Debevec v Münchnu z »olimpijsko« predstavo

Najtrofejnejši slovenski strelec Rajmond Debevec na finalu svetovnega pokala do drugega mesta.

Objavljeno
11. november 2013 18.33
M. F., šport
M. F., šport

München – Najizkušenejši slovenski strelec Rajmond Debevec je obe uvrstitvi na stopničke v sezoni svetovnega pokala vknjižil v Münchnu. S finala na Bavarskem se vrača z 2. mestom z malokalibrsko puško leže. Nastop v velikem finalu (209,2 kroga) je primerjal s tistim na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je osvojil bron.

Nosilec treh olimpijskih kolajn je bil v Münchnu edini slovenski predstavnik. Na tekmo z malokalibrsko puško leže ni štartal povsem zbrano; v veliki finale se je prebil šele z osmim dosežkom (621,7 kroga). »Pred preizkušnjo sem bil zelo nervozen. Imel sem velike težave s srčnim utripom, zavoljo tega sem v kvalifikacijah nastopil pod pričakovanji. V finale sem se prebil za las. Zakaj živčnost? Nisem pričakoval, da se bo telo tako odzvalo, kar je očiten znak treme. Solidno sem streljal do četrte serije, v kateri sem naredil dva izjemno slaba strela, ki sta me skoraj stala uvrstitve v finale,« je kvalifikacijski nastop opisal 50-letnik.

V finalu se je tekmovanje začelo z ničle, glavno vlogo pa so odigrale njegove dolgoletne izkušnje. »Zbral sem se, puška pa se je umirila. Z nastopom sem izjemno zadovoljen. Storil sem eno napako, zato ne morem reči, da je bilo streljanje brezhibno. Vendar pa je bilo tehnično na zelo visoki ravni, zaradi česar bi ga postavil ob bok nastopu na OI v Londonu, kjer sem osvojil bron,« je dobitnik treh olimpijskih kolajn, ki je na finalih svetovnega pokala v karieri vknjižil pet zmag, ocenil svojo predstavo na Bavarskem.

V tej sezoni je izpustil le uvodno tekmo svetovnega pokala v Južni Koreji. »Od šestih tekem sem se na štirih prebil v finale. Streljal sem na dokaj visoki ravni, nastop na finalu na Bavarskem pa je zame krona sezone. Vsakič, ko osvojim kolajno, sem presrečen. Če bi zmagal, bi bilo seveda še lepše. A moji nasprotniki so starostno tudi do pol mlajši od mene, tako da moram biti kar tiho in vesel,« je še povedal Debevec.