Damir z evropskim rekordom pred novim mejnikom

Damir Dugonjić bo danes ob 18.40 v finalu na 50 metrov prsno kot drugouvrščeni polfinalist odločno napadel kolajno.

Objavljeno
31. julij 2013 00.21
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Barcelona – Napovedi o izjemni formi vodilnega slovenskega plavalca Damirja Dugonjića so se uresničile že po nepričakovano visokem četrtem mestu na 100 m prsno, z včerajšnjim plavanjem v 50-metrskem prsnem polfinalu pa je z izenačenim evropskim rekordom (26,83) napovedal boj za kolajno. Finale bo danes ob 18.40.

Na uvrstitev med najboljše tri na svetovnem prvenstvu poletne sezone, torej v olimpijskem 50-metrskem bazenu, slovenski plavalci čakajo že dolgih 31 let, gre pravzaprav za edino manjkajočo kolajno z velikih tekmovanj v vseh letih samostojnosti. In zdaj se zdi, da ji je tabor naše reprezentance z očitno izvrstno pripravljenim Dugonjićem bližje kot kadarkoli v zadnjih dveh desetletjih. Pa četudi gre za šprint na 50 metrov, kjer so napovedi ponavadi najbolj tvegane, prav pogosto pa je odločilen že štart. Če se ta akterju posreči, je lahko zelo blizu končnemu slavju, v nasprotnem primeru pa ostane le še malo časa za popravo uvodne napake …

Včerajšnji polfinalni nastop udarnega slovenskega reprezentanta v Barceloni bo zapisan med tiste, ki jih označujemo s popolnostjo. S časom 26,83, s katerim je izenačil evropski rekord Nemca Henrika Feldwehra iz Rima 2009 in takrat dobe hitrejših neoprenskih kopalk, je bil krepko hitrejši kot v predtekmovanju (27,48), po štirih letih je tudi izboljšal najboljši slovenski dosežek Matjaža Markiča (27,10).

»Če tako na hitro pomislim, se kaj prida niti ne da izboljšati polfinalnega plavanja. Nastop je bil že od prvih metrov zares imeniten in le želim si lahko takšen scenarij še v finalu,« je bil koroški blisk navdušen nad svojim nastopom, med katerim ga ni zmotil niti lažje poškodovani prst, ki si ga je porezal ob zagnanosti na štartnem kamnu. Tako so mu tudi iz zdravstvenega spremstva na prvenstvu oskrbeli rano prav med pogovorom s slovenskimi poročevalci: »Seveda sem takoj po skoku v vodo občutil, da s prstom ni vse v najlepšem redu, a to me ni zmotilo pri zavesljajih in posrečenem nastopu z lepim prihodom v cilj.«

Zdaj ni več nobenega dvoma, da je 25-letni Korošec, ki je svojo študentsko dobo preživel v Kaliforniji, med udarnimi kandidati današnjega finala tudi za naslov. Vlogo favorita namenja Južnoafričanu Cameronu van der Burghu, v polfinalu s 26,81 dve stotinki hitrejšem, a pogumno ga bo napadel in s še enim vrhunskim nastopom poskusil zaokrožiti to imenitno prvenstvo. »Zdaj bom plaval tik ob njem. Cameron slovi po odličnem skoku in hitrem uvodnem delu pod vodo in le želim si, da mi tu ne bi pobegnil. Rad bi užival v finalu, ne otepam se vloge kandidata za kolajno. Pravzaprav sem že pri razpletu tekme na 100 m prebil zid in potrdil, da sodim k eliti prsnega sloga. V bazenu bom v sredo pustil srce in res garal za podvig,« je prešerno razpoložen napovedal po res imenitno opravljeni nalogi.

Tudi pogosto zadržani trener Matija Medvešek, ki nam je večkrat v preteklosti ponavljal besede o pomanjkanju samozavesti svojega plavalca med lovom na vrhunske dosežke, je bil včeraj nad njim prav navdušen. »Ne bom pretiraval, takšen dosežek še ni sanjski, saj ta oznaka pripada svetovnemu rekordu, ki je ta čas 26,67. A zdaj je najpomembnejša Damirja sproščenost, spoznal je, kam sodi in kako zelo je konkurenčen svetovni eliti,« je ocenil strokovnjak z Raven na Koroškem, ta čas nesporne metropole slovenskega plavanja. Sploh v tej regiji, kot smo pisali že pred prvenstvom, vrhunski športniki s svojimi dosežki razvedrijo tudi sanje globoko spečega kralja Matjaža v Peci in po imenitni zimi Tine Maze je zdaj pred vrati še Dugonjićev podvig. Napočil je namreč čas za prvo kolajno v letih slovenske samostojnosti na poletnem svetovnem prvenstvu v plavanju.

Tako bi koroški blisk zakoličil novi mejnik, s podobnimi se ponašajo še nekateri plavalci v Barceloni. Tudi čudežna litovska deklica Ruta Meilutyte, ki se je lani pri petnajstih letih veselila zlate olimpijske kolajne, včeraj pa postala še svetovna prvakinja na 100 m prsno. Komaj šestnajst let šteje tudi Američanka Katie Ledecky, najboljša na 1500 m prosto, najbolj odmevni moški boj včerajšnjega dne, na 200 m prosto, pa je pripadel Francozu Yannicku Agnelu.