Day ob zmagi na PGA tudi do Woodsovega rekorda

Na zadnjem majorju sezone se je zmage veselil avstralski golfist Jason Day. Jordan Spieth prevzel vrh lestvice.

Objavljeno
17. avgust 2015 09.19
GOLF/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Milwaukee - Na igrišču Whistling Straits v Wisconsinu se je razpletel zadnji major v sezone, prvenstvo PGA, ki ga je kot zmagovalec zaključil avstralski golfist Jason Day. To je za 27-letnika iz Rockhamptona v Queenslandu prvi naslov na največjih turnirjih, zapomnil pa si ga bo tudi rekordnem dosežku: turnir je končal z 20 udarci pod parom, s čimer je izboljšal dosedanji rekordni dosežek majorjev Američana Tigerja Woodsa z OP Velike Britanije leta 2000 (-19).

Day je bil v igri za zmago vse od prvega dne turnirja, ki ga je motilo tudi neurje, zadnji dan pa se tudi zasluženo veselil zmage, ki jo je posvetil svojemu dolgoletnemu trenerju Colinu Swattonu. »Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj stal na tem mestu, za menoj je težka pot. Izgubil sem očeta pri 12 letih, tedaj spoznal Colina, ki je bil odtlej ves čas z menoj, tudi tokrat je bil ob meni vse do 18. luknje, kar je bilo res nekaj posebnega, nekaj, kar nikoli v življenjeu ne bom pozabil,« je bil ob uspehu ganjen Avstralec in tudi razkril svojo težavno preteklost.

Smrt očeta, ki je izgubil boj z rakom, ga je močno zaznamovala, skrenil je s prave poti, se vdajal alkoholu, se pretepal, manjkal v šoli. Njegova mati ga je zato poslala v internat v Kooralbyn v Queenslandu, kjer sta se šolala tudi prvi avstralski zmagovalec mastersa Adam Scott in dobitnica zlate olimpijske kolajne v teku na 400 m Cathy Freeman. Tam je Day tudi spoznal Swattona, ki je postal njegov drugi oče. »Ko je Colin danes hodil z menoj proti tej veliki zmagi, je bilo težko. Komaj sem zadrževal solze.«

Avstralcu se je na turnirju v Wisconsinu najbolj približal Američan Jordan Spieth, ki tako ni uresničil načrta, da postane tretji igralec v zgodovini s tremi zmagami na majorjih v sezoni. Je pa na drugem mestu dobil dobro tolažilno nagrado: zmagovalec mastersa in US Opna je namreč prevzel skupno vodstvo an svetovni lestvici. Doslej vodilni, Severni Irec Rory McIlroy, je bil namreč šele 17.