Darilo ob izvolitvi: gradnja atletskega centra

Roman Dobnikar je zanesljivo dobil predsedniške volitve in štiriletni mandat na čelu atletske zveze.

Objavljeno
07. december 2016 23.32
SLO, LJ., ROMAN DOBNIKAR, KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA ATLETSKE ZVEZE SLOVENIJA, 30.11.2016, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Že kar neverjetnih sedem ur je trajala redna seja volilne skupščine Atletske zveze Slovenije, kljub burnim (in nekaterim odvečnim) razpravam pa se je na koncu le razpletla po pričakovanjih. Roman Dobnikar je ob veliki udeležbi prepričljivo ugnal Andreja Kociča (43:18) in si zagotovil štiriletni mandat na čelu zveze, začenši s 15. januarjem 2017.

Sedem ur je trajala volilna seja, na kateri se slovenska atletska scena ni pokazala ravno v najboljši podobi.

Ocenjujem ravno obratno. S plebiscitarno podporo in tako številčno udeležbo so slovenski klubi spoznali, da gre za pomembno prelomnico v delovanju zveze, pokazali so, kakšno zvezo si želijo za naprej. Želijo si mir, stabilno poslovanje. Gre za veliko in pomembno podporo.

Mir ste omenili. Podpora je res velika, a tisti, ki so proti vam, so zelo proti vam, tudi »anonimke« so krožile med kampanjo.

Gre za nekaj ljudi, ki so nezadovoljni, morda tudi v svojih sredinah, tudi znotraj regijskih središč so ustanovili vzporedne klube. Morda gre za vedenjski vzorec, bistveno lažje je najti sovražnika zunaj sebe, težje pa si je nastaviti ogledalo. Spet jih bom obiskal in jih povabil k sodelovanju. Menim, da so bile volitve prelomni trenutek, po katerem bo lažje in lepše delati.

V enoletnem mandatu ste lahko spoznali zvezo, hkrati ste se lahko izgovarjali na zgolj kratko obdobje, ki vam je bilo zaupano. Zdaj gre zares, česa se boste lotili najprej?

Prepoznavnost atletike je na prvem mestu, potem regionalna osveščenost in komunikacija s klubi, komercialni in tržni viri ter komunikacija z državo. Če se bodo državna sredstva zmanjševala, moramo državi pokazati, da je treba skrbeti za vrhunski šport, treba je razlikovati med rekreacijo in vrhunskostjo. Sama komercializacija ni prava pot, za en del bo morala poskrbeti država.

Atletika je imela pri nas v zadnjem obdobju velike zvezde, trend pa je v velikem upadanju, kako torej panogo vrniti med najbolj prepoznavne?

O tem sem veliko razmišljal. Zvezde se delajo in zgodijo. Delamo na široki bazi, imamo vrhunsko selekcijo, ki je zelo mlada, a hkrati že dosega zavidanja vredne rezultate na evropski ravni. Prepričan sem, da bo v novem olimpijskem ciklu prišlo do preboja enega, dveh, morda tudi več atletov in takrat bomo morali to izkoristiti. Verjamem, da se bo v tem mandatu atletika vrnila med najbolj prepoznavne panoge.

Ko ste prevzeli enoletni mandat, ste bili ponosni, da se je ekipi pridružil Primož Kozmus, a ta avantura je bila zelo kratka …

Primož je v atletiki naredil ogromno in si je to »dividendo« zaslužil. Pogodba je bila sklenjena, ker nam je pomagal razumeti vrhunski šport, tedaj smo sestavljali pogodbe z našimi vrhunskimi športniki, naredili smo vse prav in leto se je tu končalo brez napak. Sredi leta me je obvestil, da ima kar nekaj zasebnih obveznosti in da ne more več opravljati dela na zvezi. Dobival je le tisoč € na mesec, kar se mi zdi zelo normalen znesek.

Prihajate iz Petrola, ki je sponzorsko močno vpet v slovenski šport. Ne pa tudi v atletiko. Bo zdaj?

V naših internih predpisih je zapisano, da ne moreš sponzorirati svoje zveze. Ker je Petrol lastniško prepleten z drugimi podjetji, pa lahko ta potem pomagajo.

Kocič je bil precej glasnejši glede denarja, kaj obljubljate vi?

Danes sva se sicer slišala, dejal sem mu, da pridem prihodnji teden do njegove zavarovalnice, če bo pomagal, kot je obljubil … Koliko denarja natančno bi zagotovil, sicer ni govoril, oba sva bolj govorila o primeru, če bo manj državnega denarja. Če se bo to zgodilo, bo tudi moja naloga popolnoma enaka, razliko bo treba nadomestiti s komercialnimi viri. Menim pa, da bom v vsakem primeru pripeljal nove sponzorje, denimo Slovenske železnice, Abanko, večjega trgovca in še nekatere druge. Lažje je potrkati na vrata sponzorjev s polnim mandatom.

Dvorana s krožno stezo je pogosta predsedniška obljuba. Jo bomo dočakali v vašem mandatu?

Ravno danes sem dobil dopis z MOL, v katerem so me obvestili, da se formalno začenja gradnja atletskega centra v Ljubljani. Mislim, da se bo dejansko, »z lopatami«, začela graditi v letu 2018 in tega se seveda zelo veselimo.