Debevčevo srebro spodbuda za olimpijsko kvoto

Izkušenemu slovenskemu strelcu Rajmondu Debevcu v neolimpijski disciplini z velikim kalibrom kolajna na EP.

Objavljeno
29. julij 2015 01.42
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Pragersko – Kar mu ni uspelo z malokalibrsko puško, je pokazal z velikokalibrsko. Najizkušenejši slovenski strelec Rajmond Debevec je po dveh slabih nastopih na evropskem prvenstvu na Pragerskem včeraj le osvojil kolajno – srebrno v neolimpijski disciplini.

Debevca se je po obeh slabih nastopih z malokalibrsko puško razumljivo lotevala slaba volja, izkazalo se je, da je vozovnica za njegove devete olimpijske igre zaenkrat samo oddaljena želja, zato je odličja na tekmi z velikokalibrsko leže na 300 m toliko bolj vesel. »Z malokalibrsko puško sem bil pred začetkom EP dobro pripravljen, nenazadnje sem tudi dvakrat izboljšal državna rekorda, s tistima izidoma bi se zagotovo uvrstil v veliki finale. A žal nisem bil kos neznosni vročini, v kateri so se mlajši tekmeci veliko bolje znašli,« je povedal lastnik treh olimpijskih kolajn.

Vročinski val je zdaj mimo, včeraj so bile razmere na strelišču odlične, temperature pravšnje, vetra ni bilo, le svetloba se je spreminjala. »Vidljivost je bila slabša, a v tej disciplini imamo 10 minut več časa, tako da je mogoče nastop taktično izpeljati,« je povedal Debevec, ki je vknjižil 597 krogov. Pa konkurenca? »Precej tistih, ki so tekmovali z malokalibrsko puško, se je merilo tudi z velikim kalibrom. Čeprav gre za neolimpijsko disciplino, je uvrstitev med najboljšo trojico podvig. Res pa je, da kolajna nima enake teže. Je pa to tudi prva za slovensko strelstvo na domačem EP,« je bil zadovoljen sogovornik, čigar uspeh sta dopolnila še Robert Markoja in Damjan Kandare. Markoja je bil do zadnjega strela v igri za kolajno, s krogom manj od Debevca (596) je na koncu zasedel 5. mesto, Kandare pa je bil z enakim rezultatom osmi. Slovenska reprezentanca je ekipno iztržila 5. mesto (1779).

Debevca na Pragerskem do konca prvenstva čakata še dva nastopa. Predvsem se nadeja, da mu je srebrna kolajna vlila dovolj samozavesti, ki jo bo potreboval čez dober teden na zadnji letošnji tekmi za svetovni pokal v Azerbajdžanu, kjer bo še zadnjič napadel olimpijsko vozovnico za Rio.

Danes bo na Pragerskem zanimivo v trapu. V konkurenci bodo trije slovenski strelci: Boštjan Maček, Denis Vatovec in Ivo Kompan.