Matijo trenirava največ poleti, z njim se vedno odlično pripravim, povsem mu zaupam,« se je zahvalil trenerju. »Vem, da se moram več pojavljati na tekmah. Letos sem se odločil, da se bom pripravljal v ZDA in bom doma z ženo, saj je bila prejšnja sezona res naporna, veliko sem bil od doma. Moral bom najti pravo razmerje med plavanjem in vsem drugim. Že decembra grem na prve priprave, nato pa me čaka trdo delo vse do avgustovskega EP. Nameravam veliko več tekmovati in takrat bom več zdoma,« se je ozrl k novim ciljem.

V finalu na 50 m prsno je bil veliko bolj sproščen kot sicer, saj ni bil več osamljeni slovenski jezdec, ob njem je v svojem prvem članskem finalu (končal ga je na 5. mestu) plaval še najstnik Peter John Stevens, ki v Dugonjiću vidi velikega vzornika.

»Ko sem bil v njegovih letih, sem dosegal približno enako raven na 100 m prsno, na 50 m pa je on veliko hitrejši. Takrat sem imel ob sebi še tri izjemne 'prsače', ki so bili boljši od mene, in moral sem se močno bojevati z njimi. Na začetku mi ni uspevalo, a to je tisto, kar plavalca, ki si želi uspeti, žene naprej,« je na merjenje moči z Matjažem Markičem, Emilom Tahirovičem in Miho Korenom spomnil Dugonjić. Korošec je z odnosom do dela in dosežki postal pravi »lider« mladega rodu, ki se kali za prihodnost

»Damir je z dosežki potrdil, da sodi v vrh. Dokazal je, da nima težav s pritiskom, suvereno je odplaval vse nastope in upravičil vlogo favorita,« ga je ocenil selektor reprezentance Miha Potočnik in pokomentiral še mladi rod: »S strahom smo odpotovali na Dansko, tam pa presegli pričakovanja. Pet uvrstitev v finale je bilo več kot smo pričakovali. Dosegli smo še 10 polfinal in 20 državnih rekordov. Pozitivno je presenetil Peter John Stevens. Tjaša Oder je z 8. mestom na 800 m prosto prevzela vodilno vlogo med dekleti, med mlajšimi sta se odlično izkazala Nastja Govejšek in Martin Bau.« Veseli ga potrditev, da so v mladem rodu »pravi borci«, a v isti sapi se zaveda, da jih čaka še veliko kilometrov in truda za nova dokazovanja na EP v olimpijskem bazenu v Berlinu avgusta prihodnje leto. »Prehod iz mladinskih v članske vrste je zelo zahteven in težek, a fantje in dekleta so pravi garači. Nadejam se, da bomo iz tega rodu vzniknil še kakšen tako vrhunski plavalec, kakor je v zadnjih dveh letih 'osamljeni' Dugi,« je pogled v prihodnost strnil Potočnik.