Debevec in Dvoršakova lovita Rio

Györ bo med 22. in 28. februarjem gostil najboljše strelce stare celine na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem.

Objavljeno
18. februar 2016 18.13
J. P.
J. P.

Ljubljana - Madžarski Györ bo med 22. in 28. februarjem gostil najboljše strelce stare celine na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem. Slovenske barve bo zastopalo po šest članic in članov, tri mladinke in štirje mladinci, naša odprava pa bo skušala osvojiti dodatno olimpijsko kvoto za Rio. Za varovankami in varovanci selektorice Andreje Vlah je razburljivo in vsebinsko bogato pripravljalno obdobje, v katerem so na tekmovanjih v Trzinu, Rušah, Ljubljani in Münchnu dosegli nekaj obetavnih rezultatov, ki so lepa popotnica za poslednje sito pred vrhuncem sezone - olimpijskimi igrami v Riu. Vozovnico za Brazilijo imata že v žepu bronasti z lanskega evropskega prvenstva v trapu na Pragerskem Boštjan Maček in četrtouvrščena z zračno pištolo na predlanskem svetovnem prvenstvu v Granadi Petra Dobravec.

Po tem izjemnem dosežku je strelka iz Železnikov padla v rezultatsko krizo, zato pa spodbudnejše nastope kažeta paradna predstavnika slovenskega strelstva Rajmond Debevec in Živa Dvoršak, ki še nimata olimpijskih vstopnic, Debevec pa bo kljub dejstvu, da se je v minulih sezonah povsem osredotočil na malokalibrsko puško, skušal storiti nemogoče z zračno puško. V primeru madžarskega neuspeha si bo svoj deveti olimpijski nastop, s katerim bi se izenačil s strelskim rekorderjem, Latvijcem Afanasijsom Kuzminsom, skušal izboriti s posebnim povabilom Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Za Debevca bo to prvi nastop na evropskem prvenstvu po petih letih: »A to bo tudi moj krstni nastop na tovrstnem tekmovanju po novem pravilu desetinke kroga, kar me nekoliko bega. Na polne kroge je ob koncu treningov izid soliden, na decimalke pa precej niha. Dati bom moral vse od sebe, če želim doseči (s)podoben izid kot nedavno v Münchnu, ko sem zadel 626,7 kroga. Ta dosežek bi mi verjetno prinesel tako želeno olimpijsko kvoto. Resda nisem velik optimist, sem bolj realist, dopuščam pa možnost, da bo moj najboljši dan ravno prihodnjo soboto in se bom nato veselil velikega dosežka,« je poudaril 52-letni Debevec.

Njegova klubska kolegica pri Olimpiji Dvoršakova se prav tako nadeja drugega olimpijskega nastopa, v podobnem položaju je bila tudi pred štirimi leti, ko si je pot v London zagotovila na evropskem prvenstvu na Finskem: »Na papirju je položaj res podoben kot v Vierumäkiju, a ni povsem tako. Tedaj sem v člansko konkurenco prišla iz mladinskih vrst, na najvišji ravni sem imela vizijo osvojiti olimpijsko kvoto, obenem sem si želela enakovredno kosati z najboljšimi strelkami na svetu. Zdaj prihajajo mlade, predrzne tekmovalke, polne energije, torej takšne, kot sem bila sama pred štirimi leti. Obenem se je v tem štiriletnem obdobju zamenjal tudi sistem rezultatov, ki je veliko bolj negotov.«

Drugi slovenski strelci so v pripravljalnem obdobju precej nihali, a sta po besedah Vlahove Kevin Venta z zračno pištolo in Željko Moičević z zračno puško, ki je lani z 12. mestom v Arnhemu dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na evropskem prvenstvu, nekakšna naša skrita aduta v Györu.